Filmai «Amour» – franču Kinoakadēmijas «Cēzars»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Austriešu režisora Mihaela Hanekes drāma "Amour" vakar vakarā izpelnījās vairākas balvas Francijas kinoakadēmijas "Cēzara" balvu pasniegšanas ceremonijā, ziņo Francijas mediji.

Francijā "Amour" ir gada labākā filma, bet Haneke labākais režisors, filmai arī balva par labāko scenāriju. Galveno lomu atveidotāji ir franču aktieri, 83 un 85 gadus vecie Žans Luijs Trintiņans un Emanuela Riva. Viņi abi ir godināti par labāko sniegumu.

Mihaels Haneke gan ceremonijā nepiedalījās, jo bija devies uz Losandželosu, kur pirmdienas naktī pēc Eiropas laika tiks sadalītas Oskara balvas. Kā zināms, "Amour" vairākās kategorijās pretendē arī uz Oskaru. 

Emanuela Riva augstāko Francijas kino godalgu saņēma pirmoreiz savā karjerā un klātesošie godināja mākslinieci ar ovācijām, piecēlušies kājās. Arī Riva tūlīt pat pēc ceremonijas posās ceļam uz Ameriku, kur ir piecu aktrišu rindā pēc zeltītās figūriņas.

Franču valodā uzņemtā drāma "Amour" maijā jau ieguva arī Kannu kinofestivāla augstāko apbalvojumu "Zelta palmas zaru", savukārt janvārī ASV Kinokritiķu nacionālās valdes locekļi to atzina par 2012.gada labāko filmu. Tajā vēstīts par pavecu pāri un viņu sadzīvošanu ar nenovēršamā tuvošanos.

Divas nozīmīgas balvas saņēma arī Latvijā izrādītā filma "Rūsa līdz kaulam" - par scenāriju un aktieris Matiass Šēnerts par daudzološu kinodebiju.

Par labāko ārzemju filmu Francijā atzīts Bena Afleka trilleris "Argo".

Ar balvu par mūža ieguldījumu tika godināts amerikāņu aktieris Kevins Kostners, kurš ceremonijā mazliet jokoja franču valodā, atzīstot, ka ir īpaši pagodināts par to, ka auditorija viņu mīl un pieņem tādu, kāds viņš ir.

Jāpiebilst, ka pie ieejas bija sapulcējies arī pūlis ar neapmierinātiem cilvēkiem no Nacionālās televīzijas un kino tehnisko darbinieku apvienības, pieprasot algu paaugstinājumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti