Rīgas 9. vidusskolas sporta zālē atdzīvojas 1958. gads. Reportāža no «Tīklā. TTT leģendas dzimšana» filmēšanas laukuma

Režisors Dzintars Dreibergs šobrīd strādā pie jaunas filmas par basketbola komandu "TTT" – "Tīklā. TTT leģendas dzimšana". Noslēdzoties pirmajam filmēšanas posmam, režisors aicināja ielūkoties filmas tapšanas aizkulisēs Rīgas 9. vidusskolas sporta zālē.

Saulainajā un karstajā filmēšanas dienā sporta zālē var nonākt vairākos laikos – 1958. gadā un mūsdienās. Atrodoties filmēšanas laukumā, telefoniem jābūt izslēgtiem, arī vibrozvans būs traucēklis, un jāpārvelk apavi vai tiem virsū jāvelk plastmasas čībiņas. Tad atliek atrast vietu, lai nemaisītos pa kājām filmēšanas grupai, un vērot kino tapšanas procesu – atkārtojums pēc atkārtojuma, līdz īstais mirklis ir notverts. Pusdienu pauze filmēšanas grupai pēc garajām darba stundām ir svēta. Kad elpa ir ievilkta, režisors un aktieri ir gatavi sarunai.

«Tīklā. TTT leģendas dzimšana» filmēšanas laukumā
«Tīklā. TTT leģendas dzimšana» filmēšanas laukumā

Filmas "Tīklā. TTT leģendas dzimšana" stāsts ir balstīts vēsturiskos notikumos par sieviešu basketbola komandu "TTT", kurai līdz šim līdzīgas nav visā pasaulē, un tās kapteini Dzidru Uztupi-Karamiševu. Komanda "TTT" tika iekļauta Ginesa rekordu grāmatā, jo pastāvēšanas laikā 12 reizes pēc kārtas izcīnīja PSRS čempionāta zelta medaļas un 18 reizes uzvarēja Eiropas čempionvienību kausā, kas mūsdienās būtu pielīdzināma FIBA Eirolīgai.

"Pabeidzām filmēt vasaras periodu ar vienu no lielākajām epizodēm, kas nav basketbola spēle vai demonstrācija, bet visa sākums – ar "TTT" zāles atklāšanu. Šeit cilvēki pirmo reizi redz, kā izskatās šī komanda kopā – pieredzējušās un jaunās spēlētājas, bet, galvenais, – mēs ieraugām arī šī pretošanās veida augļus, par ko mēs līdz šim esam ļoti maz runājuši. "TTT" zāle tika uztaisīta, nesaskaņojot ar Maskavu, kas tam laikam liekas neiedomājami. Bet redz, ka var, un bija tādi cilvēki, kuriem tās bailes bija mazākas, kas zināja, ka ir vērts cīnīties," stāsta režisors Dzintars Dreibergs. "TTT Rīgas" zāles tapšana notika, pateicoties komandas dibinātāja Aleksandra Zālīša, kuru filmā atveido Ivars Auziņš, iniciatīvai, nesaskaņoti tramvaju un trolejbusu tresta cehu izbūvējot par sporta zāli.

"Mani interesē šī latviešu piecdesmito gadu pretošanās. Mani interesē, kāpēc kāds Staļina laikā sāka spēlēt basketbolu?

Ļoti īsā laika posmā latvieši no atvērtiem cilvēkiem kļuva par savstarpēji aizdomīgiem, klusējošiem, un līdz šim brīdim mēs neesam izrunājuši, kāpēc tā notika? Ar šo filmu es gribu pacelt šo jautājumu un beigt klausīties propagandā, ka mēs, latvieši, esam tādi, kas viens otru ēd. Diemžēl vēsture ir izdzēsusi tos cilvēkus, kuri visaktīvāk un visgudrāk pretojās. To padomju vara mācēja," saka Dreibergs.

Dzintars Dreibergs
Dzintars Dreibergs

Filmēšanas laukumā bez Dreiberga darbojas vēl divi režisori – Uģis Olte un Viesturs Meikšāns, uz ko viņš atbild: "Es esmu no tādiem režisoriem, kam patīk, ka man blakus ir gudri cilvēki ar savām idejām. Ja uz laukuma ir vairāk nekā simts cilvēku, tad tik labi, ka kāds neatkarīgi domā, spēj iestudēt fona dzīvi, lai tā elpo un uzvedas tā, kā būtu jāuzvedas atslēdzniekiem, šuvējiem, kas ir atnākuši uz zāles atklāšanu." 

Arī 9. vidusskolas skolēni ir iesaistīti filmēšanā – piemēram, viņi aplaudē Artūra Skrastiņa atveidotajam varonim, bet muzikālākie ir orķestra dalībnieki – tā par filmas aktieriem kļuva arī bundzinieks Valters un saksofonists Kristaps. Abi ir iesaistīti arī sportiskās aktivitātēs un pusdienu pauzi izmanto, lai mētātu bumbu.

Valters un Kristaps
Valters un Kristaps

Filmas galvenā varone ir Dzidra Uztupe-Karamiševa, "TTT" pirmā kapteine, daudzkārtēja čempione, kuru atveido Agnese Budovska, kura atzīst:

"Es ceļos un eju gulēt ar domām par šo filmu un to, cik tas ir bijis sarežģīti manai varonei.

Arī viņai bija ģimene un bērni, un, protams, citi pienākumi. Un pāri visam uzdevums, kas urda un neliek mieru un kura dēļ sev jāpārkāpj pāri vairāk, nekā to pieprasa vienkārša ikdiena. Ne vienmēr cīņa ir skaļa, ne vienmēr ir jāceļas un jāiet uz ielas klaigāt, ka bieži vien tā neatlaidība un sīkstums atmaksājas mums pašiem nezināmos ceļos. Nevajag padoties!"

Agnese Budovska
Agnese Budovska

Skolas laikā Budovska nodarbojusies ar vieglatlētiku un futbolu, un interesanti, ka iepriekš basketbolu ir spēlējusi Dreiberga izveidotajā komandā basketbola maratonā "Krastu mačs". Šobrīd aktrise strādā ar fizioterapeitu, rudenī viņai sāksies intensīvi basketbola treniņi. "Protams, nevaru paspēt iemācīties basketbolu tik īsā laikā, bet es varu iemācīties to, kas ir nepieciešams kadrā!" mērķtiecīgi saka aktrise.

Savukārt Skaidrīti Smildziņu atveido profesionāla basketboliste Evelīna Otto, kuru pusdienu pārtraukumā satieku amatieru komandas basketbolistu bariņā. Evelīna atzinīgi novērtē kolēģu prasmes. Filmā basketbolistēm ir jābūt pašām, nekas jauns nav jātēlo, tādēļ šis uzdevums visām sanāk. Jautātas, ko filmēšanas procesā jaunu ir atklājušas pašas par sevi, atbilde ir vienkārši cilvēciska – ka ēst gribēsies vairāk, nekā sākumā likās. Par procesā gūtajām atziņām sportistes vēl nesteidzas spriest un saka – vēl tāls ceļš ejams. Filmas pirmizrāde plānota 2025. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti