Ārvalstu jaunieši uzņem filmas par Rīgas salām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Mangaļsala, Lucavsala, Ķīpsala - šajās un vēl citās Rīgas salās šonedēļ rosās vairāk nekā 20 ārvalstu studentu, lai nepilnas nedēļas laikā uzņemtu sešas dokumentālās īsfilmas. Studenti sapulcējušies Latvijas Universitātes (LU) veidotajā Rīgas vasaras skolā, lai ar vietējiem iedzīvotājiem dalītos pieredzē un apmainītos ar kultūras iespaidiem.

Četri studenti no Lietuvas, Ukrainas, Slovākijas un Vācijas pirmdienas pēcpusdienā devās izpētīt Andrejsalu - vietu, par kuru izlozes kārtībā Rīgas vasaras skolas ietvaros viņiem jāveido dokumentālā īsfilma.

Īsi pēc ideju apspriešanas jaunieši devās uz Andrejsalu, lai gūtu ieskatu par tās ikdienas dzīvi. Aleksejs - dalībnieks no Ukrainas - stāsta par pirmajiem iespaidiem.

„Mēs šeit atnācām uz Andrejsalu, skatāmies apkārt, skatāmies, ko varētu filmēt. Pašlaik mums ir vairākas idejas. Mēs dzirdējām citu lietu, taču redzam pavisam citādāku ainu. Mums tagad jāizlemj, ko filmēt. Mēs vispirms paskatīsimies un vakarā pārrunāsim idejas, un nonāksim pie mūsu filmas koncepta,” klāsta Aleksejs.

Lai arī jauniešiem sešas filmēšanas vietas piešķirtas izlozes kārtā, īsfilmas skatu punkts un koncepts jāatrod pašiem. Studente Anna no Vācijas uzsver Andrejsalas dažādību. „Es domāju, šī vieta ir ļoti stilīga. Jums šeit iespējams atrast ļoti daudz aspektu - šeit ir strādnieki, bagātnieku jahtas, restorāni, grafiti. Es domāju, tas ir brīnišķīgi. Mēs varam atrast nepieciešamo mūsu filmai, esmu droša!” optimistiska ir Anna.

LU rīkotajā Rīgas vasaras skolā šogad piedalās 24 studenti no 16 valstīm. Tās laikā taps sešas dokumentālās īsfilmas par Andrejsalu, Mangaļsalu, Ķīpsalu, Zaķusalu, Kundziņsalu un Lucavsalu. Vasaras skolas multimediju mākslinieks Dmitrijs Ščegoļevs sniedz ieskatu par topošajām īsfilmām. „Pati salas ideja ir ļoti interesanta. Dalībnieki pieiet radoši. Viņi saprot, ka sala ir izolēta vieta, bet tā ir daļa no kaut kā. Viņa ir tāds kā centrs, kas saistās ar pārējām lietām. Līdz ar to izskan jautājumi par vēsturiskajām lietām, meklēt iedzīvotājus, piemēram, Zaķusalas gadījumā, tur bija ciemats, tā vairs nav. Ir ideja kaut ko rekonstruēt, meklēt. Esmu pārsteigts par to apņēmību, kā viņi dara. Cilvēki īsti nesaprot, kur viņi iekūlušies, bet viņi iet un dara," norāda Ščegoļevs.

Rīgas vasaras skolas mērķis ir parādīt Rīgu no cita skatu punkta. Tas, kas iedzīvotājiem kļuvis ierasts vai nemaz nav pamanīts, ir apskatīts ar ārzemnieku acīm. Iepriekšējos divos vasaras skolas gados aplūkoti galvaspilsētas mikrorajoni, tomēr šogad nolemts pievērsties Rīgas salām, norāda Rīgas vasaras skolas direktors Kaspars Rūklis. „Rīdziniekiem, protams, jau pašiem ir viedoklis par šīm Rīgas apkaimēm un tai skaitā par šīm salām. Es domāju, ka katru gadu mēs vasaras skolā uzzinām kaut ko jaunu par šīm apkaimēm. Šajā gadā mēs uzzināsim, kā šīs salas redz cilvēki no malas. Cilvēki, kas varbūt pirmo reizi ir atbraukuši uz Latviju no Meksikas vai no Slovākijas, vai no Slovēnijas, no Igaunijas. Mēs redzēsim, kā viņi redz šīs interesantās vietas mūsu pilsētā,” par ideju stāsta Rūklis.

Visas sešas Rīgas vasaras skolas laikā uzņemtās īsfilmas būs iespējams skatīt sestdien, 10. augustā, Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti