Aprīlī gaidāmi Rīgas Fotogrāfijas biennāles starpgada pasākumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Aprīlī gaidāmi Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2016 - 2018 starpgada pasākumi – vairākas izstādes, gif animācijas projekts tiešsaistē un diskusija, veltīta jaunajiem māksliniekiem aktuālās fotogrāfijas kontekstā, kā arī biennāles notikumus un tajās aplūkotās tēmas atspoguļojošs izdevums.

Rīgas Fotogrāfijas biennāles (RFB) starpgados akcents tiek likts uz Eiropas jaunajiem māksliniekiem, kas šobrīd ir vēl savas radošās karjeras sākumā. Skatītājiem tā ir iespēja iepazīt jaunus, perspektīvus autorus, kas turpina attīstīt gan jau esošās un plašākai sabiedrībai pazīstamās fotomākslas tradīcijas, gan veido fotogrāfijas medija jauno valodu.

Biennāles 2016–2018 starpgada pasākumu programmā paredzētas trīs izstādes – no 6.aprīļa līdz 7.maijam Latvijas Fotogrāfijas muzejā gaidāma Zviedrijā dzīvojošās latviešu mākslinieces Guntas Podiņas personālizstāde „Mēs neesam neredzami”. Šajā dokumentālo darbu izstādē starptautisku atzinību guvusī māksliniece aktualizē Latvijā sociāli neaizsargātas sabiedrības daļas - “neredzīgo ciemata” Strazdumuižas iedzīvotāju situāciju. Izstādes kuratore - Latvijas Fotogrāfijas muzeja vadītāja Maira Dudareva.

Galerijā „Alma” RFB ietvaros no 7.aprīļa līdz 19.maijam būs skatāma dāņu mākslinieces, 2015.gada Dānijas kroņprinča  balvas “Uzlecošā zvaigzne” ieguvējas Amālijas Smitas (Amalie Smith, Dānija) izstāde “ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ” (“Michanikos”). Izstādes kuratore - mākslas kritiķe Lizete Riņķe (Dānija / Latvija).

Dailes teātra mākslas telpā norisināsies Francijas jaunās paaudzes mākslinieku darbu izstāde “Publisks = privāts”. Tās ietvaros no 20.aprīļa līdz 16.jūnijam būs skatāmi Gijoma Marsjala (Guillaume Martial), Zaharija Godrijo – Ruā (Zacharie Gaudrillot - Roy), Morgānas Dencleres (Morgane Denzler) un Manonas Rekordonas (Manon Recordon) darbi, kuros autori atspoguļo dažādus pilsētvides un fotogrāfijas mijiedarbības veidus. Izstādes kuratore – Rīgas Fotogrāfijas biennāles vadītāja Inga Brūvere; izstāde tapusi sadarbībā ar Francijas Kultūras institūtu, atzīmējot tā divdesmito gadadienu.

Šajā starpgadā RFB pievēršas arī jaunu mediju izpētei, no 8.aprīļa līdz 16.jūnijam piedāvājot Vikas Ekstas gif animācijas projektu „Snakes and Ladders” apskatīt tiešsaistes galerijas “Asa Nisi Masa” vietnē anmgallery.com. Projekts tiks atklāts ar tā prezentāciju 8.aprīlī kino teātrī “Kino Bize”, bet līdz 15.aprīlim projekta ārpustīmekļa versija būs skatāma arī kino teātros “Splendid Palace” un “K. Suns”. Projekta kuratore - mākslas kritiķe Paola Paleari (Itālija).

Biennāles izglītojošās programmas ietvaros 12.aprīlī Latvijas Laikmetīgās mākslas centrā notiks starptautisks dažādu mākslas nozaru ekspertu diskusijas vakars ar nosaukumu “Ilgas pēc robežas”. Tas tiks veltīts mūsdienu aktuālajai fotogrāfijai un jaunajiem māksliniekiem, kas šobrīd turpina transformēt fotogrāfijas nozares komplicēto identitāti.

Diskusijā piedalīsies vizuālās kultūras pētniece un ISSP skolas līdzdibinātāja Baiba Tetere (Latvija), fotogrāfe un Igaunijas Mākslas akadēmijas Fotogrāfijas nodaļas docente Laura Kūska (Laura Kuusk, Igaunija), Kauņas Fotogrāfijas galerijas un rezidences kuratore un mākslas kritiķe Gintare Krasuckaite (Gintarė Krasuckaitė, Lietuva), kritiķis, kurators un mākslas žurnāla „Szum” redaktors Adams Mazurs (Adam Mazur, Polija), Helsinku Starptautiskās rezidenču programmas (HIAP) kuratore Marina Noronha (Somija), Brandta muzeja Odensē foto un kino mākslas kuratore Marianne Āgere (Marianne Ager, Dānija). Diskusijas kuratore – mākslas kritiķe un kuratore Šelda Puķīte, moderators – attēla kultūras pētnieks un filozofs Kārlis Vērpe.

Arī 2017.gadā gaidāms Rīgas Fotogrāfijas biennāles izdevums - tekstu krājums, kurā tiks apkopota informācija par starpgades notikumiem, kā arī publicētas mākslas un kultūras teorētiķu pārdomas par jauno mākslā no dažādiem skatpunktiem. Tekstu autoru vidū ir poļu laikmetīgās fotogrāfijas pētnieks Adams Mazurs (Adam Mazur), filozofs Kārlis Vērpe, kuratore un mākslas kritiķe Paola Paleari (Itālija), mākslas zinātnieces Aiga Dzalbe un Lizete Riņķe (Dānija / Latvija), kā arī interneta žurnāla "Punctum" redaktore Laura Brokāne.

Rīgas Fotogrāfijas biennāle ir starptautisks laikmetīgās mākslas festivāls, kas fokusējas uz fotogrāfiju kā mākslas praksi, par prioritāti izvirzot Eiropas reģionu. 21. gadsimtā – virtuālo tehnoloģiju attīstības laikmetā māksla ieiet jaunā posmā: šobrīd sevi pārliecinoši piesaka post-interneta māksla un fotogrāfija/attēls, kas visspilgtāk pauž laikmetam raksturīgās domāšanas klātbūtni. Kā digitalizācijas procesa rezultātā ir mainījusies izpratne par fotogrāfiju/attēlu un tās klātbūtni mākslas darbā? Ar šo un citiem līdzīgiem jautājumiem nodarbojas Rīgas Fotogrāfijas biennāle.

Pirmā RFB notika 2016.gadā un tā kļuva par pirmo mākslas biennāli Latvijas vēsturē. Nākamā pasākuma norise ir plānota 2018.gadā, kad notiks vairākas izstādes Rīgā un reģionos, simpozijs, pilsētvides projekts, portfolio skates un tiks pasniegta RFB balva „Meklējam jauno fotogrāfijā!”. Katrai biennālei ir savs tematiskais fokuss, kura kontekstā tiks veidota tās programma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti