Daudz laimes, jubilār!

Zīmju valodā. Daudz laimes, jubilār!

Daudz laimes, jubilār!

Zīmju valodā. Daudz laimes, jubilār!

Daudz laimes, jubilār! Mākslinieks, scenogrāfs Ivars Mailītis

Kad fantāzija ir svarīgāka par zināšanām: kas kopīgs māksliniekam Ivaram Mailītim ar Albertu Einšteinu

Mākslinieku Ivaru Mailīti ļoti grūti ierobežot kādā noteiktā žanrā, jo viņš kopš pagājušā gadsimta 80. gadiem bijis celmlauzis Latvijas mākslā, guvis pasaules mēroga ievērību gan avangarda mākslas projektos, Latvijā attīstījis performances un instalāciju kustību, gan strādājis pie EXPO paviljonu izveides, pasaules atzinību guvuši arī viņa sasniegumi plakāta mākslā, taču visvairāk Ivars Mailītis ir pazīstams kā Dziesmu svētku galvenais mākslinieks.

Šeit viņš strādājis cauri gadiem, pārzinot katru sīkāko detaļu: "Mežaparks ir visas mūsu ģimenes galvenais darbs!" – saka pats Ivars, kas dienu pēc savas dzimšanas dienas viesojas raidījumā "Daudz laimes, jubilār!".

Scenogrāfs – dramaturgs

Ivars Mailītis ir daudzfunkcionāls mākslinieks, strādājis ļoti dažādās tehnikās un žanros, jo tāda ir arī viņa profesionālā izglītība: beidzis Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas Koktēlniecības nodaļu (1975) un Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaingrafikas nodaļu (1983). Somijā apguvis animācijas filmu un specefektu veidošanas prasmes.

Taču ārpus visām mākslinieciskajām aktivitātēm, Mailītis, pirmkārt, ir konceptuālists jeb, kā viņš pats saka: esmu scenogrāfs-dramaturgs. Tas nozīmē, ka katram viņa mākslas darbam ir ne tikai mākslinieciska forma, bet filozofisks vēstījums, šajā kontekstā Mailītis ir viens no jaudīgākajiem radošajiem domātājiem Latvijā: "Taisīt mākslu – tā ir konfrontācija. Katrs jauns mākslas darbs – ir taisīt jaunu ceļu."

Mailītis nav nekāda mazā zivtiņa

Ceļš ir stipro lieta, jo tas izaicina, un Mailītis nav nekāda mazā zivtiņa: viņš ir uzdrošinājies izaicināt ne tikai sevi, bet sabiedrību. Ne velti viņa panākumi tālu pārskan Latvijas robežas, tie ietriecas pasaules mērogā. Viņa kreatīvā enerģija ir tik talantīga, ka, šķiet, viņš nepaspēj nobīties, kamēr viņa provokatīvā doma un profesionāli spēcīgais izpildījums jau spējis izrauties starp simtiem citu mākslinieku darbiem. Viss sākās, kad Latvija vēl bija PSRS sastāvā: Ivars kopā ar sievu, arī mākslinieci Inesi Mailīti ieguva galveno balvu Lozannas (Šveice) 14. starptautiskās tekstilmākslas biennālē (1989): "No 800 projektiem atlasīja sešas valstis. Mēs dabūjām pirmo vietu ar tekstilskulptūrām "Cilvēki – karogi". Toreiz bijām vēl padomijas sastāvā, un vienā brīdī nāk apgaismība, ka tu esi dzīvojis daudz sliktākā valstī, nekā tev bija licies, un tad seko protests. Tas, ko izdarīja Padomju Savienība: viņa karoga galā uzdūra cilvēku pašu. Un tāds bija mūsu projekts, kas toreiz šo valsti pārstāvēja," stāsta Ivars.

Viena no darba figūrām – "Melnā skulptūra" – izmantota biennāles plakātam, logo un citiem vizuālajiem materiāliem. Pēc biennāles tekstilskulptūru grupa iekļauta ceļojošā ekspozīcijā, un Mailīši saņēma daudz aicinājumu no visas pasaules.

Inese un radošums kā dzīvesveids

Inese Mailīte ir ne tikai Ivara sieva un dēlu mamma, bet arī vistuvākais līdzbiedrs mākslā. Viņu māja Mežaparkā allaž bijusi radošā laboratorija, kurā izauguši gan dēli, gan dažādi mākslas projekti, kas turpat, pie virtuves galda, arī tikuši apspriesti. Ivars stāsta, ka viņš visbiežāk ir idejas un koncepta autors, savukārt Inese strādā pie formas.

Ja mākslas darbs ir paša izauklēts, tad tas kļūst par ko daudz vairāk nekā tikai pasūtījuma līguma izpildījumu. Jo pirms mākslas allaž ir spēcīgs enerģijas ritenis, kurā izaicinošais Mailītis, šķiet, kinestētiskā jaudā radoši uguņojis ilgus gadus, pavilkdams līdzi visu ģimeni, lai tagad viņa radītā simbola – Dziesmas kalna – virsotnē varētu stāvēt viņa dēla, jaunā, talantīgā arhitekta Austra Mailīša projektētā Sidraba birzs.

Skaidrs, ka ikdienā dzīvot radošā karstumā ne vienmēr ir vienkārši.

"Es esmu mierīgs cilvēks, bet viņš ir traks: visu laiku plosās," savulaik teikusi Inese Mailīte.

"Viņa ir mana miera osta," par sievu savukārt sirsnīgi komentē Ivars. "Pārcietusi mani 40 gadus, tādu – traki impulsīvu. Droši vien pats grūtākais Inesei ir, ka viņa nekad nezina, kas sekos. Ja man ir kāds traks projekts, es tajā iegrimstu, un tad manis nav. Ilgi. Kura sieviete to var izturēt?"

Inese nenoliedz, ka reizēm patiešām ir bijis grūti: "Esmu pat teikusi, lai iet prom. Taču ar Ivaru vienmēr ir bijis ļoti interesanti!"

Vējiem līdzi, vienā dienā ar Albertu Einšteinu

Un patiešām, kas tikai nav dabūts gatavs! Milzīga izmēra gaisa pūķi, performances, pašiem esot mākslas objektu lomās, bērnu koka karuseļi gan Brīvdabas muzejam, gan Rundāles pils festivālam "Franču pavasaris", grafikas, vides objekti, ledus skulptūras, kino, vēl un vēl.

"Viss manā dzīvē ir saistīts ar vēju. Kā ērģeļu stabules, kas vienu enerģiju dara citā. Mežaparka estrāde – tās ir lielākās ērģeles pasaulē," tēlaini izteicies Ivars, kas, starp citu, ir dzimis vienā dienā ar citu izaicinātāju – Albertu Einšteinu – 14. martā. Alberts Einšteins savulaik teicis: "Fantāzija ir svarīgāka par zināšanām," kuru gan viņam netrūka. Ir grūti nepamanīt ģeniālā zinātnieka teiktajā līdzību ar Ivaru Mailīti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti