Kultūras ziņas

"Sirds kā pērkondārds" – veltījums Jura Kulakova dzīvei un mūzikai

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Mākslas akadēmijā gatavojas tradicionālajai modes skatei

Mākslas akadēmijā gatavojas tradicionālajai Modes skatei

Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Modes dizaina nodaļā šobrīd aktīvi gatavojas vienam no gada gaidītākajiem pasākumiem – tradicionālajai Modes skatei, kas norisināsies maija beigās. Tiesības piedalīties skatē ieguvušas 19 kolekcijas.

Mākslas akadēmijas gaiteņos un auditorijās manāms satraukums. Tiek šūts, izšūts un veikti pēdējie uzlabojumi kolekcijām, ko iecerēts izrādīt ikgadējā Modes skatē. Katrai kolekcijai ir savs stāsts, ko topošajam modes māksliniekam ir jāspēj izstāstīt.

LMA studente Madlēna Ūdre stāsta, ka viņas "kolekcija ir par miegu, par miega trūkumu mūsdienās. Mēs sapņojam par to, ka varētu visu pamest, uzvilkt pidžamas un saritināties kādā pļavā. Apaugt ar sūnām un izgulēties."

Savukārt Krišjānis Brasliņš atklāj, ka viņa kolekcijas "koncepts sākās ar stāstu par manu tēvu, kurš arī ir pabeidzis akadēmiju, un tad viņš ir tas mākslinieks, kurš tagad ir nonācis uz lielās spēles laukuma. Ideja ir par to, ka māksla mūsdienās ir kļuvusi par sacensībām."

"Eksperiments! Tieši tik vienkārši, bet tas ir vārds, kas raksturo mūsu kolekciju. Vēl svarīgāku nevarēja izdomāt," teic Marta Laure.

Pirms modeļi nokļūs uz galvenās skates mēles, paveiktais jāatrāda pasniedzēju komisijai. Studenti saņem praktiskus padomus, kā kolekciju veiksmīgāk izrādīt, kā arī ieteikumus dizaina uzlabojumiem.

"Jāatzīst, ka šogad ir augusi kvalitāte," uzsver LMA Modes dizaina katedras pasniedzēja Indra Komarova. "Un lēmumi ir diezgan grūti, lai izdarītu izvēli, kuru pielaist, kuru nepielaist pie modes skates. Mums ir, sākot no avangardiskām un ļoti konceptuālām, beidzot ar tiešām valkājamām un komerciālām kolekcijām."

"Studenti ir pievērsušies vairāk bērnības atmiņām, ļoti personīgiem stāstiem," atzīmē LMA Modes dizaina katedras vadītāja Agnese Narņicka. "Ļoti daudz eksperimentē, tieši izmantojot gan jau esošus apģērbus, gan pārstrādājot. Arī jaunas tehnikas, eksperimentējot ar neierastiem materiāliem. Tas ir aktuāli visus gadus, bet šogad vēlētos īpaši akcentēt."

Latvijas Mākslas akadēmijas Modes skate šogad norisināsies 30. maijā, VEF kvartāla Vasarnīcā. Skatē varēs redzēt kolekcijas, ko veidojuši: Dārta Sprukule, Pāvels Žeļezņaks, Ieva Mālmeistere, Elizabete Meisīte, Annija Pauzere, Estere Līva Logina un Marta Laure, Santa Kirmuža-Svilāne, Alberts Žitņevs un Elvis Keišs, Alise Sedliņa-Brūdere, Līva Ejuba, Džeina Lubāne, Nils Alencevičš, Asnāte Ildze Egle, Krišjānis Brasliņš, Artūrs Skurstenis, Jurģis Emīls Liepiņš, Zaiga Brutāne, Letīcija Orlova, Krišjānis Pērkons, Alise Paškovska.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti