Panorāma

ASV un Meksiku sasniedz 2020. gada sezonas pirmais orkāns

Panorāma

Pēta Latvijas zivju resursus

"Dvēseļu putenis" Lielbritānijas kinoteātros

«Dvēseļu putenis» jeb «The Rifleman» tiek izrādīts Lielbritānijas kinoteātros

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šobrīd Apvienotajā Karalistē uz lielā ekrāna 15 pilsētās iespējams noskatīties latviešu filmu "Dvēseļu putenis", kam britu izplatītāji "Parkland Entertainment" izvēlējās citu nosaukumu - "The Rifleman" – latviski - "Strēlnieks". Filma tiek rādīta latviešu valodā ar angļu subtitriem, tādēļ filmas izplatītāji nebija cerējuši uz lielu apmeklējumu, taču latviešu diaspora ir sagādājusi kārtējo pārsteigumu, cītīgi atbalstot savējos. Jāpiebilst, ka atsauksmes par filmu arī no britu puses ir labas. Apvienotajā Karalistē kinoteātriem bija ļauts atvērties tikai no 4. jūlija, daudzi kinoteātri valstī joprojām ir slēgti, tādēļ, piemēram, Lesterā, kur dzīvo liela latviešu diaspora, filmu izrādīt pagaidām nevar.

Pīterboro "Showcase" kinoteātrī interese par latviešu filmu bija tik liela, ka nedēļas nogalē nācās rīkot papildseansus. Pandēmijas dēļ joprojām nepieciešams ievērot piesardzības pasākumus, tādēļ pie ieejas sastājās pat rinda. "Dzīvojot ārzemēs, gribas redzēt latviešu kultūru, latviešu filmas. Tāpēc atbraucām paskatīties savām acīm, salīdzināt grāmatu ar filmu," sacīja filmas skatītāja Ļena Dimante.

Piesardzības pasākumi paredz ne tikai roku dezinficēšanu, bet arī sēdvietu skaita samazināšanu zālēs teju uz pusi. "Pēc Covid-19 vispār nekur nav būts. Mēs tikai mājās pašizolējamies, aizejam reizi nedēļā uz veikalu, un tas arī viss. Un tagad uz kino!" tā skatītāja Aija Ozoliņa.

Filmas anotācijā, ko rakstījuši paši briti, teikts: „Filmā redzamas Pirmā pasaules kara šausmas un brutalitāte, kas tiek rādīta ar 17 gadus veca puiša acīm, kurš no lauku zēna kļūst par zaldātu. Lai arī viņš nav pieaudzis un viņa tēvs, bijušais strēlnieks, ir par vecu armijai, viņi abi tiek iesaukti vienā no pirmajiem Latvijas nacionālajiem bataljoniem.”

Noskatīties filmu latviešu valodā uz lielā ekrāna Anglijā ir īpaša pieredze, tādēļ kāds pāris pat mēroja trīs stundu garu ceļu.

''Domāju, ka nekad viņu neredzēšu, nu, varbūt kaut kur datorā, bet šitā tagad būs ļoti jauka pieredze!" pauda skatītājs Mārtiņš Žalkovsis.

Interesanti, ka cittautieši labprāt skatās filmas oriģinālvalodā ar angļu subtitriem, tādēļ zālē ir ne tikai latvieši. "Mēs esam kopā ieradušies ar manu puisi Džeimiju, kuram arī interesē latviešu filmas. It īpaši tādēļ, ka būs arī angļu valodā teksts. Ļoti grūti dabūt latviešu filmas ar angļu subtitriem," teica skatītāja Inta Darčika.

Filmas režisors ir sagatavojis īpašu sveicienu no Latvijas. "Man ir milzīgs prieks, ka beidzot mums ir iespēja nogādāt šo filmu, lai jūs to redzat. Un par to, ka to rādīs kinoteātros, par to man ir patiess prieks. Mans lūgums ir – paņemiet pa kādam anglim līdzi, lai viņi atnāk un paskatās, kas mēs esam, kas ir strēlnieki, kas mums ir devuši iespēju līdz pat šim brīdim runāt latviski," norādīja filmas "Dvēseļu putenis" režisors Dzintars Dreibergs.

Pateicoties lielajai skatītāju interesei, drīzumā to pilsētu saraksts, kur var noskatīties filmu, tiks papildināts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti