Panorāma

Bēgļu skaits pasaulē arvien pieaug rekordātrumā

Panorāma

Magņitska fonds pauž bažas par "ABLV Bank" pašlikvidāciju

Mākslinieces Evijas Dāboliņas īpašie Dziesmu un deju svētki

Diriģentu apģērbu Dziesmu un deju svētkiem rada māksliniece Evija Dāboliņa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Līdz simtgades Dziesmu un deju svētku sākumam vairs tikai nedēļa, un māksliniece Evija Dāboliņa tiem gatavojas ar sevišķu nepacietību – viņas darinātajos tērpos tribīnē kāps diriģenti.

“Šie svētki man ir ārkārtīgi īpaši,” par tiem saka māksliniece Evija Dāboliņa, kuras darinātie tērpi rotās virsdiriģentus un virsvadītājus, noslēguma vakara vadītājus un dejotājus.  Viņai bija uzticēts veidot arī goda zīmes jeb rozetes pie virsdiriģentu un virsvadītāju tērpiem, kā arī Dziesmu un Deju svētku balvas.

Atklājot, kāds būs noslēguma koncerta vadītājas Ingas Grasbergas tērps, māksliniece Evija Dāboliņa par to stāsta ar lielu aizrautību. Tam izmantotais audums bijis pats pirmais, kas izvēlēts, darinot tērpus īpašajam notikumam.

“Tas jau bija 2016. gads, 2016. gada noslēgums, kad tapa skaidrs – nu kur vēl skaistāks drellis var būt modernā apģērbā! Modernā, praktiskā, greznā apģērbā,” stāsta māksliniece. “Mēs spriedām, kādu nu bizi pīs, kādu nu to matu rotu taisīs, un tad šis audums ir skaists.”

Evijai Dāboliņai katrā tērpā mākslinieciskajām  ambīcijām jāatrod arī tehniskais risinājums. Un ir brīži, kad radītajai vīzijai ir uzstādījums – vienalga kā, bet to vajag dabūt gatavu, turklāt katrā tērpā ir vietas, ko nemaz  nevaru izstāstīt, kādas tās būs.

Smeļoties iedvesmu un zināšanas, lai visu to radītu, ieguldīts liels pētnieciskais darbs. Izpētīti arī muzeju arhīvi, kuros glabājas Latvijas lielie dārgumi – senāko Dziesmu svētku rozetes, uz kurām smalkiem zīda diegiem izšūts Dziesmusvētku vārds un  gads.

Mākslinieces darinātas balvas daļa jau aizceļojušas pie svētku dalībniekiem. Tās saņēmuši labākie dejotāji, pūtēju orķestris un koklētāju ansamblis. Bet, kuri no dziedātājiem vērs vaļā balvas kārbu, vēl ir intriga, kas atrisināsies 30. jūnijā dziesmu karos. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti