«Galerijā Centrs» apskatāma tēlniecības izstāde «Dziesmu svētku ceļš»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

No 26.jūnija līdz 22.jūlijam Dziesmu un deju svētku ieskaņā “Galerijā Centrs” apskatāma bērnu un jauniešu tēlniecības izstāde „Dziesmu svētku ceļš”. Izstādes autori ir gandrīz 500 audzēkņi un skolotāji no 28 mākslas un vispārizglītojošām skolām.

Tēlniecības izstāde „Dziesmu svētku ceļš” ir uz faktiem un personīgiem stāstiem balstīts vizuāls stāsts par Dziesmu svētku tradīcijas rašanos un to norisi. Izstādes tēli kārtoti vairākos, savstarpēji saistītos sižetos, kas vizualizē kopīgo Dziesmu svētku stāstu, veidojot 20 metru garu objektu.

Tēlniecības objekta vēstījums sākas ar Dziesmu svētku izcelšanos, pirmajiem dziedāšanas svētkiem Dikļos, Dziesmu svētku dalībnieku gājienu uz Rīgu. Objekta nozīmīgākā daļa ir koncerts Dziesmu svētku estrādē Mežaparkā, tematiski atspoguļojot svētku kulmināciju.

Izstāde veidota ar nolūku parādīt pilsētas viesiem mūsdienu Latvijas mākslas un kultūras zīmes, kuru vērtība ir kontekstā ar pasaules elpu vai arī reprezentē kādu būtisku parādību mūsu mākslas telpā. 2013.gada vasaras garumā Rīdzenes ielā bez „Dziesmu svētku ceļš” būs vērojama arī izstāde par latviešu tautas zīmēm.

„Latvijas Nacionālā kultūras centrs realizētais projekts „Dziesmu svētku ceļš” ir lielisks piemērs tam, kā integrēta pieeja spēj izglītot, ieinteresēt un dod impulsu radīt,” norāda Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Dace Melbārde. „Izstādē var lieliski ieraudzīt procesus no dziesmas rašanās līdz tās kulminācijai Dziesmu svētkos. Katrs, kas pielicis savu roku šīs izstādes tapšanā, labi redz kopskatu, kas veidojas, ja kopā sanāk tik liels daudzums dziedāt un dejot gribošu cilvēku daudzums.”

Gatavošanās izstādei aizsākās jau 2013.gada pavasarī. Jaunie mākslinieki – tēlniece Liene Mackus, scenogrāfs Artūrs Arnis, keramiķe Elīna Titāne, tēlniece Dace Brakmane ciemojās dažādās Latvijas skolās, lai radošajās darbnīcās skolās iepazīstinātu skolēnus ar Dziesmu un deju svētku ideju un iedvesmotu bērnus piedalīties izstādes objekta veidošanā. Sekojot kopīgajai izstādes iecerei, bērni radošajās darbnīcās no baltas akmens masas veidoja visdažādākos tēlus – cilvēkus, dabas objektus, dzīvniekus, arhitektūras un citas detaļas, izdomājot un attēlojot ar svētku norisi saistītus neparastus notikumus un situācijas.

Radošo darbnīcu projekts turpināsies arī pēc izstādes atklāšanas. 27. un 28.jūnijā no pulksten 16.00 līdz 19.00 Rīdzenes ielā pie vēsturiskajām kāpnēm notiks radošās darbnīcas, kurās būs iespējams radīt savu Dziesmu svētku ceļa figūru, kas pēc tam tiks pievienota centrālajam objektam.

XXV Vispārējiem latviešu Dziesmu un XV Deju svētkiem gatavojas 40 000 dalībnieku - kolektīvi no Latvijas (vairāk nekā 1600, t.sk. 100 mazākumtautību kolektīvi un individuālie izpildītāji skatēs), latviešu diasporas (47) un ārvalstīm (26).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti