Kultūras rondo

Aizvadītais gads latviešu literatūrā

Kultūras rondo

Māra Lāce par iespēju klātienē apmeklēt Latvijas nacionālo mākslas muzeju

Pēc mēneša sākas Venēcijas arhitektūras biennāle

Latvijas ekspozīcija uzsāks ceļu uz Venēcijas Arhitektūras biennāli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pēc mēneša sāksies Starptautiskā Venēcijas Arhitektūras biennāle. Par Latvijas ekspozīcijas devīzi 2019. gadā izvirzīja vaicājumu - "How will we live together with a machine?/ Kā sadzīvot ar mašīnu?". Nu šo jautājumu nācies attiecināt arī uz mūsu jauno – pandēmijas laika – ikdienu, un tādējādi ekspozīcijai klāt nākušas vēl citas nozīmes.

Pērn maijā, ņemot vērā pandēmijas apstākļus, 17. Starptautiskās Venēcijas Arhitektūras biennāles organizatori lēmuma plašo notikumu pārcelt par gadu. Par Latvijas pārstāvjiem tika izraudzīts arhitektu birojs NRJA (“No Rules Just Architecture”). 

Gaidot 2021. gada maiju, arhitektu birojs NRJA nesēdēja rokas klēpī salikuši, bet gan reaģēja uz pandēmijas situāciju un Doma laukumā transformētā veidolā izstādīja Venēcijas biennālei radīto instalāciju “Connections Interrupted” (“Pārtrauktie savienojumi”). Tā, kā Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” skaidro arhitekts Uldis Lukševics, atklāj pandēmijas laika ikdienu, kur cilvēks spiests palikt viens pats mājās, lielā vadu jūklī un komunikācija ar ārpasauli iespējama vien ar signālu, tehnoloģiju palīdzību.

 “Venēcijas paviljonā viens no mūsu mērķiem ir parādīt to, ka tas, kas sākotnēji var šķist pēc haosa un tehnoloģiskas pārpilnības, patiesībā ir domāts mums,” pauž arhitekte Elīna Lībiete.

Instalācija savu ceļu uz Venēciju uzsāks nākamajā nedēļā un atradīsies tur līdz Arhitektūras biennāles noslēgumam 21. novembrī. Latvijas pārstāvji izsaka cerību, ka ikviens interesents šī pusgada laikā ekspozīciju varēs apmeklēt klātienē. Lai izslēgtu inficēšanās riskus, apmeklētājus paredzēts organizēt pārraudzītā vienvirziena plūsmā. 

Daļa Venēcijas Arhitektūras biennāles notikumu būs vērojami arī tiešsaistē, tādējādi paverot līdzdalības iespējas tiem, kas klātienē to apmeklēt nevar. Elīna Lībiete to sauc par pandēmijas zelta maliņu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti