Panorāma

Iekārtas vidējā ātruma mērīšanai uzstādītas, bet vēl nedarbojas

Panorāma

Panorāma

Rīgas centrā kapelas iegriež jestrus dančus

Rīgas centrā kapelas iegriež jestrus dančus

Dziesmu un deju svētkos uzmanības centrā nepārprotami ir lielie koru, dejotāju vai orķestru koncerti. Taču svētki ir daudzviet galvaspilsētā un visu dienu! Rīgas centrā – Vērmanes dārzā un Esplanādē – visu nedēļu bez maksas varēja baudīt amatiermākslas teātru izrādes un dažādus koncertus. Piektdien, 7. jūlijā, bija kārta kapelām.

Divpadsmit stundu garumā galvaspilsētas centru pieskandināja ap 60 kapelu no visdažādākajiem Latvijas novadiem. Mūziķu sanākšana Dziesmu un deju svētku laikā jau kļuvusi tradicionāla.

"Mēs bez dziesmas nevaram dzīvot. Tā ir kopā būšana. Prieks – satikt citus draugus, kapelas, un šie mums ir otrie kā lauku kapelai "Luste". Otrie dziesmu svētki," teic kapelas "Luste" dziedātāji.

Seko līdzi Dziesmu un deju svētkiem!

Sabiedriskie mediji no 30. jūnija līdz 9. jūlijam pārraidīs XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku norises.

Viss saturs par Dziesmu un deju svētkiem saplūdīs sabiedrisko mediju portālā LSM, kur rādīs Dziesmu un deju svētku norišu tiešraides. Portālā pieejams svētku pārraižu kalendārs un plašs oriģinālsaturs.

"Visas kapelas, kas uz dziesmu svētkiem ir atbraukušas, ir iedvesmotas, jo visi beidzot arī satiekas. Skatuvēs. Bet es teiktu, ka kapelām nevajag vienai no otras ne iedvesmoties, ne kopēt kaut ko, jo ir tik daudz tautas mūzikas un tik daudz pierakstītās folkloras materiālu, ka pietiks visām kapelām, lai katra būtu atšķirīga un katra ar savu skanējumu," uzskata tautas mūzikas kopas "Sēļu muižas muzikanti" vadītāja Iveta Dukaļska.

"Līdzīgi kā valoda katrā vietā ir atšķirīga, arī pati tradīcija katrā vietā ir atšķirīga. Ļaudis cenšas izcelt savai pusei raksturīgo, un man šķiet, ka tas tās kapelas padara tādas īpaši greznas, atšķirīgas. Daudzveidībā jau mēs esam bagāti. Ja mēs visi dziedātu vienu dziesmu un visi dejotu tikai vienu vienīgu danci, balle ātri beigtos. Bet tā mēs varam dziedāt vienu aiz otras. Izdejot vēl kādu un vēl kādu dancīti – valceri vai polku, vai ēlenderi, vai susekli," stāsta pasākuma vadītāja Līga Reitere.

Arī sestdien un svētdien Dziesmu un deju svētki Rīgas centrā turpinās. Tai skaitā 9. jūlijā Esplanādē gaidāma vokālo ansambļu sadziedāšanās, bet Vērmanes dārzā – dziesminieku diena.

KONTEKSTS:

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki Rīgu pieskandinās no 2023. gada 30. jūnija līdz 9. jūlijam, to galvenais akcents būs Dziesmusvētku tradīcijas 150 gadu jubileja. Svētkus organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs, kas ir Kultūras ministrijas padotībā esoša valsts iestāde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti