Īstās latvju saimnieces

"Īstās latvju saimnieces 7". 3. raidījums

Īstās latvju saimnieces

Īstās latvju saimnieces. 7.sezona 3. raidījums

Īstās latvju saimnieces 7. 2. raidījums

Gruboto ar gailenēm, žāvētu gaļu un kaltētiem sīpoliem «Īsto latvju saimnieču» gaumē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šis ir kārtīgs ražas laika paēdiens – par gruboto ar gailenēm, žāvētu gaļu un kaltētiem sīpoliem sacīja Latvijas Televīzijas raidījuma "Īstās latvju saimnieces" dalībniece Vineta Cipe. Savukārt citas saimnieces, baudot šo gruboto, atzina – grūbas pēdējā laikā ir patiesi atdzimušas.

Visas saimnieču receptes no šīs un iepriekšējām sezonām meklē šeit.

Vineta Cipe apsaimnieko Āraišu vējdzirnavas, rūpējoties par apmeklētājiem un nodrošinot iespēju izzināt dzirnavu vēsturi. Saimniecībā gada lielākais notikums ir Maizes diena, kurā pulcējas maizes cepēji no visas Latvijas. Dzirnavās iespējams nobaudīt sātīgus meldera ēdienus, piemēram, miežu biezputru ar cūkas kraukšķiem vai saldo maizes zupu ar putukrējumu.

Nepieciešams:

Recepte 8 porcijām

  • 8 ķiploka daiviņas;
  • kaltēti sīpoli;
  • eļļa cepšanai (var pievienot nedaudz sviesta);
  • 800 grami uz nakti izmērcētu grūbu;
  • ½ tējkarote kaltēta timiāna;
  • 1,5 litrs dārzeņu buljona;
  • sāls pēc garšas;
  • svaigi malti melnie pipari pēc garšas;
  • 1 kilograms gaileņu;
  • 800 grami žāvēta cauraudzīša;
  • maza buntīte svaigu pētersīļu.

Pagatavošana:

Ķiploku sakapā un ber pannā, kur sakarsēts nedaudz eļļas (ja vēlas, sviesta), un maisot cep apmēram piecas minūtes. Pievieno izmērcētās grūbas un kārtīgi samaisa. Pievieno timiānu.

Tad pamazām, apmēram pa glāzei, lej klāt buljonu. Uzliek vāku un sautē, līdz šķidrums pilnībā uzsūcies. Tad grūbas samaisa, no jauna pielej buljonu, uzliek vāku un gaida, kamēr šķidrums būs uzsūcies. Tā turpina, līdz grūbas ir mīkstas. Jārēķinās, ka tas var aizņemt diezgan ilgu laiku, līdz pat 45 minūtēm.

Svaigas gailenes saplēš (sākot ar kātiņu, nevis griežot ar nazi), liek uz pannas un sviestā vai eļļā apcep.

Žāvēto gaļu sagriež kubiņos vai strēmelītēs un arī apcep.

Pasniedzot gruboto, apceptās gailenes un gaļiņu izkārto uz šķīvja un dekorē ar kaltētu sīpolu gredzeniem un kapātiem zaļumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti