Nogaršo ar Pieci

Sāls nozīme kulinārijā

Nogaršo ar Pieci

Skābums - sabalansētas garšas atslēga

Rūgtā garša kā ierocis

5 rūgti produkti, kas lieliski izcels maltītes garšu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Viena no piecām garšām – rūgtā – ir tā, kuru parasti cenšas nomākt vai no tās izvairīties. Jau kopš seniem laikiem rūgta garša asociējas ar kaut ko kaitīgu, jo bieži vien indīgi augi ir rūgti. Taču kulinārijā rūgtā garša ir svarīgs elements, kuru pareizi pielietojot, iespējams sabalansēt un izveidot jaunas garšas, kā arī padarīt ēdiena baudījumu bagātīgāku. Par pieciem pārtikas produktiem, kuru rūgtā garša var būt lielisks ēdiena papildinātājs, Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā “Piecas garšas” stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.

RŪGTIE PRODUKTI:

  1. Kakao
  2. Visa veida rūgtās lapas
  3. Citrusaugļi
  4. Pipari
  5. Kafija

Kakao

Kakao.
Kakao.

Rūgtais kakao pulveris vai no tā gatavota tumšā šokolāde lieliski papildina ne tikai desertus, bet arī sāļos ēdienus, piemēram, taukainam cepetim pievienojot šokolādes mērci. Rūgtā mērce gan izbalansē garšu, gan maltītei piešķir jaunu aromātu. Tāpat ar šokolādi var papildināt sēņu ēdienus. Dienvidamerikas virtuvē klasika ir molu mērce, kuru pagatavo no čili pipariem un rūgtās šokolādes.

Visa veida rūgtās lapas

Rukola. Attēls ilustratīvs.
Rukola. Attēls ilustratīvs.

Piemēram, rukola, cigoriņi u.c. Ja maltīte sastāv tikai no rūgtām lapām, tā, ļoti iespējams, nav baudāma, tāpēc pietiek vien pievienot dažas, lai ēdiens iegūtu jaunus garšas akcentus. Tās var izmantot ne tikai salātos, bet arī gatavojot dažādus pesto un citas mērces. Vēl tās var grilēt, piešķirot rūgtajām lapām sātīgāku garšu.

Citrusaugļi

Citroni.
Citroni.

Tajos esošās aromeļļas izbalansē trekno ēdienu taukaino garšu un piešķir aromātisku rūgtumu, piemēram, gaļas vai zivs ēdienam pievienojot greipfrūta miziņu. Ja kāds ēdiens šķiet pārāk rūgts, to parasti izvēlas līdzsvarot ar saldu piedevu, tomēr to var darīt arī ar skābu vai sāļu garšu, kā arī taukiem.

Pipari

Pipari.
Pipari.

Tie arī pieskaitāmi pie rūgtajiem produktiem, jo rada līdzīgas sajūtas un izlīdzina ēdiena garšas. It īpaši svaigi malti melnie pipari atsvaidzina ēdiena garšas buķeti. Atliek vien no daudziem piparu veidiem izvēlēties sev tīkamāko, piemēram, aromātiskajiem Sečuānas pipariem ir ļoti citrusīga garša, baltie pipari ir maigāki, zaļie – aromātiskāki.

Kafija

Kafija.
Kafija.

Daudzi rūgto kafijas garšu nomāc, pievienojot saldinātāju un pienu. Kā zināms, kafija ir viena no svarīgākajām tiramisu kūkas sastāvdaļām, jo rūgtajā dzērienā izmērcētie biskvīta cepumi lieliski sader ar saldo krēmu. Kafiju var pievienot, gatavojot sāļos ēdienus, piemēram, bekonu, jo rūgtā garša lieliski papildina taukaino un sāļo gaļu. No maltas kafijas iespējams pagatavot garšvielu maisījumu cepetim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti