Kultūras rondo

Pasniegtas "Zelta globusa" balvas. Rezultātus analizē kino kritiķes

Kultūras rondo

Iznācis dzejnieces Veltas Sniķeres simtgadei veltīts krājums

Kinolektorijā "Tas, ko tu nedrīksti nezināt" filmas par cilvēka attiecībām ar varu

Slavas vēlamajām un nevēlamajām izpausmēm pievērsīsies kinolektorijs «Tas, ko tu nedrīksti nezināt»

10. janvārī ar Čārlija Čaplina filmas "Rampas ugunis" (1952) seansu, kuru ievadīs kinozinātnieces un Nacionālā kino centra vadītājas Ditas Rietumas lekcija, sāksies jau deviņpadsmitā kinolektorija "Tas, ko tu nedrīksti nezināt" sezona. Par lektorija devīzi šogad izvēlēta frāze "starmešu gaismā", skatu vēršot uz slavas vēlamajām un nevēlamajām izpausmēm, skatuves dzīvi un dzīvi kā skatuvi, informē organizatori.

LKA Rīgas Kino muzeja kuratore Dace Čaure stāsta: "Šogad lektorijs uz kino ekrāna rādīs visu to, kas starmešu gaismā atklājas, un to, kas paliek aizkulišu ēnās. Programma sāksies ar saldsērīgu atskatu uz aizgājušo caur Čārlija Čaplina acīm, turpināsies ar dažādām attiecībām ar slavu un tās dēmoniem un noslēgsies uz cerīgas nots ar dokumentālo filmu "Meklējot mūziķa likteni".

Lektorija sešas filmas pārstāv dažādus žanrus, rokrakstus un laikmetus: no zelta Holivudas cauri Franču jaunajam vilnim līdz japāņu animācijas klasikai

(filma "Perfekti zils" uz Latvijas kinoekrāniem nonāks pirmo reizi), kā ierasts, iekļaujot arī izpausmes vietējā kino. Vairāk par to pirms seansiem pastāstīs izglītoti lektori, kuriem ir īpaša saikne ar attiecīgo filmu vai režisoru. Ar nepacietību gaidu mūsu tikšanos kinozālē!"

Filma "Kleo no 5 līdz 7" (1962)
Filma "Kleo no 5 līdz 7" (1962)

Kinolektorijs arī šogad norisināsies sešās filmās, sešos seansos, ar sešu sinefilu ievadiem: 10. janvārī "Rampas ugunis" ("Limelight", 1952) ar kinozinātnieces Ditas Rietumas ievadu, 24. janvārī Oļģerta Dunkera filma "Tauriņdeja" (1971) ar kino kritiķes Dairas Āboliņas ievadu, 7. februārī Anjēzes Vardas filma "Kleo no 5 līdz 7" ("Cléo de cinq à sept", 1962) ar kino kritiķes Dārtas Ceriņas ievadu, 21. februārī Toda Heinsa filma "Spožā zelta dzīsla" ("Velvet Goldmine", 1998) ar kinofestivāla "2Annas" radošās vadītājas Laimas Graždanovičas ievadu, 13. martā Satoši Kona animācijas filma "Perfekti zils" ("Perfect Blue", 1997) ar kino publicista Žulijena Nuhuma Kulibali ievadu un 27. martā Malika Bendžalū dokumentālā filma "Meklējot mūziķa likteni" ("Searching for Sugar Man", 2012) ar mūziķa un mākslinieka Ričarda Tomsona ievadu.

Filma "Spožā zelta dzīsla" (1998)
Filma "Spožā zelta dzīsla" (1998)

Vairāk informācijas par filmām un gaidāmajiem seansiem LKA Rīgas Kino muzeja mājaslapā.

19. kinolektoriju "Tas, ko tu nedrīksti nezināt" rīko LKA Rīgas Kino muzejs un kinoteātris "Splendid Palace" ar Francijas institūta Latvijā atbalstu. Finansiāli lektorija norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti