Cēsīs būs skatāma Ditas Rietumas Eiropas filmu izlase

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Sākoties rudens sezonai, kino "Cēsis" turpina papildināt koncertzāles "Cēsis" māksliniecisko programmu, demonstrējot Eiropas prestižāko kinofestivālu atzītākās kinolentes. No 3.oktobra katru otro trešdienu varēs noskatīties mākslas zinātņu doktores, kino teorētiķes Ditas Rietumas izvēlētās filmas, informē koncertzāles pārstāvji.

Kino "Cēsis" veidotais cikls "Ditas Rietumas Eiropas kino festivālu izlase" aizsākās šī gada pavasarī, un sešas no divpadsmit tajā iekļautajām filmām jau izrādītas. Rudens sezonā kino gardēžu vakari atsākas un piedāvā skatītājiem noskatīties nākamās, kinofestivālos novērtētās kinolentes.

Rudens cēliens tiks atklāts 3.oktobrī ar filmu "Manifests" ("Manifesto", 2015), pirms kuras ar skatītājiem tiksies arī izlases veidotāja Dita Rietuma. Filmā "Manifests", kas būtībā ir Keitas Blānšetas "monoizrāde" vai "monofilma", viņa atveido duci atšķirīgu personāžu – no bezpajumtnieka līdz TV ziņu diktorei. Šīs virtuozās rotaļas jēga ir ne tikai ļaut apbrīnot Blānšetas hameleonisko pārtapšanas prasmi, bet arī rosināt pārdomas par tēmu, kas mums visiem ir vai nav māksla.

 

17.oktobrī būs skatāma franču dokumentālā filma "Sejas, ciemi" ("Face Places", 2017). To veidojusi leģendārā režisore Anjēze Varda, kas šogad nosvinēja 90.dzimšanas dienu. Pašironiskā, asprātīgā un rotaļīgā dokumentālā filma "Sejas, ciemi" ir ceļojums pa Franciju kopā ar atzītu jaunās paaudzes fotomākslinieku, kurš sevi dēvē par J.R. "Sejas, ciemi" bija nominēta Amerikas kinoakadēmijas balvai "Oskars" kā gada labākā dokumentālā filma.

31.oktobrī būs skatāma filma "3 dienas Kviberonā" ("3 days in Quiberon", 2018). Vācu režisore Emīlija Atefa ir izveidojusi niansētu, smalkjūtīgu filmu par trim dienām slavenās austriešu aktrises Romijas Šneideres (1938-1982) dzīvē, kuras viņa ir nolēmusi pavadīt nomaļā vietā, lai atpūstos un atturētos no atkarībām. Filma pirmizrādīta šā gada Berlīnes kinofestivālā. Tā triumfēja Vācijas kinobalvu ceremonijā, iegūstot septiņas balvas, to skaitā - balvu par labāko režiju un labāko aktrises darbu.

Divi novembra vakari būs veltīti itāļu kino – 14.novembrī tiks demonstrēta filma "Laimīgs kā Lācars" (Happy as Lazzaro, 2018), bet 28.novembrī –"Dogmens" ("Dogman", 2018).

"Ditas Rietumas Eiropas kino festivālu izlasi" noslēgs 5.decembrī ar filmu, kas Latvijas pirmizrādi piedzīvos Rīgas Starptautiskajā kinofestivālā un tad ceļos uz Cēsīm – "Zaglēni" ("Shoplifters", 2018). Filmas režisors ir Koreeda Hirokadzu – viens no Japānas talantīgākajiem un starptautiski atzītākajiem filmu veidotājiem. Kannu kinofestivālā par šo filmu "Veikalu zagļi" ieguva Zelta palmas zaru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti