Kā labāk dzīvot

Dārza darbi karstajā un sausajā vasarā

Kā labāk dzīvot

Pētniece: Valoda var attīstīties, ja visās jomās arī runājam un domājam latviski

Praktiskas lietas, ko par svētkiem der iegaumēt gan dalībniekiem, gan viesiem

Kāpēc sviestmaizes un kafija jāatstāj mājās? Skaidro Dziesmu svētku rīkotāji

Dalībnieki uz svētku mēģinājumiem drīkst nākt ar savām mugursomām, taču tās tiks pārbaudītas, jo šogad uz mēģinājumiem drīkst ienest tikai tādu pārtiku, kas nebojājas. Ienest nedrīkst arī šķidrumu, bet tukšās ūdens pudeles gan, Latvijas Radio raidījumā "Kā labāk dzīvot" skaidroja XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII deju svētku izpilddirektore Daina Markova un komunikācijas vadītāja Inga Vasiļjeva.

Vispārējie latviešu Dziesmu un deju svētki ir lielākais publiskais pasākums, kas risinās mūsu valstī. Tik grandiozā notikumā, kurā piedalās vairāki desmiti tūkstoši dalībnieku un vēl vairāk skatītāju, vienmēr būs situācijas, kuras neaprakstīt grāmatās un instrukcijās.

Daina Markova, Elvis Jansons, Inga Vasiļeva, Kristiāna Lapiņa
Daina Markova, Elvis Jansons, Inga Vasiļeva, Kristiāna Lapiņa

Vienlaikus ir paredzami sarežģījumi, kurus iespējams novērst vai mazināt jau iepriekš. Piemēram, Dziesmu svētku laikā Rīgā iebrauc liels cilvēku daudzums, apmēram 800–900 autobusi. Skaidrs, ka satiksme nebūs tāda kā ikdienā. Svētku rīkotāji tāpēc atkārtoti aicina iestādes, kas darbojas Rīgā, strādāt attālināti, ja vien tas ir iespējams.

Runājot par nelielām praktiskām lietām, šogad gan dalībnieki, gan skatītāji var izmantot savas ūdens pudeles, kas izgatavotas no plastmasas vai metāla. Uz pasākumiem ikviens var nākt ar tukšu pudeli, ko var uzpildīt pasākuma norises vietā – gan ar ūdeni, gan kafiju, ko iespējams iegādāties uz vietas. 

Uz mēģinājumiem dalībnieki var nākt arī ar savu mugursomu, ne tikai svētku dalībnieka auduma maisiņu, bet jārēķinās, ka jebkurā gadījumā to pārbaudīs, jo šogad noteikts, ka līdzi var ņemt tikai pārtiku, kas nebojājas, tātad, piemēram, sviestmaizes ienest nedrīkst. Tas dalībnieku vidū radījis zināmu neapmierinātību, taču skaidrojams ar pārtikas drošības prasībām. 

"Katrs dalībnieks ir parakstījis noteikumus, kur tas viss ir iekļauts. Katri noteikumi nav pašmērķis mums kā rīkotājiem, bet tas ir patiešām kopējā labuma vārdā.

Kristiāna Lapiņa, Elvis Jansons, Inga Vasiļeva, Daina Markova
Kristiāna Lapiņa, Elvis Jansons, Inga Vasiļeva, Daina Markova

Ir bijusi iepriekšējo Dziesmu svētku pieredze un dažādi gadījumi. Ir Pārtikas un veterinārais dienests, ir Slimību profilakses un kontroles centrs. Ir bijis ilgs, rūpīgs un diskusijām bagāts darbs, lai šos noteikumus saskaņotu. Ja būtu bijis ļoti karsts laiks, tad šī paņemtā sviestmaize… mēs jau nevaram zināt, no kurienes tā ir, kāda tā ir. Ir bijuši gadījumi, kad tiešām veseliem kolektīviem ir vesti cilvēki uz slimnīcu ar salmonelozi un dažādām citām infekciju slimībām. Tā tad ir mūsu atbildība," skaidroja Markova.

Vienlaikus dalībniekiem ir atļauts mēģinājumos ienest ēdienu, kas nebojājas, – enerģijas batoniņus, šokolādes tāfelītes, cepumus, dārzeņus. Rīkotāji pauž, ka nevienu ierobežojumu neievieš tāpat vien, šīs neērtības jāpiecieš. Katrā norises vietā svētku rīkotāji nodrošina labierīcības ar iespēju nomazgāt un dezinficēt rokas. 

Zināmu sašutumu sociālajos tīklos raisījis arī noteikums, ka bērnu rati nevar stāvēt ejās Mežaparka estrādē. Svētku rīkotājas atgādināja, ka ratiem būs paredzētas novietnes gan Daugavas stadionā, gan Mežaparkā, un šāds noteikums arī ir drošības dēļ. 

"Iedomājieties, ir ejas, ir bērnu rati, ir dejotāji, kuriem jāiet caur, vai, nedod, Dievs, ir kāda evakuācijas situācija – ir jāevakuējas lielā tempā, tad tas tiešām ir šķērslis. Tie nav pirmie svētki, kad ir šādi ierobežojumi. Abās vietās – Daugavas stadionā un Mežaparkā – būs bērnu ratiņu novietnes, kur varēs atstāt ratiņus. Teritorijas iekšpusē. Rekomendējam bērniem ar vecākiem doties iekšā pa astotajiem vārtiem Mežaparka estrādes teritorijā," ieteica Markova. 

Kristiāna Lapiņa, Elvis Jansons, Inga Vasiļeva, Daina Markova
Kristiāna Lapiņa, Elvis Jansons, Inga Vasiļeva, Daina Markova

Centrālie vārti, pa kuriem apmeklētāji ierasti ienāk teritorijā, nākot no 11. tramvaja puses, ir numurēti kā septītie. Astotie atrodami virzienā pa labi no šīs ejas. Teritorijā būs norādes. 

"Bet tas ir tikai ieteikums. Ja māmiņai tuvāk ir citi vārti, viņa droši var ienākt pa tiem. Teritorijā būs norādes, kur atrodas bērnu ratiņu novietnes," piebilda Vasiļjeva.

"Visi koncerta apmeklētāji, tā kā biļetes tika tirgotas elektroniski, saņems un jau ir saņēmuši informējošu e-pastu, kur viss ir ļoti skaidri uzrakstīts, no cikiem teritorija ir vaļā, cik garš būs koncerts, kas jāņem vērā, ejot uz koncertu ar bērniem. Gribam, lai, ieejot teritorijā, bērniņiem apliek baltas aprocītes, kur uzrakstīt telefona numuru, ja bērni apmaldās," viņa turpināja.

Mežaparkā būs īpaši busiņi, kas no 11. tramvaja galapunkta cilvēkiem ar kustību traucējumiem un gados vecākiem cilvēkiem palīdzēs nokļūt līdz estrādei. Tie pievedīs pie piektajiem vārtiem un kursēs pirms un pēc koncertiem, kā arī mēģinājumu laikā. 

Dalībniekiem par visām neskaidrībām, tostarp par nozaudētām vai atrastām dalībnieku kartēm, mobilajiem telefoniem un citām lietām, jāvēršas infocentros, kas izvietoti gan pirms ieejām svētku norises teritorijā, gan to iekšpusē. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti