12 Latvijas filmas bez maksas skatāmas tiešsaistes festivālā visā pasaulē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Valsts svētku mēnesī - novembrī - Nacionālais kino centrs (NKC) rīko jau otro tiešsaistes festivālu “Latvijas filmas pasaulē”, no 14. novembra līdz 25. novembrim portālā filmas.lv piedāvājot atkal jaunu sveicienu latviešu diasporai svētkos – 12 Latvijas filmas (tai skaitā piecas Simtgades filmas), kas pieejamas skatīties bez maksas datorā jebkurā pasaules vietā, kur vien atrodams interneta pārklājums, paziņojumā medijiem informē NKC pārstāvji.

Pirmais šāda veida festivāls tika sarīkots 2019. gada vasarā, ap Līgo svētkiem, un izpelnījās lielu ievērību no tautiešiem visā pasaulē – tiešsaistes festivāla dienās portālam filmas.lv pieslēdzās skatītāji no 69 pasaules valstīm (ieskaitot Latviju), lielākā interese tika fiksēta Lielbritānijā, ASV un Vācijā. Turpinot paplašināt Latvijas filmu pieejamību diasporas mītnes zemēs un citur pasaulē, Nacionālais kino centrs sadarbībā ar Latvijas filmu producentiem otrā festivāla izlasē piedāvā vēl piecas Simtgades filmas, trīs restaurētas klasiskās spēlfilmas no Latvijas kino zelta fonda un četras bērniem vai visai ģimenei kopā skatāmas filmas – vienu spēlfilmu un trīs animācijas īsfilmas.

Piecas Simtgades filmas, kas ar portāla filmas.lv starpniecību šajā Patriotu mēnesī nonāk pie skatītājiem visur pasaulē, rāda Latviju dažādos valsts vēstures periodos, arī tad, kad tādas valsts vēl nemaz nebija – par tālu senvēsturi stāsta dokumentālā spēlfilma “Baltu ciltis” (2018), strēlnieku gaitas 20. gadsimta sākumā pēta dokumentālā filma “Astoņas zvaigznes” (2017).  30. gadu Latvijā sakņojas gan spēlfilma “Homo novus” (2018), gan dokumentālā filma ar spēlfilmas elementiem “Ievainotais jātnieks” (2017), bet dokumentālā filma “Kurts Fridrihsons” (2018) stāsta par salīdzinoši neseno, bet skarbo padomju laiku.

Tiešsaistes festivāls “Latvijas filmas pasaulē” turpina skatītājiem piedāvāt arī Latvijas kinovēstures zelta fonda filmas, kas ir nesen restaurētas un tādējādi arī internetā nodrošina iespējami labāko attēla kvalitāti.

Otrajā tiešsaistes festivālā Latvijas kinoklasiku pārstāv trīs filmas, senākā no tām – 1972. gadā uzņemtā Rolanda Kalniņa spēlfilma “Ceplis", spilgti ironisks stāsts par cilvēka dabu, ievietots neatkarīgās starpkaru Latvijas vidē.

Festivāla ietvaros visur pasaulē paciemosies arī divi Latvijas puikas no dažādiem laikmetiem – Jāņa Jaunsudrabiņa “Baltās grāmatas” Jancis Aivara Freimaņa spēlfilmā "Puika" (1977), kuras scenārija līdzautors bija dzejnieks Imants Ziedonis, un Latgales lauku tīrradnis Boņuks, kuru režisors Jānis Streičs no Jāņa Klīdzēja romāna pārcēla filmā “Cilvēka bērns” (1991).

Jaunākajai kinoskatītāju paaudzei kopā ar visu ģimeni būs piemērots arī stāsts par muzikālo Cīrulīšu ģimeni spēlfilmā “Ziemassvētku jampadracis” (1993), kuras režisors Varis Brasla nupat novembrī saņēma nacionālo kino balvu “Lielais Kristaps” par mūža ieguldījumu kinomākslā. Un vēl dažas spilgtas pērlītes šajā izlasē – Latvijas animācijas klasiķes Rozes Stiebras leģendārās muzikālās īsfilmas “Zelta sietiņš” (1975) un “Zaķīšu pirtiņa” (1979), ar kurām izauguši nu jau vairāku paaudžu bērni.

Spilgts jauno laiku animācijas paraugs no studijas ''Atom Art'' – režisora Edmunda Jansona pasaulē ļoti pieprasītā filma “Bize un Neguļa" (2017).

Visas tiešsaistes festivālā “Latvijas filmas pasaulē” iekļautās filmas līdz 25. novembrim var bez maksas noskatīties visur pasaulē, kur vien pieejams internets; skatīšanās iespējama ne tikai datora pārlūkprogrammās, bet arī izmantojot viedtālruņus un planšetdatorus ar jaunākajām “iOS” un “Android” operētājsistēmu versijām.

Portāls www.filmas.lv ir arī Latvijas filmu nozares plašākā datu bāze - tur pieejama kataloga informācija par vairāk nekā 2600 Latvijā uzņemtām filmām, sākot ar 1920. gadu. Portāls tapis pēc Kultūras ministrijas iniciatīvas ar Eiropas Savienības atbalstu, tā izveidē sadarbojas Nacionālais kino centrs un Kultūras informācijas sistēmu centrs, kas nodrošina portāla tehnisko darbību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti