Kultūras izlase ārkārtējās situācijas laikā – ielu stāsti, pastaigas un ceļojumi literatūrā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Katru pirmdienu "Kilograma kultūras" žūrijas pārstāvji sagatavo kultūras notikumu izlasi. Šonedēļ, kad nevaram televīzijas un radio klausītājiem ieteikt klātienes notikumus (kā arī paši strādājam attālināti), Lilita Eglīte kultūras ieteikumus pielāgojusi esošajai situācijai. Cerams, tie ļaus izvējot galvu un atslēgties no uztraukumiem.

Ideju smelšana nākotnes ekspedīcijām

Šobrīd, kad strādājam attālināti vai atrodamies dīkstāvē, bet nekādas kulturālas izklaides ārpus mājas nav pieejamas, daudzi ar prieku atklāj digitālo arhīvu dārgumus, ko aizņemtības dēļ nav sanācis iepazīt.

Kāpēc lai tie nebūtu vairāk nekā 500 ielu stāsti Rīgā, Jūrmalā un citviet Latvijā?

Raidījumā „Ielas garumā“ bijis tik daudz aizraujošu ceļojumu un atklājumu, tik daudz erudītu un sirsnīgu ceļabiedru, ka ir vērts pameklēt raidījumus arhīvā. Cerams, ka drīz varēs doties klātienes ekspedīcijās! Jaunāko stāstu par Ķengaragu skatieties pirmdien LTV1 pulksten 22.30, savukārt 4. aprīlī "Ielas garumā" būs veltīts vasarnīcu rajonam Ogrē. 

Jūras piekraste un kultūrvēsturiskās bagātības

Ja ir vēlme un iespēja doties garākos pārgājienos, tad iesaku izmantot dabas tūrisma lietotni "Jūrtaka" pārgājienu maršrutiem gar jūras piekrasti  Protams, kaimiņvalstu teritorijās nestaigāsim, bet mūsu liedags no Nidas ciema līdz Ainažiem ir pietiekami garš, lai tur atrastu mazāk apdzīvotus un ne tik populārus posmus pastaigām pie jūras. Vēl viena iespēja ir „Lauku ceļotāja“ paspārnē topošais projekts „Mežtaka" – no Rīgas līdz Tallinai. Un galu galā – katrā novadā atrodami pilskalni, kurp iespējams doties! Pēdējos gados vien Latvijā jaunatklāti 22 pilskalni! Ar nolūku nevienu nereklamēju, lai nevilšus neradītu drūzmēšanos.

Literatūra kā sabiedrotais

Grāmatas šajā laikā tiešām var kļūt par mūsu labākajiem draugiem. Daži dod priekšroku klausāmgrāmatām un Gundara Āboliņa vai teātra apvienības „Kvadrifrons" inspirētajiem „Dekamerona“ lasījumiem, bet reizēm der palikt divatnē ar grāmatu,

koncentrējoties lasīšanai un atpūšoties no apkārtējās kņadas.

Manā grāmatu kaudzītē šonedēļ ir Federiko Garsijas Lorkas „Lugu“ skaistais tumšsarkanais sējumiņš Edvīna Raupa tulkojumā, Italo Kalvīno „Neredzamās pilsētas“ un „Ja reiz ziemas naktī ceļinieks“, kā arī Jāņa Joņeva stāstu krājums „Tīģeris“.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti