Kultūras ziņas

Mūžībā aizgājis diriģents un komponists Roberts Zuika

Kultūras ziņas

Ivonnas Poplanskas rotu māksla Londonā

Latvijas dizaineru sasniegumi

«Humanizācija» - pašlepnuma izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pašlepnuma izstāde - tā Latvijas dizaina izstādi "Humanizācija" dēvē tās kuratore Barbara Ābele, jo izstāde pierāda mūsu pašpietiekamību.

Jau vēstīts, ka Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā no 6. februāra līdz 29.martam skatāma izstāde „Humanizācija”, kas piedāvā iepazīt mūsdienu Latvijas dizaina daudzveidību. Izstādē eksponēti aptuveni 130 dizaina paraugi – dažādi priekšmeti, produkti un pakalpojumi. Viens no izstādes mērķiem ir kliedēt mītu par dizainu kā elitāru parādību un pierādīt, ka dizains ir ikviena cilvēka dzīves daļa. 

Izstādē „Humanizācija” vienkopus var aplūkot Latvijas dizaineru pēdējo desmit gadu veikumu. Tie ir gan skaisti un funkcionāli priekšmeti un produkti, gan dažādi pakalpojumi, kas mūsdienās arī iekļaujas dizaina jēdzienā. Tā, piemēram, kā ļoti veiksmīgi dizainēts pakalpojums izstādē izcelti Ceļu satiksmes drošības direkcijas elektroniskie pakalpojumi.

Izstādes kuratore Barbara Ābele to dēvē par pašlepnuma izstādi, jo tā atklāj, ka mēs esam pašpietiekami un savu telpu varam nodrošināt ar labām, tieši Latvijā radītām lietām.

Izstāde veidota tā, lai ikviens apmeklētājs iztēlē var uzburt savus stāstus par Latvijas dizaina pielietojamību.

„Cilvēks no rīta pieceļas un dodas uz savu ķermeņa kopšanas templi, kas ir vannas istaba. Ja viņš vannojas, tad viņš var doties „Casa di vanna” vannā vai arī „PAA” vannā. Ja viņš mazgā muti, viņš nonāk pie „PAA” izlietnes, kas, savukārt, ir balstīta no ļoti attapīga latviešu stiprinājuma „Hag Lock”, tā ir šī apakšējā konstrukcija ar neredzamiem savienojumiem," uzsāk stāstījumu Barbara Ābele.

Tad ir arī viena inovācija, kas saistās ar vīrišķo pasauli – šis pisuārs, kas ir savienots kopā ar izlietni – idejas autors ir dizaineris Kaspars Jursons, kas sadarbojies ar „PAA” vannu ražotāju”.

Improvizētajā vannas istabā uz Latvijā dizainētajām mēbelēm redzama Latvijas kosmētika – zīmolu „Madara”, „Piens”, „Stenders”, „Dzintars” izstrādājumi. Pēc rīta tualetes uz darbu savukārt mēs varam doties uz dažādiem Latvijā ražotiem velosipēdiem:

„Ja mēs esam romantiski orientēti, mēs izvēlamies kaut ko, kas mums atgādina retro dzīves stilu, lai stāvētu pretī steigai un stresam, tad mēs kāpjam uz „Erenpreiss”. Ja mēs esam tehnoloģiskāki un mobilāki, mēs izvēlamies „Shock Bike”, kas nāk no Liepājas,” skaidro Barbara Ābele.

Izstāde atklāj, ka arī pārējo dienas daļu mums ir visapkārt var būt dažādi tieši Latvijā radīti priekšmeti, produkti un pakalpojumi, mēs varam sēdēt Alda Circeņa krēslā „Bloom”, veikt pierakstus „ISSP” plānotājā, meklēt fona mūziku „Pieci.lv” aplikācijā.

„Kad mēs esam dienas darbus beiguši, mēs vēlamies mieru, un tad mēs atguļamies „Nakts mēbeles” dabīgā koka gultā un Laimas Kaugures lolotā zīmola „Naturals” gultas klājumā un patīkamajā linā, tad mēs sapņojam labus sapņus,” turpina kuratore.

Izstādē satiktā „Nakts mēbeļu” dizaina attīstības vadītāja Elīna Bušmane stāsta, ka ekspozīcijai izvēlēts uzņēmuma jaunums – guļamistabas kolekcija „Līva”, kas veidota no masīva ozolkoka. Tikko tā izpelnījusies ievērību arī Vācijā.

„Ar šo kolekciju janvārī piedalījāmies mēbeļu mesā Ķelnē, kas saucas „Imm Čologne”, un jau pirmajās izstādes dienās izdevās to pārdot, tā kā arī ārzemnieki to novērtē,” norāda Elīna Bušmane.

Izstādē skatāmi arī „Sinamons ateljē” izstrādājumi, trikotāžas apģērbi un aksesuāri, kā jaunie parfīmi, ko Antra Hanna Pujēna sadarbībā ar parfimēriem sākusi veidot pavisam nesen. Klientiem smaržas patīkot, arī to dizains ir izsmalcināts un elegants.

„Pagājušajā gadā es pievienoju savai mākslai jaunu nodarbi, kas ir saistīta ar parfīmiem, jo iepazinos ar parfimēriem no Grāsas pirms diviem gadiem, un man par šo nodarbi radās liela interese, es teiktu - „āķis lūpā”. Tad es braukāju uz Grāsu, mēs darbojāmies, un radās mana pirmā kolekcija,” stāsta Antra Hanna Pujēna.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti