Pirmizrādi piedzīvos pašmāju filma «Elpot zem ūdens» – pieredzē balstīts stāsts par narkomāniju

No šī gada 11. novembra kinoteātros visā Latvijā būs skatāma latviešu sociālā drāma "Elpot zem ūdens".  Režisors un scenārija autors Ronalds Mežmačs savā debijas spēlfilmā vēlējas pastāstīt par narkomānijas slimību un piedāvāt sabiedrībai paskatīties uz to ar citām acīm. 

"Narkomānija neizvēlas pēc labturības principa, dzimuma, ģimenes stāvokļa vai izglītības līmeņa. Tā var skart jebkuru no mums – ārstus, politiķus, mūziķus, skolotājus, veikala pārdevējus, māti, tēvu, māsu. Šajā ziņā tā ir ļoti demokrātiska," saka režisors.

Filma "Elpot zem ūdens" esot balstīta uz patiesiem tēliem un notikumiem. "Tas nav viena konkrēta cilvēka stāsts, bet gan situāciju kopums, ar kurām atkarīgie sastopas. Sabiedrībā pastāv stereotips, ka narkomānijas skarti cilvēki ir ar vāju gribas spēku, nolaidušies un slinki. Bet patiesība ir ļoti atšķirīga.

Tā saucamie neredzamie narkomāni, kuriem ir savi uzņēmumi, augsts izglītības līmenis, viņi ir sabiedrībā zināmas personības, kas ir sasnieguši savā karjerā ļoti daudz, neskatoties uz to, ka viņu slimība ir vērsta uz pašiznīcināšanos. Vai šāds ir vājš cilvēks?

Varam tikai iedomāties, ko šādi cilvēki spētu paveikt, ja šī slimība tiktu atbilstoši ārstēta. Esmu pieredzējis tuvu cilvēku nāvi šīs slimības dēļ un arī redzējis brīnumu – cik ļoti atkarīgais izmainās, kad uzsāk atveseļošanos," teic Ronalds Mežmačs.

Viņš uzsver, ka ar filmu vēlas sasniegt pēc iespējas plašāku sabiedrības daļu un nodot vēstījumu, ka atveseļošanās no narkomānijas slimības ir iespējama, un tas, kurš uzsāks šo ceļu, piedzīvos lietas, kuras nespēja iztēloties pat vispārdrošākajos sapņos.

Sociālā drāma "Elpot zem ūdens" kinoteātros visā Latvijā būs skatāma no šī gada 11. novembra. Kopā ar Kasparu Dumburu, kurš atveidoja narkomānu Raiti, filmā var sastapt Aleksandru Maļikovu, Janu Ļisovu, Anitu Kvālu, Orestu Paško un citus. 

Spēlfilma ir mūsdienīgs stāsts par narkomānu Raiti, kurš ir iestrēdzis atkarības ritenī un nespēj tikt no tā ārā. Raitis ir nozadzis narkotiku saini un cenšas to pārdot, riskējot ar visu, ieskaitot līdzcilvēkiem. Vienlaikus viņš cenšas izveidot attiecības ar oficianti Janu, kuru viņš satika atbalsta grupā kopā ar viņas 10 gadus veco meitu. Balansējot starp pretrunīgajiem dzīvesveidiem, narkomānija ved Raiti dziļāk negodībā, neuzticībā un dzīves nevadāmībā.

"Elpot zem ūdens" ir veltījums spēlfilmas producenta Feliksa Haidukova brālim Dmitrijam, kurš pameta šo pasauli 2020. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti