Kultūras ziņas

Izsolē izlikta Blankenfeldes muiža

Kultūras ziņas

"Cirque du Soleil" viesizrādes Rīgā

"esARTE" – Elmāra Seņkova teātra apvienība

Režisors Elmārs Seņkovs un domubiedri piesaka jaunu teātra apvienību «ESARTE»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šodien Latvijas teātra vidē sevi pieteikusi jauna teātra apvienība "ESARTE", kuras dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs ir režisors Elmārs Seņkovs. Līdz ar pazīstamo režisoru apvienību veido septiņi jaunie aktieri, ko Seņkovs dēvē par saviem domubiedriem.

Elmārs Seņkovs par savu jauno teātra kompāniju
00:00 / 00:53
Lejuplādēt

Apvienībai nebūs savas noteiktas mājvietas, tā būs rezidējoša grupa, un 2020. gadā "ESARTE" sadarbības partneri būs "Dirty Deal Teatro", Ģertrūdes ielas teātris, Valmieras vasaras teātra festivāls un citi.

Par savu mērķi jaunā teātra kompānija izvirzījusi – pētīt šodienas laikmetu un cilvēku tuvplānā.

Iepazīstinot ar jauno teātra kompāniju, Elmārs Seņkovs preses konferencē uzsvēra, ka “par šodienas laikmetu var izstāstīt tikai šodienas cilvēks, un līdz ar to taps arī ļoti daudzi oriģināli darbi, arī sadarbojoties ar šodienas dramaturgiem un ar citiem māksliniekiem. Mēs būsim ļoti atvērta, draudzīga teātra apvienība, kas veido šīs sadarbības.

Nosaukums "ESARTE" asociatīvi veido saikni ar piederību noteiktam laikam, vietai un sabiedrībai kopumā (“es ar’ te”). Tas apliecina vēlmi būt šeit un tagad, ļauj ieraudzīt vienam otru un pašiem sevi. Nosaukumā iekodēts arī pats mākslas process (“arte”, “art” – māksla) un mūsu (katra individuālā “es”) klātbūtne tajā.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Teātra apvienību “ESARTE” Elmārs Seņkovs izveidojis kopā saviem bijušajiem studentiem no Latvijas Kultūras akadēmijas.

Aktieris Matīss Budovskis uzsver, ka Seņkovs ir lielisks pedagogs:

“Savādāk mēs neizveidotos, mums nebūtu kopīgu plānu, mums nebūtu kopīga redzējuma mūsu starpā. Mēs ļoti daudz divu gadu laikā pie viņa iemācījāmies. Un ne tikai iemācījāmies, bet arī guvām vēl lielāku mīlestību pret teātri un profesiju kā tādu.”

Savukārt aktrise Una Eglīte atklāja, ka jauno teātra kompāniju vieno kopīga humora izjūta: “Mēs ārkārtīgi daudz kopā smejamies.” Viņa arī piebilst: “Elmārs ir ļoti, ļoti pedantisks, viņš nestrādā pavirši nevienā brīdī. Reizēm tas ir ārkārtīgi grūti, jo mūsu mēģinājumi pie vienas ainas var ievilkties 5, 6, 7 stundu garumā. Tā ir tā lielākā bauda strādāt, ka tas nenotiek pavirši.”

“Elmāram piemīt ļoti liels cilvēciskums un arī tas, kas piemīt mums kā jauniem cilvēkiem, kas nav tik ļoti dzīves apbružāti. Un tas varbūt arī ir iemesls, kādēļ mums saskan,” spriež aktieris Agris Krapivņickis.

“Ja cilvēks ir tas, ko mēs liekam savas mākslas priekšplānā, tad ir vērts arī būt kopā.”

"Man vienmēr ir centrā aktieris, ko viņš var izdarīt, kā viņš spēj ietekmēt auditoriju, sabiedrību, domas un ielīst skatītāju domās un cita tēla domās. Pētniecība turpinās un gribu to turpināt attīstīt. Panākt tādu sajūtu, ka skatītāji īsti nesaprot, kā viņi to dara. Tas, ka viņi to dara, ir izcili, viņi kļūst vērtība kā aktieri, kā trupa. Tas ir mans mērķis," sarunā Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" atklāj Elmārs Seņkovs.

Ideja par jauno apvienību radusies 2019. gada maijā. Seņkovs tolaik jau divus gadus strādāja ar Latvijas Kultūras akadēmijas studentiem, kas tagad jau ir absolventi. Šie divi gadi bijuši ļoti interesanti, atrasta kopīga valoda starp režisoru un studentiem. Viens no kursa diplomdarbiem studijas beidzot bija Seņkova iestudētā izrāde "Medības".

"Pēkšņi atskārtu, kāpēc nevarētu dibināt savu apvienību, ja to varu izdarīt," saka Seņkovs un uzsver, ka apvienības dibināšana rada arī papildu atbildību pret darbu un nākotnes plāniem.

Aktieri Una Eglīte, Matīss Budovskis un Agris Krapavņickis sarunā ar "Kultūras Rondo" atklāj - iestājoties Latvijas Kultūras akadēmijā, viņi nav sapņojuši par darbu konkrētā teātrī vai apvienībā.

"Sapnis bija radīt un spēlēt teātri, nebija sapnis kā par ēku vai par kādu kompāniju. Stājos, jo gribēja darīt šo darbu," uzsver Una Eglīte.

Savukārt Agris Krapavņickis stāsta: "Tas, ko vēlies no šīs profesijas, studiju procesā mainās. Tas arī mainījās brīdi, kad Elmārs atnāca pie mums strādāt ar aktiermeistarību. Tas pavēra jaunu skatījumu uz visu un mērķi tālāk."

"Ieceres, kur gribētos būt pēc absolvēšanas, iestājoties nebija. Tas bija jau pirms, bet ar Elmāru ieguvām pastiprināti mīlestību pret profesiju un to, ko gribam darīt," piebilst Matīss Budovskis.

Agris Krapavņickis (no kreisās), Una Eglīte, Matīss Budovskis un Elmārs Seņkovs
Agris Krapavņickis (no kreisās), Una Eglīte, Matīss Budovskis un Elmārs Seņkovs

Elmāra Seņkova vadītais teātris būs apvienība bez konkrētas adreses. Domubiedru grupa darbosies pēc daudzviet pasaulē ierastas prakses, proti, kā rezidējošais teātris dažādos spēles laukumos.

Pirmā vieta – “Dirty Deal Teatro”, kur pēc pašu dramaturģijas top izrāde par vecumu “Pēdējās stundas”. Lai pilnvērtīgi sagatavotos iestudējumam, aktieri braukuši uz pansionātiem, iepazinušies ar to iemītniekiem, palīdzējuši ikdienas darbos un spēlējuši spēles.

“Pēdējās stundas” pirmizrādi piedzīvos 2020. gada 1. februārī. Iestudējuma radošajā ansamblī darbojas aktieri Sandija Dovgāne, Una Eglīte, Alīda Pērkone, Elizabete Skrastiņa, Matīss Budovskis, Mārtiņš Gailis un Agris Krapivņickis, kā arī scenogrāfe Līga Zepa un gaismu mākslinieks Niks Cipruss.

Pavasarī “ESARTE” atjaunos diplomdarba izrādi “Medības”, Ģertrūdes ielas teātrī uzvedīs Ivana Viripajeva lugu “Irānas konference”, Valmieras teātra festivālam iestudēs izrādi jauniešiem par nāvi un kapu biznesu, bet jau tagad programmā “Latvijas skolas soma” izveidota ceļojošā izrāde vidusskolēniem “Mazais Šekspīra komplekts”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti