RŪGTIE PRODUKTI:
Kakao
Rūgtais kakao pulveris vai no tā gatavota tumšā šokolāde lieliski papildina ne tikai desertus, bet arī sāļos ēdienus, piemēram, taukainam cepetim pievienojot šokolādes mērci. Rūgtā mērce gan izbalansē garšu, gan maltītei piešķir jaunu aromātu. Tāpat ar šokolādi var papildināt sēņu ēdienus. Dienvidamerikas virtuvē klasika ir molu mērce, kuru pagatavo no čili pipariem un rūgtās šokolādes.
Visa veida rūgtās lapas
Piemēram, rukola, cigoriņi u.c. Ja maltīte sastāv tikai no rūgtām lapām, tā, ļoti iespējams, nav baudāma, tāpēc pietiek vien pievienot dažas, lai ēdiens iegūtu jaunus garšas akcentus. Tās var izmantot ne tikai salātos, bet arī gatavojot dažādus pesto un citas mērces. Vēl tās var grilēt, piešķirot rūgtajām lapām sātīgāku garšu.
Citrusaugļi
Tajos esošās aromeļļas izbalansē trekno ēdienu taukaino garšu un piešķir aromātisku rūgtumu, piemēram, gaļas vai zivs ēdienam pievienojot greipfrūta miziņu. Ja kāds ēdiens šķiet pārāk rūgts, to parasti izvēlas līdzsvarot ar saldu piedevu, tomēr to var darīt arī ar skābu vai sāļu garšu, kā arī taukiem.
Pipari
Tie arī pieskaitāmi pie rūgtajiem produktiem, jo rada līdzīgas sajūtas un izlīdzina ēdiena garšas. It īpaši svaigi malti melnie pipari atsvaidzina ēdiena garšas buķeti. Atliek vien no daudziem piparu veidiem izvēlēties sev tīkamāko, piemēram, aromātiskajiem Sečuānas pipariem ir ļoti citrusīga garša, baltie pipari ir maigāki, zaļie – aromātiskāki.
Kafija
Daudzi rūgto kafijas garšu nomāc, pievienojot saldinātāju un pienu. Kā zināms, kafija ir viena no svarīgākajām tiramisu kūkas sastāvdaļām, jo rūgtajā dzērienā izmērcētie biskvīta cepumi lieliski sader ar saldo krēmu. Kafiju var pievienot, gatavojot sāļos ēdienus, piemēram, bekonu, jo rūgtā garša lieliski papildina taukaino un sāļo gaļu. No maltas kafijas iespējams pagatavot garšvielu maisījumu cepetim.