Leģendārās Aulejas kļockas. Vislabāk ēst ar rokām!

Sen nebiju dzirdējusi tik aizrautīgus un lipīgus smieklus. Aulejiete Janīna Dzalbe smej garšīgi, skaļi un no sirds – tikpat īsti un smeķīgi kā viņas gatavotās godu maltītes, ar kurām krustīta, laulāta, sumināta un izvadīta ne viena vien paaudze Krāslavas novada Aulejā. Īpaši leģendāras ir Janīnas kļockas. Lūk, recepte!

Gaļas ruletes, studeņs, dažādi cepumi, no Baltkrievijas šajā Latgales reģionā personīgi ievestā “šuba” – ko tik godu saimnieces arodā aizvadītajās desmitgadēs nav nācies celt viesiem priekšā. Bet par savu kroņa numuru Janīnas kundze nešaubīgi uzskata slavenās Aulejas kļockas. Kā pasakās mēdz teikt – es arī tajās mājās biju, tās kļockas smeķēju... Mmmm, neko gardāku manas garšas kārpiņas lāgā neatminās baudījušas.

Janīna Dzalbe savā mājvietā.

Janīnas Dzalbes “Aulejas Kļockas”

  • Ņem 3 litrus piena, sasilda tādu pasiltāku.
  • Pienam pieliek 200 g sviesta vai margarīna – to parasto, lai nav “buterbrodais” (sviestmaižu).
  • Noņem pienu no uguns, ieber glāzi cukura (200 g) un puskaroti sāls. Iemaisām.
  • Ar sietiņu iesijā kviešu miltus – lai sanāk tāda kā plāno bļinu mīkliņa.
  • Pievieno eļļu (parasto – saulespuķu) 4 karotes, izmaisa.
  • “Dalej” iepriekš uzbriedinātu raugu – 1 “paceņu” cietā rauga, bet var arī sauso.
  • Vēl piesijā miltus  un mīca kārtīgi – lai mīkla nebūtu pārāk bieza, lai paliek staipīga.
  • Samīcīto mīklu noliek siltā vietā, lai sāk celties.
  • Neļauj nobriest līdz galam – kad pacēlusies uz pusi, tad vajag taisīt kļockas.
  • Janīnas kundze iesaka netaisīt mīklas desiņu un lieki neviļāt katru kļocku miltos, jo milti padara ēdienu cietu, bet šeit vajag saglabāt mīkstumu.

Pildījums

  • Pildījumam ņem 1 kg biezpiena – tāda sausāka, stingrāka, ne ūdeņaina. Ja cieši graudains, vajag pārmalt.
  • Iesit 6 olas – dzeltenumus, baltumus – visu kopā.
  • Klāt 1 “paceņu” vaniļas cukuru un visu kārtīgi pārmīca.
  • Biezpienu vajag jau sataisīt gatavu pa mīklas briešanas laiku, jo tad vairs nav laika pīckāties.
  • Kļockas pārsmērē ar olu un cep 150–170 grādu temperatūrā, līdz kļūst smuki dzelteni brūnas.
  • Kamēr kļockas krāsnī, sagatavo mērci.

Mērcīte

  • Mērcītei vajag saldo krējumu vai riktīgu pienu, sviestu, cukuru un vaniļas cukuru.
  • Gatavās kļockas saliek duršlakā (caurdurī) un pārsilda karstos ūdens tvaikos minūtes 10.
  • Kļockas saber bļodā un pāri pārlej sagatavoto mērcīti.
  • Pasniedz siltas.
  • Prezidents Vējonis ieteicis ēst ar rokām – pamērcē tik mērcītē un smeķē nost!
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Vairāk

Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt