Svētdien notiks Dziesmu un deju svētku dalībnieku gājiens. Kas jāzina?

Svētdien, 2. jūlijā, notiks Dziesmu un deju svētku dalībnieku gājiens "Novadu dižošanās", informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra pārstāvji.

Seko līdzi Dziesmu un deju svētkiem!

Sabiedriskie mediji no 30. jūnija līdz 9. jūlijam pārraidīs XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku norises.

Viss saturs par Dziesmu un deju svētkiem saplūdīs sabiedrisko mediju portālā LSM, kur rādīs Dziesmu un deju svētku norišu tiešraides. Portālā pieejams svētku pārraižu kalendārs un plašs oriģinālsaturs.

"Novadu dzīve ir Latvijas asinsrite, dzīves ūdens, upes, kas satek jūrā, kopīgā Latvijas tradīcijā, dzīvajā mantojumā. Gājiena ceļš Brīvības ielā raksturos Latviju un būs sadalīts septiņos kvartālos – Vidzeme, Kurzeme, Zemgale, Sēlija, Latgale, diaspora, Rīga," skaidroja organizatori. Katra kvartāla sākumā gājiena dalībniekus sveiks novadu pārstāvošas ģimenes, personības, ar ko kultūrvēsturiskais novads lepojas. Gājiena beigas noslēgs pūtēju orķestru sveicēji. Plašāka informācija par sveicējiem šeit.

"XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku gājienā būs iespēja ieraudzīt mūsu kultūras bagātību novadu savdabībā," uzsvērts gājiena aprakstā. Katrs novads dižosies un gājienā parādīs sev raksturīgo kultūrzīmi. Par katra novada kultūrzīmi iespējams lasīt šeit.

Par gājienu

Gājiens sāksies pulksten 10.00 no Brīvības laukuma, tiek plānots, ka tas ilgs līdz apmēram 18.30. Gājiens notiks tradicionālā maršrutā – sāksies no Brīvības laukuma un noslēgsies pie Dailes teātra, tā kopējais garums – 1.8 kilometri. Gājiens sāksies ar Valsts prezidenta Egila Levita, kultūras ministra Naura Puntuļa (Nacionālā apvienība) un LNKC direktores Signes Pujātes sveicieniem dalībniekiem pie Brīvības pieminekļa. Gājiena priekšgalā ies NBS štāba orķestris, tad – Goda virsdiriģenti un Goda virsvadītāji, valsts augstākās amatpersonas, Dziesmu un deju svētku padome, mākslinieciskā padome, rīcības komiteja, LNKC un UNESCO pārstāvji, svētku atbalstītāji. Dalībnieki ies šādā secībā – Vidzemes, Kurzemes, Zemgales, Sēlijas, Latgales novadu, diasporas pārstāvji, bet gājienu noslēgs Rīgas kolektīvi.

Tiešraides

Gājiens tiešraidē būs skatāms un klausāms LTV1, LTV7, LSM.lv, LMT STRAUME, TV24 un LR1. Sabiedrisko mediju portālā pirmo reizi gājiens būs redzams no 17 dažādiem rakursiem – divas tiešraides – Brīvības laukumā un pie Dailes teātra – vadīs LTV, deviņās kamerās dažādās gājiena vietās varēs sekot pašam gājienam, savukārt sešos rakursos varēs skatīt sveicienus gājiena dalībniekiem.

Laika apstākļi

No rīta Rīgu sasniegs nokrišņu zona, dienas garumā palaikam gaidāms lietus, pēcpusdienā iespējams arī pērkona negaiss ar stiprākiem  nokrišņiem. Pūtīs mērens dienvidrietumu, dienvidu vējš, brāzmās līdz 13  m/s. No rīta gaisa temperatūra būs +16...+17°, pēcpusdienā ap +20°.

"Svētku gājiens ir viena no krāšņākajām svētku rotām. Aicinām dalībniekus sekot līdzi laika prognozei, gādāt par piemērotu apģērbu, dalībnieki droši var izmantot arī lietussargus, ja nepieciešams.

Tā kā gājienā dalībnieki var ņemt līdzi arī savus mazuļus, aicinam izvērtēt, vai stiprāku nokrišņu gadījumā gājienā doties ar saviem bērniem," aicina Svētku izpilddirektore Daina Markova.

Ieteikumi gājiena dalībniekiem

SPKC un NMPD speciālisti aicina svētku gājiena dalībniekus pievērst uzmanību laika prognozei un gādāt par lietus mēteli, kā arī piemērotu apģērbu, kas pasargā no lietus, vēja vai aukstāka laika.  Atceries par maiņas apģērbu pašam un bērniem, ja tomēr gadās samirkt. Noteikti izvēlieties ērtus, neslīdošus apavus!

Satiksmes ierobežojumi

Jau no sestdienas iedzīvotājiem jārēķinās ar būtiskiem transportlīdzekļu stāvēšanas un apstāšanās ierobežojumiem. Plašāka informācija šeit.

KONTEKSTS:

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki Rīgu pieskandinās no 2023. gada 30. jūnija līdz 9. jūlijam, to galvenais akcents būs Dziesmusvētku tradīcijas 150 gadu jubileja. Svētkus organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs, kas ir Kultūras ministrijas padotībā esoša valsts iestāde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti