No Kannām līdz TV ekrāniem – kas šonedēļ jauns kino pasaulē?

Francijā pilnā sparā rit Kannu kinofestivāls, un tas atbalsojas arī pašmāju kinoteātru un TV ekrānos.

No Kannām līdz TV ekrāniem – kas šonedēļ jauns kino pasaulē?
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Kannu kinofestivāls

Kannu kinofestivāls ir krietni pāri pusei, tas 14. maijā sākās ar lietus un negaisa mākoņiem un Francijas dienvidiem neraksturīgi sliktu laiku. Pirms atklāšanas brieda arī cita veida "negaisa mākoņi" – festivāla darbinieki draudēja ar streiku, pieprasot adekvātāku samaksu un sociālās garantijas.

Latvijas lielais notikums – Ginta Zilbaloža filmas "Straume" pirmizrāde ir gaidāma 22. maijā. Savukārt sestdien, 25. maijā, uzzināsim šāgada festivāla galvenās konkursa programmas laureātus. Tos izraudzīsies amerikāņu kinoveidotājas un filmas "Bārbija" režisores Grētas Gervigas vadītā žūrija.

Šogad festivāls galvenajā konkursa programmā ir spējis sapulcēt kino zvaigznāja zināmākās personības – piemēram, Merilu Strīpu, kuru bija iespēja satikt uz publisku sarunu; viņa saņēma balvu par mūža ieguldījumu. Savukārt programmā redzam gan klasiķa Frānsisa Forda Kopolas jaunāko filmu "Megalopole", gan grieķu režisora, aizvadītā gada sensācijas – filmas "Nabaga radības" – veidotāja Jorga Lantima jaunāko filmu "Laipnības veidi".

Par līdzšinējo favorīti gan preses, gan skatītāju vidū ir kļuvusi britu režisores Andreas Arnoldas sociālā drāma ar maģiskā reālisma oderīti – "Putns". Taisnības labad – zināms režisora vārds ne vienmēr nozīmē izcilību.

Runājot par stilistisko kopumu – šāgada konkursa programma ietver ļoti intensīvus un ekspresīvus darbus, kuros īsti nav pustoņu – tie ir maksimālistiski un ambiciozi (ar labāku vai sliktāku rezultātu). Otra kopējā iezīme ir filmas ar cerīgu un sirsnīgu skatu – kā vakar sarunā minēja kāds režisors – realitātes skaudruma nogurdināti, skatītāji lūko pēc eskeipisma. Visnotaļ neizprotama parādība ir festivāla flirtēšana ar agresorvalsts Krievijas kultūru – konkursā ir Kirila Serebreņņikova filma par nacionālboļševiku Eduardu Ļimonovu, kas turklāt ir uzņemta Latvijā. Jāpiebilst, ka festivāla publiskajās izpausmēs atbalsts Ukrainai vairs netiek skaidri artikulēts – no skatuves atklāšanas ceremonijā dzirdējām vien vispārīgas frāzes par karu un trauksmaino situāciju pasaulē.

"Furioza: Trakā Maksa sāga"

Uz Latvijas kinoekrāniem jau trešdien, 22. maijā, būs skatāma viena no šāgada Kannu kinofestivālā nule izrādītajām filmām: tā ir austrāļu režisora Džordža Millera distopiskā drāma "Furioza".

"Furioza" ir piektais kinodarbs, kas tapis "Trakā Maksa" filmu sērijā. Šī pagājušā gadsimta septiņdesmitajos aizsāktā filmu sērija vēsta par pasauli, kurā vairs nav resursu un savā starpā karo dažas mazas grupas. Lai arī "Furioza" nesasniedz to izklaides kino izcilību, ko redzējām iepriekšējā – 2015. gada "Trakā Maksa" filmā – šis kinodarbs ir divarpus stundas garš lieliska eskeipisma paraugs. "Trakā Maksa" obligātās komponentes – tuksneša smilšu vāli, pakaļdzīšanās ainās rēcoši motori un ellišķa paskata antivaroņi ir šeit. Galvenajā – titullomā, seriāla "Dāmas gambīts" zvaigzne Anja Teilore-Džoja.

"Himera"

Kino no 20. maija skatāma arī viena no pagājušā gada Kannu kinofestivāla pērlēm – itāļu režisores Alises Rorvaheres "Himera". Rorvahere ir viena no zināmākajām un apdāvinātākajām mūsdienu Itālijas kinorežisorēm. Viņas filmās skats nereti pavērsts uz lauku teritorijām un aptver maģisko reālismu, pietuvinot viņas filmveides stilu itāļu kinoklasiķa Federiko Fellīni rokrakstam.

"Himera" ir stāsts par kādu kapeņu izlaupītāju grupu, kas meklē un pēc tam melnajā tirgū atrod etrusku kapeņu dārgumus. Vienā no lomām redzam seriāla "Kronis" aktieri Džošu O'Konoru. Filmā gan dārgumu meklēšana ir tālu no piedzīvojuma vai trillera – tā drīzāk ir premisa, lai filmētu nelielus miestus un to savdabo dzīvi Itālijas piekrastē; tā ir vieta, kur laiks rit atrauti no pārējās pasaules un to iemītnieki atgādina melanholiskus pasaku varoņus.

Kino no 20. maija.

"Melnās pirts māsība"

Kamēr Kannu kinofestivālā tiek izrādīta igauņu režisores Annas Hints jaunākā īsfilma "Pirts diena", televīzijas skatītājiem 21. maijā ir iespēja atklāt režisores izcilo dokumentālo pilnmetrāžu "Melnās pirts māsība".

Izrādīta festivālos visā pasaulē, šī filma dokumentē pirts rituālu Igaunijas dienvidrietumos, Veru apgabalā. Pirts karstumā kaili ir ne tikai ķermeņi – te dzirdam dažādus intīmus sieviešu pieredzes stāstus. "Melnās pirts māsība" ir viens no izcilākajiem aizvadīto gadu Baltijas kinodarbiem.

Latvijas Televīzijā 21. maijā pulksten 22.00

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti