Lieldienu rituāli: Šūpošanās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Radio Lieldienu nedēļā piedāvā rubriku, kurā aplūkotas Lieldienu tradīcijas un rituāli. Par tiem izsakās gan eksperti, gan nejauši satikti cilvēki. Kā pirmā ir Lieldienu šūpošanās tradīcija.

 

Ko saka cilvēki

Lieldienu tradīcijas un rituāli - šūpošanās
00:00 / 03:05
Lejuplādēt
  • Man jau tā bailes no šūpolēm, ja kritīs tad man kauliņi salūzīs visi. Nē, es esmu laukā sen no tā vecuma, kad vajadzēja šūpoties. Un vispār, mans vestibulārais aparāts šitās lietas labi nenes.
  • Es īstenībā iemācījos pašās Lieldienās šūpoties. Man iemācīja vecmāmiņa laukos. Skaistas atmiņas, vēl joprojām prasās pašūpoties dažreiz.
  • Pieņemsim, ka zeme arī pagriežas pa ceturtdaļu, tāpēc šūpojamies augšā lejā, lai izmainītu domāšanu, varbūt tā.
  • Nu kā - tāds ticējums, lai odi nekož. Un kā Jūs esat novērojis pēc pieredzes, tiešām nekož? Nu, nekož gan, ja viņu nav.
  • Tā man liekas vairāk kā māņticība kaut kādām lietām – ja mēs darīsim kaut kādas darbības, kaut kas tiks pretī.
  • Inerces pēc varētu būt pirmā atbilde, kas nāk pa taisno. Tāpēc, ka tā pierasts, no bērnības iesākts. Turpinās jau viss, cilvēks jau paliek tāds kāds viņš bija maziņš..

Ko saka eksperte?

"Šūpošanās varētu būt sena tradīcija. Šeit man jāsaka, varētu būt, jo, kā mēs zinām, baltu reliģijā nav rakstisku avotu. Tas, kas saglabājies, ir pamatā tautas folklorā, līdz ar to folkloristi zina pietiekami daudz par to pastāstīt. Taču tā nozīme, kāpēc cilvēki šūpojas un kāpēc šūpoles nereti tika kārtas tādās augstās vietās un netālu no ūdens u. tml. – līdzinās braukšanai ar ragavām Meteņos," šūpošanos kā Lieldienu rituālu skaidro Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes vadošā pētniece Ilze Jansone.

"Ja Meteņos brauc ar ragavām, lai būtu gari lini un tamlīdzīgi, tad šūpošanās ir tāds rituāls, kas ir saistīts ar auglību. Proti, kaut kādā veidā atdarinot saules kustību, tiek mēģināts nodrošināt auglību laukiem, tīrumiem un tamlīdzīgi, jo, Lieldienas, protams, ir pavasara svētki, kad visa daba mostas un ir cerība nepieciešamība veidot jauno ražu un tamlīdzīgi," turpina eksperte.

"Auglība gan arī attiecas uz pāru veidošanos – jaunu pāru, ģimeņu veidošanos, tāpēc ir tas rituāls, ka puiši slien šūpoles un meitas iet šūpoties, un tamlīdzīgi. Kā mēs visi zinām, gan no tautas dziesmām, gan filmām, gan tamlīdzīgi."

"Tas ir tāds laiks, kad pāri saskatās un iepazīstas," par Lieldienām piebilst Ilze Jansone.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti