Kultūras ziņas

Top Latvijas simtgades jauniešu orķestris

Kultūras ziņas

Valsts simtgadi svin arī Igaunijas teātri

Lietuvas simtgades izstādes Viļņā

Lietuvas simtgades programmā Viļņā atklāj arī divas nozīmīgas izstādes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lietuvas simtgades svinību programmā iekļautas arī divas nozīmīgas simtgades izstādes. Viena no tām ataino visus Lietuvas lietišķās mākslas un dizaina sasniegumus gadsimta griezumā, bet otra – latviešu mākslinieka Jāņa Avotiņa personālizstāde “Svētki” – met laipu starp Latvijas un Lietuvas simtgadēm.

Lietuvas simtgades svinību laikā visi valsts muzeji apmeklētājiem piedāvāja īpašu programmu – bezmaksas apmeklējumus un  ekskursijas visas dienas garumā.

Jaunākā vērienīgākā izstāde, veltīta valsts atjaunošanas simtgadei, atklāta Lietuvas Lietišķās mākslas un dizaina muzejā Viļņā.

“Šī lietišķās mākslas un dizaina izstāde aptver laika periodu no 1918.gada līdz šodienai. Aplūkojami unikāli eksponāti no privātām kolekcijām un no vairāku muzeju krājumiem, bet pats nozīmīgākais akcents vērsts tieši uz mūsu muzeja kolekcijām – keramika, mēbeles, tekstils, stikls, porcelāns, juveliermākslas darbi,” stāsta Lietišķās mākslas un dizaina muzeja gids Vigints Malinausks.

Lietišķās mākslas un dizaina vēsture cieši saistīta ne tikai ar kultūras, bet arī ar ekonomikas attīstību, atspoguļojot konkrētā laikmeta estētiku un ideoloģiju.

“Lietuviešu meistaru – dizaineru radītie mākslas darbi pirmajā acumirklī rada iespaidu, ka materialitāte nav savienojama ar izpildījuma tehniku. Skatieties – automašīnas pārsegs, ļoti mākslinieciski izšūts ar ziediem. Vai otrs darbs, kas šūts no ļoti mīksta materiāla, bet izskatās kā keramika. Blakus tam Lietuvā un Eiropā ļoti slavenas mūsdienu mākslinieces darbs, radīts gobelēna uzplaukuma laika tehnikā, kas bija populāra īpaši Francijā viduslaikos un renesansē, austs vēsturiskajās tradīcijās, bet motīvs ļoti mūsdienīgs – attēlota cilvēku sadzīve 21.gadsimta estētikā. Senais apvienots ar laikmetīgo,” sacīja Malinausks.

Savukārt Latvijas valsts simtgades ietvaros Lietuvā, Viļņas laikmetīgās mākslas galerijā “Vartai” atklāta starptautiski atzītā latviešu mākslinieka Jāņa Avotiņa personālizstāde "Svētki" – līdz šim plašākā mākslinieka darbu skate Baltijas valstīs.

Mākslas galerijas “Vartai” īpašniece Laura Rutkute stāsta, ka izstādē ir arī divi interaktīvi darbi, kas radīti speciāli šai izstādei, kura saucas „Svētki”. 

“Tieši Lietuvas simtgadei par godu mākslinieks radīja “Zvanu”. Tas, izmantojot speciālu tehnoloģiju, savienots ar Sv.Katrīnas  baznīcu, kas atrodas iepretim galerijai, kurai nav zvana. Bet Jānis Avotiņš radīja to ar īpašu skaņas efektu – kad te, galerijā, iezvana zvanu, uz ielas cilvēki dzird tā skaņas. Izklausās, ka tās plūst no baznīcas," stāsta Rutkute.   

Mākslinieks Jānis Avotiņš iedvesmu un motīvus gleznām smeļas nesenās padomju laika pagātnes vizuālajā mantojumā. Attēli tiek pārcelti citā izplatījumā, un  attēlotās figūras itin kā iznirst no pagātnes, pārvēršoties svinīgos atmiņu tēlos.

Izstādes organizatori aicina ikvienu iesaistīties mākslinieka Jāņa Avotiņa interaktīvā mākslas darba papildināšanā un uzrakstīt kaut ko simbolisku, kas atbilstu mūsu valstu simtgadēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti