Iveta pēc izglītības ir finansiste. Vēl pirms gada viņa strādāja bankā, un reiz pienāca diena, kad savu hobiju Iveta vairs nevarēja savienot ar darbu, tāpēc nolēma pievērsties brīvākam dzīvesstilam un darīt to, kas sagādā gandarījumu – cept skaistas kūkas, makarūnus un veidot ziedu virtenes pasākumiem.
Laima tartes
Smilšu mīkla
Sastāvdaļas
- 180 g sviesta
- 100 g pūdercukura
- 45 g mandeļu miltu
- 390 g kviešu miltu
- 70 g olas
- Sāls
Laima krēms
Sastāvdaļas
- 90 g laima sulas + miza
- 110 g olu dzeltenumu
- 40 g cukuas
- 140 g sviesta
Meringa
Sastāvdaļas
- 72 g olbaltumu
- 180 g cukura
- 54 g ūdens
Pagatavošana
Vispirms sagatavo smilšu mīklu tartes pamatnei. Bļodā sajauc kopā miltus ar mandeļu miltiem, sāli un pūdercukuru. Tam visam pievieno kubiņos sagrieztu aukstu sviestu un ar rokām sataisa drupačas. Tad pievieno olas un pabeidz mīcīt mīklu. Saveļ to bumbā, ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz vienu stundu atdzist.
Kamēr mīkla atpūšas, sagatavo laima krēmu. Katliņā lej laima sulu, miziņas un cukuru. Siltam pievieno olu dzeltenumu masu un nepārtraukti maisa, līdz masa sabiezē. Tad ļauj krēmam atdzist līdz 40 grādiem, to pārklājot ar pārtikas plēvi, lai neveidotos plēvīte. Kad krēms atdzisis, ieputo sviestu istabas temperatūrā.
Smilšu mīklu klāj tartes formiņās. Ar dakšu saspaida caurumiņus un liek uz 10-15 minūtēm krāsnī ar 200 grādiem. Cep, kamēr zeltaini brūnas.
Sagatavo meringu (zefīrveida masu). Katlā lej ūdeni un cukuru, uzvāra līdz 118 grādiem. Olu baltumus saputo stingrās putās. Kad sīrups gatavs, to tievā strūkliņā pavisam vēl karstu pievieno olbaltuma putām, nepārtraucot putošanu. Puto, līdz izveidojas stingra, spīdīga meringa.
Gatavajās tartītēs klāj laima krēmu un pa virsu liek olbaltuma meringa putas. Ar gāzes degli apdedzina, lai karamelizējas garoziņa. Dekorē pēc izvēles.