Cinkuss: Nemainot attieksmi pret mūzikas izglītību, Dziesmu svētkiem zudīs kvalitāte

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ja valsts turpinās tā attiekties pret mūzikas izglītību un koru kustību, Latvijas unikālajiem Dziesmu svētkiem draud profanācija, - LNT raidījumā „900 sekundes” sacīja XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku virsdiriģents, svētku noslēguma koncerta mākslinieciskais vadītājs Ivars Cinkuss.

Dziesmu svētku unikalitāte ir tajā, ka bez pavadījuma kori spēj dziedāt septiņbalsīgi. „Kad to nespēsim, kļūsim tādi paši kā citi,” norādīja Cinkuss.

Viņš pieminēja Lietuvas piemēru: „Lietuva pirms 20 gadiem aizgāja pa vieglo ceļu un līdz ar to zaudēja unikalitāti. Latvijai vēl ir cerības.” Viņš neprecizēja, cik ātrā laikā latviešu Dziesmu svētki varētu zaudēt savu unikalitāti, taču pieļāva, ka tāda iespēja noteikti ir. Pašlaik par latviešu dziesmu un deju svētku popularitāti liecina lielā ārvalstu iedzīvotāju interese ne tikai kā skatītājiem, bet arī kā dalībniekiem.

Cinkuss uzsver, ka Vispārējie latviešu Dziesmu un deju svētki ir iekļauti UNESCO Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā, Latvijas valdība to ir akceptējusi un līdz ar to arī uzņēmusies atbildību par tiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti