Kultūras pieturpunkti šai nedēļai – jaunie teātrī, mākslā un literatūrā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Vēl turpinās sabiedrisko mediju balvas “Kilograms kultūras” fināla balsojums, kurā noskaidrosim aizvadītā gada nozīmīgākos kultūras notikumus, darbus un vietas, bet tikmēr kultūras pasaulē sevi piesaka jauna teātra apvienība, jauna gleznotāju paaudze un jaunais dzejnieks ar pirmo dzejas krājumu.

Jauns vārds teātra pasaulē

Janvāra vidū Latvijas teātra saimei pievienojās jauns vārds – režisora Elmāra Seņkova vadītā apvienība “ESARTE”. Sadarbībā ar “Dirty Deal Teatro” jau 1. februārī viņi skatītājiem nodos savu pirmo veikumu. Pēc pašu dramaturģijas veidotā izrāde “Pēdējās stundas” pievērsīsies nopietnām, pat smagām tēmām.

Jaunie aktieri, gatavojot izrādi, braukuši un aktīvi piedalījušies pansionātu dzīvēs, lai atklātu pasauli, kas citādi viņiem ikdienā ir nemanāma.

Seņkovs ar nolūku jaunajiem māksliniekiem kā pirmo uzdevis izpētīt tieši vecumu, atbildību un nāves tuvumu, jo gribējis, lai apvienība savu skatuves dzīvi sāk ar būtiskiem jautājumiem un lai jaunie aktieri spētu drosmīgi ielūkoties nākotnē un saskarties ar tēmām, kas pašiem, iespējams, vēl svešas.

Jānis Šneiders. "Glazūra"
Jānis Šneiders. "Glazūra"

Jauno gleznotāju rezonanse

Jaunie talanti šonedēļ apvienojušies arī Vidzemes koncertzālē “Cēsis”, kur 2020. gada vizuālo programmu koncertzāles galerija 1. februārī atklāj ar piecu mākslinieku kopizstādi “Rezonanse”. Daudznozīmīgais nosaukums norāda gan uz jauno mākslinieku pasaules uztveres procesiem, gan mākslas rezonansi ar skatītāju.

21. gadsimtā izvēle kļūt par mākslinieku ir “kardināls lēmums”

– tā uzsver izstādes kuratore Inese Baranovska, iepazīstinot ar jaunās paaudzes daudzsološajiem gleznotājiem – Agati Bernāni, Madaru Kvēpu, Jāni Šneideru, Gitu Sprinci un Kristīni Upīti.

Jauna dzejnieka jaunie vārdi

Jaunākais notikums literatūrā – Raimonda Ķirķa pirmais dzejas krājums “Kartes”. Krājuma redaktors, dzejnieks Kārlis Vērdiņš uzsvēris, ka “krājums pavirza uz priekšu latviešu laikmetīgās dzejas apvārsni un uzrāda pirmos visjaunākās dzejnieku paaudzes darba augļus.”  Ķirķis – ne tikai dzejnieks, bet arī atdzejotājs un literatūrkritiķis – krājumā apkopojis dzejoļus, kuros, paša autora vārdiem, “lasītājiem brīžiem jāorientējas un jāmeklē”. “Kartes” piesolītas kā “labākais padomdevējs”, kad cilvēks ir apmaldījies. Priekšnoteikums tātad – vajadzīgs apmaldījies cilvēks. Arī to krājums nodrošina. Apmaldīties Ķirķa vārdos izrādās viegli, pēc tam censties noorientēties – vērtīgi.

Pērnā gada spilgtākos jaunumus nosaka skatītāji un klausītāji

Vēl līdz 30. janvāra pusnaktij norit sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā “Kilograms kultūras” fināla balsojums, kurā noteiksim 2019. gada spilgtākos un nozīmīgākos kultūras jaunumus pagājušajā gadā. Arī te sava veida karte – iespēja noorientēties aizvadītā gada kultūras laukā un paspēt noklausīties, noskatīties, apmeklēt vai izlasīt līdz šim nepaspēto vai jau piemirsto.

Otro gadu – tāpēc arī vēl pavisam jauna – kategorija ir “Kultūrvieta”.

Tur atrodama tieši skatītāju un klausītāju izveidota kultūras “karte” – kopā 39 vietas un telpas visā Latvijā, no kurām izvēlēties nākamo galamērķi kultūras ceļojumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti