Kultūras ziņas

Brīnumainā daba Ilzes Raudiņas gleznās

Kultūras ziņas

Latviešu folkloras krātuvei - 90

Pilsētvides dizains roku rokā ar iedzīvotājiem

Izstāde «Design Jam» - ieskats dizaina tapšanas procesā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Arhitektūras un dizaina studijas "Xcelsior" pagalmā Rīgā, Raņķa dambī 1, apskatāma Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas izstāde "Design Jam", kas sniedz ieskatu dizaina tapšanas procesā, apliecinot, ka labs dizains ir cieši saistīts ar sadarbību starp dizaineru un tā radītā produkta lietotāju.

Izstāde ir stāsts par atšķirīgām metodēm, kuras, lietotas dažādās situācijās, kalpo kā noderīgs rīks, lai testētu un pārbaudītu dizaina risinājumus pirms to ieviešanas praksē. Šajā izstādē reprezentēti Francijas pilsētas Sentetjēnas "Cite du Design" platformas "IDeALL" labākie piemēri.

"Tas ir stāsta par to, kādā veidā var un vajag meklēt risinājumus tādām lietām, kas mums ir visapkārt - vai tas būtu skolas sols, veco ļaužu pansionāts vai parka soliņš. Lai taptu šāds labs priekšmets, ir svarīga laba sadarbība starp dizaineru un lietotāju," stāsta Dizaina Informācijas centra vadītāja Daina Vītoliņa.

Sentetjēna kā inovatīva dizaina pilsēta ir augstu novērtēta ne tikai Francijā, bet arī globāli, jo pilsēta ir gan starptautiski nozīmīgās dizaina biennāles rīkotāja, gan līdzās desmit citām pasaules dizaina zvaigznēm - UNESCO radošo pilsētu tīkla dizaina pilsēta. Francijas piemēri stāsta par izcilu sadarbību starp dizaineriem, skolām, pašvaldībām, par pilsētām, kuras notic un uzticas dizainam kā risinājumam, kas sniedz labāku dzīves kvalitāti ikvienam.

Daina Vītoliņa norāda - Rīgas lielā iespēja iesaistīt sabiedrību pilsētas ainavas uzlabošanā ir radošie kvartāli, neapdzīvotu namu piesātināšana ar kultūras aktivitātēm.

Laikmetīgās mākslas festivāla "Survival kit" kuratore Solvita Krese ir pārliecinājusies - rīdzinieki ir ieinteresēti savas vides veidošanā: "Ir apsveicami, ka cilvēku pašapziņa ir augusi un viņi ir gatavi darboties, tic saviem spēkiem. Bet ir akūti nepieciešami atbalsta instrumenti gan pilsētas, gan valsts mērogā, lai šāds atbalsts tiek iedarbināts un stiprināts. Tad šie radošie kvartāli būs kā sēnes, bet izaugs katru rudeni un nepazudīs pēc sezonas."

Izstāde "Design Jam" skatāma līdz 31.decembrim arhitektūras un dizaina studijas "Xcelsior" pagalmā Rīgā, Raņķa dambī 1.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti