Kultūras ziņas

Cēsīs koncertē Diriģentu koris

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Citvalstu mediji Latvijas paviljonu ierindo Venēcijas arhitektūras biennāles topos

Citvalstu mediji Latvijas paviljonu ierindo Venēcijas arhitektūras biennāles topos

Latvijas paviljons Venēcijas arhitektūras biennalē svinīgi atklāts un jau iekļuvis interneta žurnālu "Domus" un "Elle Decor" labāko paviljonu sarakstos. Izvēlētā lielveikala koncepcija, uzbūvējot tirdzniecības centru – "T/C Latvija" – un piepildot to ar pēdējās desmitgades arhitektūras idejām, gūst uzmanību.

Venēcijas arhitektūras biennāle ir vērienīgākā un prestižākā arhitektūras biennāle pasaulē, kas notiek Venēcijas mākslas biennāles starpgados jau kopš 1980. gada. Latvija tajā piedalās kopš 2002. gada; šogad, atzīmējot desmito līdzdalības jubileju, Latvijas paviljons izveidots kā atraktīvs lielveikals ar nosaukumu "T/C Latvija". Arhitektu biroja "Dei Arh" komanda piedāvā ikvienam skatītājam ielūkoties šajā mūsdienu arhitektūras un patērētāju sabiedrības fenomenā.

"Mēs gribējām drusku svinēt Latvijas dalību šajā nozīmīgajā pasākumā un salikt visas tās idejas, kas pa gadiem ir bijušas un kā valstis ir sevi parādījušas, kādi mēs esam bijuši starp tām valstīm. Jo plauktos ir arī katra gada Latvijas paviljons un mēs izlīdzināmies gan ar lielvalstīm, gan mazākiem paviljoniem, un mēs viennozīmīgi esam biennāles daļa," skaidroja Latvijas paviljona koncepcijas autors Ints Meņģelis.

Savukārt Latvijas paviljona kurators Uldis Jaunzems-Pētersons atzīmēja: ""Elle Decor" nosauca par "instagramīgāko" paviljonu, bet jā, tas noteikti izceļas ar savu krāsainību, gaišumu, nopietnībā. Tas, kas ir pozitīvais, cilvēku viedokļi. Viens no mērķiem bija atklāt šo daudzslāņainību, un cilvēki ir tie, kas to atklāj. Katrs, ar kuru mēs runājam, redz no sava skatupunkta un reizēm iedod mums citu redzējumu par to, ko mēs esam izdarījuši."

"Tas paviljons ir sadalīts desmit biennālēs. Katrs vadmotīvs, piemēram, "Next", "Metamorph", "Live Together", "Fundamentals" – tās ir visas iepriekšējo gadu biennāles pamattēmas, un mēs to produktus esam hronoloģiski sakārtojuši zem katras biennāles," norādīja Ints Meņģelis. "Un pats, pats labākais ir, ka mēs satiekam šos lielos, pasaules labākos arhitektus, kuri ir bijuši kuratori, un viņi ir priecīgi, jo viņi zina arī visus mazos produktiņus, kas iespiedušies atmiņā, un ir interesanta diskusija. Tā mūsu ideja ir radīt sarunas."

Tikko no Venēcijas biennāles 18. starptautiskās arhitektūras izstādes atgriezies Latvijas paviljona komisārs, arhitekts Jānis Dripe, kurš uzsvēra: "Prieks, ka Latvija ir Venēcijas biennālē, tas tomēr ir pasaules lielākais arhitektūras festivāls katru otro gadu. 64 dalībvalstis, šogad 89 biroji vai autori ir iesaistīti. Bet ir tāds savveida īpatns pavērsiens – pirmoreiz lielā kuratore Leslija Loko pārstāv Āfriku. Ir būtiska Āfrikas kontinenta klātbūtne, un stāsts ir par dekolonizāciju, par dekarbonizāciju, par mūsu vidi, un šinī aspektā Latvijas paviljons ar savu ideju "T/C Latvija" ļoti labi ierakstās. Mēs varam būt gandarīti – itāļu slavenais un ilgus gadus pastāvošais arhitektūras žurnāls "Domus" Latvijas paviljonu ir ierindojis starp Top 10 paviljoniem Venēcijā. Mēs esam pamanīti, tā ir liela atzinība, un par to ir liels gandarījums. Un šī sākotnēji varbūt provokatīvā tēma – "T/C Latvija" – ir nostrādājusi. 506 idejas, ko mūsu kolēģi ar mākslīgā intelekta palīdzību ir iekodējuši šī lielveikala plauktos, dod augļus. Tas ir pozitīvs, apliecinošs, katru individuāli un visus kopā uzrunājošs."

20. maijā pasniegtas arhitektūras biennāles balvas, "Zelta lauvu" par labāko valsts dalību saņēma Brazīlijas paviljons.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti