Šonedēļ kultūrā iesakām: Pīķa dāma, «Willa teātra» uznāciens, Berlīnes kinofestivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Nupat sadalīti zelta kilogrami 2019. gada sabiedrības iemīļotākajām kultūras norisēm. Paldies visiem, kuri skatījās ceremoniju un dalījās savās pārdomās socālajos tīklos! Lai arī noslēgts 2019. gada kultūras apskats un apbalvošana, viss turpinās! Kilograma kultūras žūrija turpina darbu, izceļot 2020. gada nozīmīgākos notikumus. Šonedēļ mākslas notikumus iesaka kino kritiķe, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumu un filmu autore Daira Āboliņa. 

1. Atjaunots Andreja Žagara iestudējums

Juris Žagars atjaunojis sava mirušā brāļa Andreja Žagara vienu no spožākajiem operas iestudējumiem - Pētera Čaikovska “Pīķa dāmu” Latvijas Nacionālajā Operā un baletā.

Pagājuši 15 gadi kopš šī muzikāli un arī intelektuāli spēcīgā skatuves darba.

Andrejs Žagars operas māksliniekiem izvirzīja sarežģītus aktieriskus uzdevumus, kas toreiz Kristīnes Opolais un Aleksandra Antoņenko izpildījumam piešķīra spilgtu pievienoto kvalitāti. Atjaunojuma muzikālais vadītājs ir Mārtiņš Ozoliņš, un režisors Juris Žagars sola saglabāt aktierisko un muzikālo jaudu arī jauno izpildītāju interpretācijā. Pirmizrāde 20. janvārī.

2.  "Willa teātra" pirmais uznāciens

Pirmais “uznāciens” jaunākajam Latvijas profesionālajam teātrim “Willa teātris”! Jauniestudējums “Stāsts par Mī…” Vara Piņķa režijā. Izrāde veidota pēc Nobela prēmijas laureātes Svetlanas Aleksijevičas stāstu motīviem. Pēc nosaukuma spriežot, kaut arī galvenais vārds ir aprauts pēc pirmās zilbes, nav šaubu par kādām jūtām grib runāt radošā grupa. Iesim pārbaudīt vai tas būs sirsnīgi, ironiski vai vēl kādā citā emociju paletē. Intriģējoši, ka izrādes veidotāji sola reflektēt arī pašu piedzīvoto.

3. Latvieši Berlīnes kinofestivālā

Globālā nozīmē – jaunais kino gads sākas 20. februārī, jo tiks atklāts 70. starptautiskais Berlīnes kinofestivāls. Tas šogad strādās jaunā radošā komandā un svinēs jubileju. Kāds būs vēriens? To var tikai minēt. Konkursa žūriju vada britu aktieris Džeremijs Airons. Konkursā ir starptautiski pazīstamu režisoru Sallijas Poteres, Ābela Ferāras filmas… ģenialitāti iepriekš prognozēt būtu riskanti.

Berlīnes kinofestivāla tirgus skatēs būs vairāki seansi Dzintara Dreiberga filmai “Dvēseļu putenis”.

Īpaši festivāla prezentācijai gatavojas brāļi Ābeles ar savu darba procesā vēl esošo filmu “Nemierīgie prāti”. Industrija gatavojas jaunam kino, ko iesaku arī publikai. Braucam uz Berlīni!

4. Filma un saruna latgaliešu valodā

Latvijas vēsture caur Latgales prizmu uz lielā ekrāna. Traģisms un humors ir dzīves krāsas, kas jāpiedzīvo jaunam māksliniekam Ansim jaunajā filmā “Pilsēta pie upes”. Filma ir uz ekrāniem, publika un kritika to vērtē atzinīgi, vēsturnieki piemet pagales ugunī, bet jaunais komiķis Rūdolfs Kugrēns filmas režisoru Viesturu Kairišu aicina uz publisku “cepienu” (saprotiet pareizi – tā ir humora pilna, neganta izpratināšana par radošo darbu un dzīvi), kam sekos filma. Viesturs Kairišs ir piekritis šai vārdu kaujai, bet, iespējams, viņš runās latgaliski. "Splendid Palace" 19. februārī plkst. 18.30.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti