Gaļas ruletes, studeņs, dažādi cepumi, no Baltkrievijas šajā Latgales reģionā personīgi ievestā “šuba” – ko tik godu saimnieces arodā aizvadītajās desmitgadēs nav nācies celt viesiem priekšā. Bet par savu kroņa numuru Janīnas kundze nešaubīgi uzskata slavenās Aulejas kļockas. Kā pasakās mēdz teikt – es arī tajās mājās biju, tās kļockas smeķēju... Mmmm, neko gardāku manas garšas kārpiņas lāgā neatminās baudījušas.
Janīnas Dzalbes “Aulejas Kļockas”
- Ņem 3 litrus piena, sasilda tādu pasiltāku.
- Pienam pieliek 200 g sviesta vai margarīna – to parasto, lai nav “buterbrodais” (sviestmaižu).
- Noņem pienu no uguns, ieber glāzi cukura (200 g) un puskaroti sāls. Iemaisām.
- Ar sietiņu iesijā kviešu miltus – lai sanāk tāda kā plāno bļinu mīkliņa.
- Pievieno eļļu (parasto – saulespuķu) 4 karotes, izmaisa.
- “Dalej” iepriekš uzbriedinātu raugu – 1 “paceņu” cietā rauga, bet var arī sauso.
- Vēl piesijā miltus un mīca kārtīgi – lai mīkla nebūtu pārāk bieza, lai paliek staipīga.
- Samīcīto mīklu noliek siltā vietā, lai sāk celties.
- Neļauj nobriest līdz galam – kad pacēlusies uz pusi, tad vajag taisīt kļockas.
- Janīnas kundze iesaka netaisīt mīklas desiņu un lieki neviļāt katru kļocku miltos, jo milti padara ēdienu cietu, bet šeit vajag saglabāt mīkstumu.
Pildījums
- Pildījumam ņem 1 kg biezpiena – tāda sausāka, stingrāka, ne ūdeņaina. Ja cieši graudains, vajag pārmalt.
- Iesit 6 olas – dzeltenumus, baltumus – visu kopā.
- Klāt 1 “paceņu” vaniļas cukuru un visu kārtīgi pārmīca.
- Biezpienu vajag jau sataisīt gatavu pa mīklas briešanas laiku, jo tad vairs nav laika pīckāties.
- Kļockas pārsmērē ar olu un cep 150–170 grādu temperatūrā, līdz kļūst smuki dzelteni brūnas.
- Kamēr kļockas krāsnī, sagatavo mērci.
Mērcīte
- Mērcītei vajag saldo krējumu vai riktīgu pienu, sviestu, cukuru un vaniļas cukuru.
- Gatavās kļockas saliek duršlakā (caurdurī) un pārsilda karstos ūdens tvaikos minūtes 10.
- Kļockas saber bļodā un pāri pārlej sagatavoto mērcīti.
- Pasniedz siltas.
- Prezidents Vējonis ieteicis ēst ar rokām – pamērcē tik mērcītē un smeķē nost!