Pastaigas, džezs un cirks pilsētvidē. Kultūras akcenti šai nedēļai

Kādus notikumus piedāvā Rīgas pilsētvide? Šonedēļ Rīga svinēs savu dzimšanas dienu. Kultūrfaktus savai un, jācer, arī mūsu lasītāju gaumei sameklēja balvas "Kilograms kultūras" žūrijas locekle, raidījuma "Kultūrdeva" vadītāja Henrieta Verhoustinska.

Pastaigas ar aizgājušiem literātiem

15. augustā Rakstniecības un mūzikas muzejs aicina uz literāro pastaigu "Zentas Mauriņas Rīga". Esejas žanra latviešu literatūrā aizsācēja Zenta Mauriņa ir ietekmējusi daudzu personību attīstību, bet šī pastaiga būs par Zentu Mauriņu un tiem, kas veidoja viņas personību. Rīgas periods Mauriņas dzīvē ir saistīts ar izglītību un sevis pierādīšanu. Lai arī 1930. gados, esot sievietei un ar invaliditāti, tas nebija viegli, rakstniecei tas izdevās. Pastaigas laikā tiks meklēts Zentas Mauriņas gars mūsdienu Rīgā, lai pēc pastaigas paši tās dalībnieki turpinātu meklējumus viņas tekstos. Pastaigai pievienosies un ar savas dzejas lasījumiem uzstāsies jaunā dzejniece Baiba Baikovska, kura, līdzīgi Mauriņai, savus darbus rada ratiņkrēslā.

Savukārt 24. augustā pulksten 18.00 ikviens ir aicināts pievienoties pirmajai literārajai pastaigai pa Jāņa Poruka vietām Rīgā. Šajā pastaigā apmeklētāji varēs izstaigāt un izsapņot Rīgu, tādu, kādu to savulaik skatījis dzejnieks un rakstnieks Jānis Poruks. Šoreiz pastaigai pievienosies arī rakstniece Inga Žolude, kurai 2021. gadā, iedvesmojoties no Poruka biogrāfijas, iznācis romāns "Vendenes lotospuķe". Pastaigas laikā izskanēs grāmatas fragmenti autores lasījumā. Pasākumā apmeklētāji tuvāk iepazīs Jāņa Poruka dzīves gājumu un viņam nozīmīgās vietas Rīgā.

Kultūrtelpa "M/Darbnīca"
Kultūrtelpa "M/Darbnīca"

Svētku festivāls kultūrtelpā "M/Darbnīca"

Kultūrtelpas "M/Darbnīca" pagalmā no 18. līdz 20. augustam pilsētas svinību laikā norisināsies arī Svētku festivāls, kurā uzstāsies gan Latvijas, gan ārvalstu džeza un globālās mūzikas mākslinieki. 18. augustā no pulksten 19.00 kvalitatīva džeza cienītājus priecēs Līvas Dumpes kvintets. Tā kompozīcijās saklausāmas kamermūzikas faktūras, kas veidotas ar balss, flautas un kontrabasa palīdzību un ko papildina raupji, dinamiski skaņas uzplūdi ģitāras un bungu partijās. Džeza kvintets dibināts pērn un jau pieteicis sevi kā daudzsološa, novatoriska apvienība, kas ir arī starptautiskā, Nīderlandē notiekošā džeza talantu konkursa "Keep an Eye International Jazz Award 2022" fināliste. Pēc Līvas Dumpes kvinteta 18. augustā pulksten 21.00 uz "M/Darbnīcas" pagalma skatuves kāps vibrofonists un taustiņinstrumentālists Miķelis Dzenuška kopā ar savu grupu "Uzvaras bulvāris". Vakaru no pulksten 23.00 ar DJ setu turpinās Jazzy Marky, uzspēlējot eklektisku mūziku no savas vinila plašu kolekcijas. 

19. augustā Svētku festivāla muzikālo programmu uzsāks DJ Eduards Švāns, pulksten 17.00 notiks izdevniecības "Jersika Records" un kultūrtelpas "M/Darbnīca" džeza izlases prezentācija, kā arī diskusija par Latvijas džezu. Koncertprogrammu uzsāks grupa "M.A.S.A.", savukārt pulksten 22.00 uz "M/Darbnīcas" pagalma skatuves uzstāsies ukraiņu dziedātāja Olga Lukačova kopā ar savu grupu "Funk Reunion". Tā ir viena no zināmākajām ukraiņu džeza un fankmūzikas apvienībām. Vakaru noslēgs DJ Mareks Ameriks, piedāvājot džeza, fanka un hiphopa sajaukuma vinilsetu.

20. augustā Svētku festivāla programma tiks uzsākta vēl agrāk. Jau no pulksten 13.00 apmeklētājiem būs iespēja iesaistīties apvienības "Ukulele Rīga" aktivitātēs, jo tās būs ukuleles spēlēšanas nodarbības dažāda līmeņa lietpratējiem. Galvenās lietpratējas lomā būs Katrīna Dimanta. Ikviens var pievienoties arī ar savu ukuleli. Pulksten 16.00 festivāla skatuve tiks atvēlēta poļu māksliniekiem "Zubek & Pentz Piazzolla Duo". Pjotrs Zubeks un Janeks Pencs no jauna atklāj jau piemirstas leģendārā argentīniešu komponista, bandoneona virtuoza un nuevo tango pioniera Astora Pjacollas dziesmas. Tas ir džezs inovatīvā, mūsdienīgā skanējumā, kurā vokālās improvizācijas satiekas ar augstākās raudzes "fingerstyle" ģitārspēli. Pulksten 18.00 izskanēs Svētku festivāla grand finale – "City Jazz Big Band" koncerts. Koncertprogrammā izskanēs ikonisku bigbenda komponistu skaņdarbi un aranžējumi, kā arī ikvienam tuvi latviešu komponistu skaņdarbi, atainojot džeza bigbenda enerģisko skanējumu pilnā apjomā.

Laikmetīgā cirka festivāla "Re Rīga!" dalībnieki
Laikmetīgā cirka festivāla "Re Rīga!" dalībnieki

Cirka festivāls "Re Rīga!" Rīgas cirkā un Vērmanes dārzā

Laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivālā "Re Rīga!" šogad galvenā uzmanība veltīta klaunādes, objektu manipulācijas un žonglēšanas izrādēm. Festivāls norisinās no 15. līdz 20. augustam Rīgas cirkā un pilsētvidē – Vērmanes dārzā. Kā ierasts, festivāla programmā iekļautas gan maksas, gan bezmaksas, gan ģimenes, gan pusaudžiem un pieaugušajiem adresētas izrādes. Šoreiz viesi nākuši no Katalonijas, Spānijas, Francijas, Zviedrijas, Somijas, Argentīnas un Baltijas valstīm. Šovasar festivāls "Re Rīga!" notiks 11. reizi un aicinās uz sālsmaizi nesen renovētajā Rīgas cirka arēnā.

Visu vecumu auditorija novērtēs klauna Cronopio (Argentīna, Latvija) izrādi "Pačamamo" – stāstu par kādu ne īpaši veiklu ceļotāju, kura koferī satilpinātas gan noderīgas, gan pavisam savdabīgas lietas. Apvienības "Kapsel" (Zviedrijas) izrāde "Aparāts" pievērsīsies eksperimentiem laikā un telpā – optiskajiem brīnumiem un ikdienišķu objektu pārvērtībām. Objektu manipulācija un sadzīves rīki būs sastopami arī asprātīgi ritmiskajā Federiko Menini (Argentīna/Spānija) izrādē "Oyun" ("Spēle"). Festivāla programmā iekļauta arī "Cie Monad" (Francija) meditatīvā izrāde "Yin Zero", kurā ietvertas atsauces uz sūfiju kultūru.

"La Triochka" (Francija) akrobātikas valodās runās par sociālo hierarhiju un dažādiem attiecību modeļiem, starptautiskās cirka platformas "circusnext" 2023. gada finālisti "Recover Laboratory" (Somija) darbizrāde (izrādē, kas vēl atrodas tapšanas procesā) "Mazāks par trīs" ļaus ielūkoties tās tapšanas procesā, bet Adrians Švarcšeins (Spānija) un Jūrate Širvīte-Rukštele (Lietuva) staigājamajā izrādē "Arrived" ("Ierašanās") aicinās skatītājus sev līdzi retro noskaņu pasaulē, kur pārsteigumi mīt ik uz soļa – āra kafejnīcā, uz parka soliņa un pat strūklakā.

Viena no festivāla kulminācijām būs pieaugušo auditorijai paredzētā apvienības "Los Galindos" (Katalonija) melnā humora izrāde "Beigts no smiekliem" – asprātīga tiesas prāva, kurā kāds no komiķiem tiek tiesāts par skatītāja nosmīdināšanu līdz nāvei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti