Dziesmusvētku ziņas

Dziesmu un deju svētku ekspresis

Dziesmusvētku ziņas

100g kultūras

Atklāj Dziesmu svētku objektu "Sidraba birzs vainags"

Atklāj Dziesmu svētku objektu «Sidraba birzs vainags»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pirmdien Rīgas centrā, Elizabetes un Brīvības ielas krustojumā atklāts centrālais Dziesmu svētku vides objekts „Sidraba birzs vainags”, ko veidojis svētku galvenais mākslinieks Ivars Mailītis.

Vides objekts atgādina stilizētus kokus ar sudrabā vizuļojošām lapām, uz kurām izlasāmi cilvēku vēlējumi Dziesmu svētkos. „Sidraba birzi” ikviens ir aicināts izstaigāt, lai garīgi tuvinātos gaidāmajiem svētkiem.

„Mums jāatceras, ka „Sidraba birzs” nāk no latviešu tautas dziesmas. Vienkārši domājot, latviešu tautas dziesmas atspoguļo latviešu tautas kā zemnieku kultūras pasaules redzējumu. Viņi tēlaini sev apkārt redzēju apkārt dabu,” saka Latvijas Nacionālā kultūra centra direktore Dace Melbārde.

Simboliski birzs arī ataino pāreju no pagātnes uz tagadni un pēc tam nākotni, un tādu kā pašattīrīšanos šī procesa laikā.

Birzs rotājuma tapšanā varēja piedalīties ikviens – vajadzēja vien atsūtīt savu vārdu vai vēlējumu. Tagad tas lasāms simboliskas bērzu birzs lapotnē. Atsaucība bija tik liela, ka mākslinieks beigās vairs nav jaudājis saskaitīt, cik tieši lapiņu ar vārdiem iekāris. Vējā trīsuļo un saules zaķīšus raida vairāk nekā 3000 lapiņu. „Satiekas Īrija, Sibīrija, Austrālija, Brazīlija un vietas citur, kur latvieši dzīvo, un šeit, virtuālajā vidē viņi satiekas... Daudzas filozofiskas fineses šajā darbā, un katrs pats kaut ko izdomās,” saka Mailītis.

Sidraba birzs vainags rotās galvaspilsētu līdz pat svētku beigām un sasauksies ar Dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta scenogrāfiju Mežaparkā. „Veidoju vainagu pāri estrādei, kas liec zarus pāri dziedātājiem un dejotājiem. Pa dienu no ausmas līdz rietam aizies saules ceļs pa augšu...bet naktī... apakšējā daļa sastāv no cilvēkiem, kas iededzinas gaismiņu un izveidosies kopīgs aplis,” norāda Mailītis.

Svētku rīkotājiem un māksliniekam ir kāds sapnis. 2008.gadā notika starptautisks konkurss par jaunas estrādes projektu Mežaparkā, kas nav realizējies. „Ļoti ceram, ka šis mazais vides objekts ar nosaukumu "Sidraba birzs" dos iedvesmu apvienot spēkus līdz 2018. gadam, kad Latvija svinēs simtgadi, un uzdāvināt tautai jaunu estrādi ar nosaukumu “Sibraba birzs,” uzsver Mailītis.

Gatavošanās šī gada Dziesmu un deju svētkiem pierādīja, ka Mežaparka estrāde kļuvusi par šauru. Cilvēku vēlme apmeklēt koncertus ir milzīga, bet vietu skaits - ierobežots. Uzcelt jaunu vai kardināli pārbūvēt esošo skatuvi Mežaparkā varētu, ja Rīgas pašvaldība un valdība apvienotu spēkus. 2008.gadā izmaksas lēsa ap 20 miljoniem latu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti