EKSKLUZĪVI: Vikas Ekstas «gif» animācija no projekta «Snakes and Ladders»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Rīgas Fotogrāfijas biennāles starpgada pasākumu programmas ietvaros no 8. aprīļa tiešsaistes galerijā “Asa Nisi Masa” jeb anmgallery.com būs skatāma latviešu mākslinieces Vikas Ekstas „gif” animācijas projekta “Snakes and Ladders” izstāde. Sadarbībā ar Rīgas Fotogrāfijas biennāles rīkotājiem piedāvājam ieskatu Vikas Ekstas projektā un trīs viņas "gif" animācijas.

Animēts "gif" (“Graphics Interchange Format” – grafikas apmaiņas formāts) ir grafisks attēls, kas vienā failā ietver noteiktā kārtībā saliktu fotogrammu sēriju, kura nepārtraukti atkārtojas. Pēdējo gadu laikā "gif" attēli ir kļuvuši ļoti populāri, sevišķi sociālajos tīklos, kur tos visbiežāk izmanto, lai paustu noteiktas emocijas vai arī lai sniegtu atbildi konkrētas diskusijas kontekstā. Lai gan šāda formāta attēlu dabiskā vide ir internets, šim izteiksmes līdzeklim ir arī cits lietojums, kas sniedzas ārpus virtuālās telpas un ietver gan populāro kultūru, gan kino.

Vika Eksta (Latvija), no sērijas "Snakes and Ladders" (2015 - 2017)

Vika Eksta savā mākslinieciskajā praksē plaši izmanto "gif" formāta priekšrocības, lai tādējādi pievērstos kustības lomai šķietami nekustīgā fotogrāfiskā attēlā. Ekstas "gif" attēli ir rūpīgi inscenētas fotogrāfijas, kurās pati autore ir vienkāršas un ikdienišķas darbības galvenais subjekts: dzerot kafiju no krūzītes, smēķējot cigareti, atbildot uz telefona zvanu utt.

Vika Eksta (Latvija), no sērijas "Snakes and Ladders" (2015 - 2017)

Projektu komentē tā kuratore Paola Paleari (Itālija): “Vikas Ekstas gif attēli katapultē skatītāju fiktīvā pasaulē: viņas “kustīgajās fotogrāfijās” pat visvienkāršākā darbība raisa asociācijas ar intrigu un mistēriju. “Snakes and Ladders” atdzīvina saikni starp fiktīvu naratīvu un mēmo kino. Šie darbi aktualizē jautājumu, vai un kādā veidā ikdienas darbību vai ainu fotogrāfiska reprezentācija var sniegt dažādas interpretāciju variācijas un gala rezultātā radīt negaidītus pagriezienus plašākā sižetā. Skatītājs aktīvi līdzdarbojas šajā izstādē, kas savukārt izmanto tiešsaistes galerijas sniegtās iespējas, perfekti apvienojot šo sadarbības iespēju ar digitālo attēlu.”

Vika Eksta (Latvija), no sērijas "Snakes and Ladders" (2015 - 2017)

“Snakes and Ladders” prezentācija Latvijā notiks 8.aprīļa vakarā plkst. 18 kinoteātrī “Kino Bize”, bet Rīgas Fotogrāfijas Biennāles starpgada atklāšanas nedēļas ietvaros no 8. līdz 15. aprīlim projekta ārpustīmekļa versija būs skatāma arī kinoteātros “Splendid Palace”, “K.Suns” un “Kino Bize” pirms regulārā repertuāra filmu izrādēm.

Vika Eksta ir "Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2016" jauno fotomākslinieku balvas “Meklējam jauno fotogrāfijā!” laureāte. Vizuālā māksliniece dzīvo un strādā Rīgā, studējusi fotogrāfiju Andreja Granta fotostudijā un EFTI Fotogrāfijas skolā (Madride). Ieguvusi bakalaura grādu filmu teorijā, kā arī maģistra grādu vizuālajā komunikācijā Latvijas Mākslas akadēmijā. Kopš 2014. gada viņas darbi iekļauti izstādēs gan Latvijā, gan ārvalstīs. 2016. gadā Eksta saņēmusi ADC balvu “Young Guns”.

Jau vēstīts, ka "Rīgas Fotogrāfijas biennāles starpgada 2017" ietvaros notiks arī trīs citas izstādes - Guntas Podiņas (Latvija/Zviedrija) personālizstāde "Mēs neesam neredzami" Latvijas Fotogrāfijas muzejā, Francijas jauno fotomākslinieku darbu izstāde "Publisks = privāts" Dailes teātra Mākslas telpā "Brīvības 75" un Amālijas Smitas (Dānija) personālizstāde “ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ” (“Michanikos”) galerijā "Alma". Šī gada izglītojošās programmas ietvaros 12. un 13. aprīlī Latvijas Laikmetīgās mākslas centrā notiks diskusija un lekcija, veltītas mūsdienu aktuālajai fotogrāfijai un jaunajiem māksliniekiem.

Visas "Rīgas Fotogrāfijas biennāles starpgada 2017" programmas norises apkopotas īpašā tekstu krājumā, kurā iekļautas arī mākslas un kultūras teorētiķu pārdomas par jauno mākslā no dažādiem skatpunktiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti