Panorāma

Izbaudot karsto laiku, jāatceras par drošību

Panorāma

Atsākusies sūtījumu pārvadāšana

Latviešu režisores filma uzvar prestižā festivālā

Animācijas filmas «Mans mīļākais karš» režisore: Uzvara Ansī festivālā vēl nav līdz galam aptverta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Personīgs pieaugšanas stāsts padomju Latvijā, bērna skatījums uz valsti, kas uzbur skaistu, plaukstošu nākotni, un to, par ko šī valsts pārtop. Latviešu režisores Ilzes Burkovskas-Jakobsenas animācijas filma “Mans mīļākais karš” nupat atzīta par labāko vienā no Eiropas un pasaules nozīmīgāko festivālu konkursiem. Režisorei, kas savu dzīvi dala starp Latviju un Norvēģiju, laiks Rīgā paiet saspringtā darbā.  

Ilzei Burkovskai-Jakobsenai laiks Rīgā – kaut gan Jāņu noskaņās – tomēr paiet saspringtā darbā. Pirmdien pabeigts darbs pie animācijas filmas “Mans mīļākais karš” norvēģu versijas ieskaņošanas. Tāpēc pirms dažām dienām saņemtā ziņa par panākumiem prestižajā Ansī festivālā pagaidām vēl nav līdz galam aptverta.

“Es zinu, ka kauss ir mans, bet es vēl neesmu finišējusi, man vēl ir vairākas dienas jāstrādā, un tad kā to pateikt – es esmu ļoti priecīga, ka citi ir priecīgi, es ļoti novērtēju citu cilvēku prieku, bet tā mana punkta sajūta būs tad, kad visas versijas būs nodotas,” atzina režisore.

Pilnmetrāžas animācijas filma “Mans mīļākais karš” tapis kā Latvijas un Norvēģijas kopražojums. Tas ir emocionāls un īpatnējs skatījums uz dzīvi padomju Latvijā bērna acīm, autobiogrāfisks stāsts un tāpēc vēl jo vairāk tuvs, izsāpēts un īpašs.

“Patiesībā tas, ko es gribēju pateikt, bija vēsturiskā perspektīva par to, ka mēs dzīvojam autoritārajā režīmā, es kā bērns nesapratu, ko tas nozīmē dzīvot autoritārajā režīmā, un tagad es to varu pastāstīt citiem, jo man ir vēsturiskā perspektīva un pieauguša cilvēka pieredze,” stāstīja režisore.

Starptautiskais Ansī animācijas filmu festivāls ir viens no prestižākajiem, nozīmīgākajiem gan Eiropā, gan pasaulē. Un šogad tas notika internetā, digitālās platformās. Arī ziņa par uzvaru nākusi vienkārši e-pastā.

“Es ieraudzīju lieliem burtiem rakstīts “slepeni” un sāku lasīt to e-pastu, un tad tā redzes bilde mazliet nomiglojās, es redzēju tikai to vienu vietu – uzvarētājs, un es sapratu, ka to nevienam nedrīkst izpaust, un es momentāni aizvēru to savu laptopu, jo man blakus bija montāžas režisors, un tad es trīs reizes elpoju, izelpoju un tad es domāju, varbūt tur par citu ir rakstīts, man vajag pārbaudīt, vai tiešām tā ir mūsu filma, kas ir uzvarējusi,” atcerējās Burkovskai-Jakobsenai.

Pērn vienā no festivāla 2 galvenajām skatēm triumfēja Ginta Zilbaloža animācijas filma “Projām”, šogad Ilze Burkovska-Jakobsena. Tas ir unikāls notikums visas Baltijas kontekstā, jo ne lietuviešiem, ne igauņiem šādu panākumu nav.

Latvijā “Mans mīļākais karš” pirmo reizi tiks rādīts rudenī, septembra beigās vai oktobra sākumā. Ilze Burkovska-Jakobsena ļoti gaida šo brīdi, lai panākumus un pabeigto darbu pa īstam nosvinētu ar ģimeni, draugiem un savu komandu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti