Rīta Panorāma

Estonian Voices un Latvian Voices koncerts LNB Ziedoņa zālē svētdien

Rīta Panorāma

Iespaidīgais Latvijas Dabas muzejs

Senās Romas vannas apmeklētājiem atvērtas arī naktīs

Senās Romas pirtis apmeklētājiem atvērtas arī naktīs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Senās Romas pirts kompleksu, sauktu Romas imperatora Karakallas vārdā, tūristi iecienījuši tik ļoti, ka arheoloģiskās vietas kuratori izlēmuši vasaras sezonā to atvērt apmeklējumiem arī naktīs. Tā ir iespēja mēnesgaismā aplūkot 37 metru augstās senās pilsētas drupas.  

Kompleksu pirms 1800 gadiem projektēja Romas imperators Septīmijs Severs un tās vēlāk pabeidza viņa dēls imperators Marks Aurēlijs Severs Antonīns Augusts, kurš labāk pazīstams kā Karakalla.  iešana pirtī bija seno romiešu mīļākā izklaide - uz tām devās, gan lai uzturētu higiēnu, gan socializētos.

“Tā bija vieta visiem iedzīvotājiem, neatkarīgi no viņu šķiras vai dzimuma. Tā bija vieta, kur parūpēties par ķermeni un vienkārši atpūsties,” stāstīja Karakalla kompleksa tehniskais uzraugs Maurīcijs Pinoti.

Karakalla pirtis ir kļuvušas par vienu no sava laika arhitektūras brīnumiem, pateicoties efektīvajai ūdens, siltuma un kanalizācijas sistēmai. 300 gadus pēc Karakalla kronēšanas amatā pirtis tika slēgtas, jo Romas aplenkuma laikā tika sagrauti akvedukti, kas nodrošināja tām ūdens piegādi.

Tagad uz tām cilvēki nāk, lai uzzinātu vairāk par pilsētas vēsturi. Naktī drupas ir īpaši izgaismotas. Gidu pavadībā ir iespēja apskatīt to, kas palicis no senās sporta zāles, ģērbtuvēm, aukstajām un karstajām vannām. Apmeklētājiem īpaši atvērts arī Mitras templis, kas ir lielākais templis Romā.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti