Kultūras ziņas

Liepājas orķestris gaida savu koncertzāli

Kultūras ziņas

"Šeipings" Dailes teātrī

Rīgas Autorkino festivāls

Autorkino festivālā Rīgā skatāmas sešas Aki Kaurismeki filmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Jau ierasti daudzus gadus rudens Rīgā bijis kino festivālu laiks, tādēļ tagad bez „Arsenāla” un „Baltijas pērles” daudziem kino mīļotājiem ir skumji. Tomēr arī šoruden Rīga pavisam bez laba kino nepaliks, jo jau piektdien kinoteātrī „Splendid Palace” sāksies pirmais Rīgas Autorkino festivāls. To veido pazīstamās kino kritiķes Dita Rietuma un Daira Āboliņa, piedāvājot pasaulslavenā somu režisora Aki Kaurismeki filmu skati, kurā ietvers sešas filmas un kino speciālistu lekcijas.

Jēdzienu „autorkino” savulaik radīja franču kino teorētiķi, ar to apzīmējot filmas, ko raksturo ļoti spilgts kāda režisora rokraksts, ar citiem nesajaucams. Viens no izteiksmīgākajiem autorkino veidotājiem nenoliedzami ir slavenais somu režisors Aki Kaurismeki, tādēļ pirmais autorkino festivāls Rīgā veltīts tieši viņam.

Visas Kaurismeki filmas caurvij tikai viņam raksturīga intonācija un noskaņa.

Viņa filmu varoņi ir pavisam vienkārši cilvēki, kurus dzīve mēdz dauzīt gan pārnestā, gan bieži vien tiešā nozīmē, bet kuri vienalga ir dzīvi mīloši un pieņemoši. Kaurismeki filmas it kā notiek mūsdienās, tomēr tas ir tieši Kaurismeki raksturīgs laiks un telpa, stāsta kino kritiķe Dita Rietuma.

„Faktiski visas filmas ir mazliet skumjas komēdijas par lūzeriem ar zelta sirdi. Brīnišķīgas pasakas, kuru darbība norisinās mūsdienu Helsinkos, kaut gan vide, kurā darbojas varoņi, bieži vien šķiet kā tādi mūžīgie 60.gadi, tātad pilnīgi cita ēra, kurā vēl nedarbojas ne televīzijas mega bums, par interneta ēras uzplūdiem nemaz nerunājot. Tas ir tāds šķietami sens, iekonservējies laiks, kuru, ja gribam, varam atrast tepat Rīgā, Rīgas nomalēs,” saka Rietuma.

Absolūti neatņemama Kaurismeki filmu sastāvdaļa ir melnais humors - dažbrīd mazliet lēnīgs, dažbrīd stipri negants un cinisks, ko tomēr teju vienmēr caurstrāvo labdabība. „Kaurismeki melnais humors - tas ir kaut kas ļoti patiesībā sirsnīgs, bieži vien arī dzīves jēgu apliecinošs. Es domāju, ka viņš pats ārkārtīgi simpatizē cilvēkiem, kuri godprātīgi dzīvo savu dzīvi, tādu, kāda tā ir, un spēj šo dzīvi dzīvot ar prieku. Viņš, manuprāt, ļoti mīl šos cilvēkus un pats sevi pieskaita viņiem. Viņi ir ļoti skandināviski spītīgi arī savā nelaimē, paklupuši viņi atkal pieceļas un iet tālāk,” raksturo kino kritiķe Daira Āboliņa.

Kaurismeki veltītajā programmā Rīgā redzēsim sešas filmas. Līdzās Somijā uzņemtajām būs arī Londonā un Parīzē filmētie stāsti. To vidū filma „Bohēmas dzīve”, kas vēsta par Parīzes mākslinieku dzīvi, mīlestību un izdzīvošanas problēmām. Filma ir daudzu starptautisku balvu laureāte. Programmā iekļauta arī visslavenākā Kaurismeki filma „Cilvēks bez pagātnes”, kas vēsta par vīru, kurš pēc kāda neparedzama dzīves pavērsiena nonāk bezpajumtnieka statusā.

Autorkino festivāls būs iezīmīgs ar to, ka pirms filmu seansiem kino mīļotāji varēs noklausīties arī lekciju par filmu. Lektoru vidū būs arī pašmāju kino zinātnieks, profesors Viktors Freibergs.

Kaurismeki veltītais Rīgas Autorkino festivāls tiks atklāts rīt kinoteātrī „Splended Palace” un turpināsies līdz svētdienas vakaram.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti