Sadaļas Sadaļas

Piecas garšas

Kauliņaugļu sezona

Piecas garšas

Mīti un patiesība par marinādēm

Smiltsērkšķi - nenovērtētais superprodukts

Pavārs: Smiltsērkšķis uztura vērtības ziņā ir pārāks par godži ogām vai čia sēklām

Smiltsērkšķi var droši dēvēt par Latvijas superogu, ko var pievienot saldajiem ēdieniem, grilētai zivij, gatavot mērces vai sālīt, līdzīgi kā to Vidusjūras virtuvē dara ar citroniem, Latvijas Radio raidījumā "Piecas garšas" atklāja pavārs Ritvars Toms Logins. 

Latvijas superoga smiltsērkšķis 

Smiltsērkšķi ir ļoti izplatīts koks Latvijā. Mūsu klimata josla tam ir izcili piemērota. Smiltsērkšķu garša ir īpaši izteikta dažāda veida desertos. Ogas var izmantot svaigā veidā, tās sablendējot ar ūdeni vai medu. Blendētās ogas var izmantot kā mērci vai pievienot dažādiem sacepumiem un plātsmaizēm. 

"Izcila superoga, kurai nav tik izcils mārketings kā, piemēram, godži ogām vai čia sēklām, kas savā uzturvērtībā ir daudz zemākā rangā nekā smiltsērkšķis."

Ļoti saldus desertus var balansēt ar smiltsērkšķa ogām, piemēram, ja gatavo savu "gotiņu" vai karameli, gatavošanas procesā var pievienot svaigas ogas, kas saglabās savu tekstūru un garšu, rezultātā iegūstot izcilu kombināciju no ļoti salda un ļoti augļaini skāba. Savukārt svaigas smiltsērkšķu ogas var izmantot salātos. 

Smiltsērkšķi sāļajos ēdienos

Smiltsērkšķu izmantošana sāļajos ēdienos ir lielisks veids skābuma radīšanai. Viens no klasiskākajiem veidiem ir mērces pagatavošana svaigi uzceptai vai grilētai zivij. 

Katliņā ieliek pāris saujas smiltsērkšķu ogu kopā ar medu un ūdeni, pievieno timiānu vai rozmarīnu, sāli, piparus. Asumam var pievienot arī čili. Visu katliņā ievietoto saturu sasilda līdz vārīšanās temperatūrai. Rezultātā iegūst biezu mērci. Arī gatavojot Holandes mērci, kuras sastāvā ir sviests, olu dzeltenumi un citronu sula, klāt var pievienot smiltsērkšķu sulu.  

"Klasiski pievienojot citronu sulu kādam sāļajam ēdienam, mēs varam tam pievienot arī smiltsērkšķu sulu. Kopā ar austerēm, svaigu zivju tartaru, karpačo, sašimi vai dažāda veida svaigajiem zivs un jūras produktu ēdieniem."

Smiltsērkšķu sulu var pievienot arī smūtijiem un kokteiļiem. Ar smiltsērkšķu sulu var gatavot saldus vārītos krēmus, padarot tos skābenākus. Vēl smiltsērkšķu sulu var pievienot sorbetiem un želejām, piemēram, gatavojot želejkonfektes. 

Pāri palikušos sulas biezumus pavārs ieteica neizmest, bet gan sakaltēt. Kaltēšanas process notiek, saliekot biezumus no sulas spiedes uz cepampapīra cepešpannā un, nepārsniedzot 40 grādus, cepeškrāsnī izkaltēt, tādā veidā saglabājot daudzas labās vielas. Izkaltētos biezumus var izmantot, gatavojot tēju.

Marinēti smiltsērkšķi ziemai

Logins ieteica veidus, kā smiltsērkšķus var saglabāt ziemai. Skandināvijā, kur gan smiltsērkšķi, gan marinēšana ir lielā godā jau ilgu laiku, klasiski ir marinēti smiltsērkšķi. Tos aplej ar baltvīna etiķa vai sidra etiķa marinādi, pievieno cukuru, sāli, ūdeni un kādu garšvielu. Marinādi pirms tam uzvāra un atdzesētu pārlej smiltsērkšķiem. Pēc tam to liek ledusskapī un apmēram pēc mēneša marināde būs ieguvusi patīkamu smiltsērkšķu garšu, to varēs izmantot salātu mērcēm vai garšas papildināšanai ēdieniem. 

Arī paši smiltsērkšķi kā marinētas, garšīgas odziņas būs gatavas un izmantojamas pie ceptas zivs, gaļas ēdieniem, dārzeņiem, kopā ar kazas sieru, maizītēm un vēl daudz kur citur.

Sālīti smiltsērkšķi 

Pavārs Logins ieteica pamēģināt sālītus smiltsērkšķus pēc viņa oriģinālreceptes. Iedvesma receptei radusies pēc baudītas Sicīlijas un Vidusjūras virtuves piedevas  – sālītiem citroniem, ar kuru garšu var atdzīvināt gandrīz jebkuru ēdienu. Šo pašu tehniku var izmantot arī smiltsērkšķiem, liekot tos burciņā noskalotus kopā ar 10% sāls un atstājot tos istabas temperatūrā uz trīs mēnešiem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt