Radio vilks dabā

Jānis Zandbergs: šaušanas prasme, šautuves Latvijā, drošība medībās

Radio vilks dabā

Andris Dulverks: drošība mežā gada karstajā laikā

Latvijas delikatese - vēzis!

Copes eksperts: Latvijas ūdenstilpju delikatese vēži jāvāra tikai dzīvi

Viena no Latvijas ūdeņu delikatesēm ir vēži, ko var viegli pagatavot arī mājas apstākļos, taču jāatceras, ka drīkst vārīt tikai dzīvus vēžus, pretējā gadījumā ar tiem iespējams saindēties, Latvijas Radio raidījumā "Vilks dabā" sacīja copes eksperts Einārs Siliņš.

Latvijā sastopamo vēžu sugas

"Latvijā ir sastopamas četras vēžu sugas - Latvijas vēzis, šaurspīļu vēzis, kā arī divas sugas, kas Latvijas ūdeņos būtu ļoti nevēlamas – Amerikas signālvēzis un dzeloņvaigu vēzis. Šīs abas sugas ir vēžu mēra pārnēsātāji," skaidroja copes eksperts Siliņš.

Kur vēžus meklēt Latvijā?

Ja cilvēks grib noķert vēžus pats,  tos var ķert ar rokām vai īpašajiem vēžu murdiem jeb krītiņiem dabiskajās ūdenstilpēs. Vēžu audzēšana ir arī privātais bizness, un Siliņš sacīja, ka ir dīķsaimniecības un mākslīgas vēžu audzētavas. Dabiskā ūdens krātuvē audzētu vēžu Latvijā ir ļoti maz.

Kas attiecas uz publiskajām ūdenskrātuvēm, Latvijas un šaurspīļu vēžu nārsta laikā - no 1. oktobra līdz 30. jūnijam, vēzi nedrīkst ķert, turklāt mātītes ar redzamiem ikriem nedrīkst ķert visu gadu. 

Kā pagatavot vēžus mājas apstākļos?

Ja iegādājas vēzi veikalā, lai to pagatavotu mājas apstākļos, jāņem vērā, ka vēzim obligāti jābūt dzīvam. "Katlā nevar likt beigtu vēzi, jo tas uzreiz kļūst toksisks," norādīja eksperts, skaidrojot, ka cilvēkam, apēdot vienu, divus vai piecus tādus vēžus, nekas nenotiek, taču, ja apēd desmit, iespējams nopietni saindēties.

"Vietā, kur vēzi nopērk, obligāti līdzi ir jābūt traukam vai spainim, kur ielikt dzīvos vēžus, pēc tam tie obligāti jāpārklāj ar zaļo zāli. Vislabāk tos būtu pārklāt ar nātri, jo nātre vislabāk uztur skābekli. Nekādā gadījumā neaplejiet vēžus ar ūdeni, jo vēzis ūdenī ļoti ātri izelpo skābekli un aiziet bojā," sacīja eksperts.

Pēc vēžu nogādāšanas mājās katlā jāielej ūdens, pievienojot dilles un sāli tik daudz, cik to pievienotu, vārot kartupeļus. Uzvāra ūdeni, līdz tas burbuļo, un liek vārīties dzīvos vēžus.  Vāra apmēram 10–15 minūtes.

"Jo ilgāk vāra, jo vēzis kļūst cietāks un mazāk sulīgs."

Galvenais ieteikums, vēžus pērkot veikalā vai tirgū, ir skatīties, vai vārīta vēža aste ir gredzenā. Eksperts norāda, ja vēža aste nav gredzenā, tas ir iemests ūdenī nedzīvs. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Vairāk

Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt