Latvijā ar «Michelin» zvaigzni pirmo reizi apbalvo restorānu – «Max Cekot Kitchen»

Otrdien, 21. novembrī, īpašā ceremonijā paziņoti Latvijas restorāni, kas nonākuši prestižā un pasaulē populārā restorānu ceļveža "Michelin Guide" redzeslokā. Latvijā viens restorāns apbalvots ar vienu zvaigzni – "Max Cekot Kitchen", kurā darbojas šefpavārs Maksims Cekots, trīs restorāni iekļauti "Bib Gourmand" kategorijā, bet vēl 22 ēdināšanas iestādes iekļautas ieteicamo restorānu sarakstā. Tikmēr ilgtspējas zvaigzni saņēmis Ēriks Dreibants no "Pavāru mājas" Līgatnē – šāds apbalvojums ir tikai ap 400 restorāniem pasaulē.

Latvijā ar «Michelin» zvaigzni pirmo reizi apbalvo restorānu
00:00 / 02:22
Lejuplādēt

Citi apbalvojumi:

  • Par "Bib Gourmand" jeb labākajiem restorāniem cenas pret kvalitāti vērtējumā atzīti "Snatch", "SHŌYU" un "Milda". 
  • Par īpašu servisu un komandas darbu godināts restorāns "KEST" no Cēsīm. 
  • Par labāko vīnzini atzīts Ivo Orlovs no restorāna "Tauro".
  • Labākais jaunais šefpavārs – Nils Ģēvele, "Ferma".
  • Ceļvedī iekļauti 22 restorāni.

Latvija līdz šim "Michelin" restorānu ceļvedī nav bijusi. Tā veidotāji apmeklējuši vairāk nekā 30 ēdvietas Latvijā, un žūrijas ievērību guvušas 22 no tām.

"Michelin Selected Restaurants" ceļvedī iekļauta "Pavāru māja", "Tauro", "Zoltners", "Mo", "3 pavāri", "Whitehouse", "36.līnija", "John", "COD", "Le Dome", "Chef's Corner", "Barents Coctails & Seafood", "Barents", "Aqua Luna", "Entresol", "Ferma", "Neiburgs", "Tails", "H.E.Vanadziņš", "Akustika", "KEST" un "Riviera", vēstīja LETA.

Gardēžu ceļvedim šogad aprit vairāk nekā 100 gadi, un šajā laikā pie tā zvaigžņu godalgām tikuši gan izsmalcināti un dārgi, gan arī pieticīgi restorāni visā pasaulē.

Indikācijas par "Michelin" tuvošanos Latvijai parādījās pirms pusotra gada.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) līgumu par dalību starptautiskajā gastronomijas ceļvedī "Michelin Guide" noslēgusi uz laiku līdz 2025. gada 31. oktobrim. Līguma summa – 1,27 miljoni eiro.

Kas ir vienīgais zvaigznes ieguvējs? 

Kā paziņojumā medijiem izcēla "Michelin" pāstāvji, "Max Cekot Kitchen" restorāns atrodas no sarkaniem ķieģeļiem celtajā, bijušajā noliktavā pilsētas nomales rūpnieciskajā zonā. Restorāna īpašnieks Makss Cekots pats ir projektējis stilīgo atvērtā dizaina virtuvi un pats izraudzījies restorāna mēbeles un traukus.

"Max Cekot Kitchen" izveidotājs Maksims Cekots.
"Max Cekot Kitchen" izveidotājs Maksims Cekots.

"Katrs no viņa radošās pārsteigumu ēdienkartes oriģinālajiem ēdieniem sastāv no daudziem elementiem – saldās, pikantās un skābās garšas līdzsvaro viena otru, un gardās mērces lieliski apvieno katru ēdienu. Tomēr viņš joprojām piekopj Latvijas kulinārijas tradīcijas, un dažas tradicionālās receptes un garšas parādās tādos ēdienos kā pelēkie zirņi ar austerēm, pomelo un kolrābjiem. Bieži vien ēdieni tiek pagatavoti no pašaudzētām sastāvdaļām, un Makss daudzus ēdienus pabeidz gatavot pie galda, tāpēc viesi, iespējams, redzēs viņu turpat blakus gatavojam, piemēram, pesto no garšaugiem un zaļumiem, kas izaudzēti viņu dārzā, lai pasniegtu to kopā ar maizi," vēstīja ceļveža pārstāvji.

Cer uz jaunu uzrāvienu

Viesmīlības nozares svētki, jo pasaules mēroga vērtējums beidzot ienāk Latvijā – tā valsts iekļaušanu "Michelin" restorānu ceļvedī raksturoja "Pavāru mājas" Līgatnē dibinātājs un šefpavārs Ēriks Dreibants. Neatkarīgi no tā, kuri restorāni iegūst vai neiegūst "Michelin" zvaigzni, noteikti sekos jauns uzrāviens viesmīlības un ēdināšanas jomā Latvijā. Arī tāpēc, ka ļoti daudz cilvēku pasaulē ceļojuma galamērķus izraugās, vadoties pēc "Michelin" ceļveža, skaidroja  šefpavārs Ēriks Dreibants.

Pavārs Ēriks Dreibants no "Pavāru mājas"
00:00 / 00:43
Lejuplādēt

"Ņemam par piemēru Skandināvijas valstis. Piemēram, Dāniju, kur uz to likts liels akcents. Aizbraucot uz viņu restorāniem, 99% apmeklētāju ir ārvalstu viesi, kuri bauda ēdienu. Tā ir arī liela vilkme kopējam tūrismam. Restorānu nozarē esmu nostrādājis gandrīz 30 gadus un uzskatu šo par lielu notikumu. Esmu ļoti, ļoti priecīgs! Jo mēs iekšēji [nozarē] viens otru vērtējam, bet tas ir ļoti subjektīvi. Tagad būs ļoti labs skats no malas, kas palīdzēs labāk saprast, kā strādāt tālāk," viņš teica.

Šāds ārējs dzinulis veicinās nozares konkurenci cīņā par reitingu un "Michelin" zvaigznītēm arī turpmākajos gados, uzsvēra "3 pavāru restorāna" dibinātājs šefpavārs Mārtiņš Sirmais. Vienlaikus viņš gan piebilda, ka "Michelin" zvaigznes savam restorānam uzreiz nevēlētos, jo tas darbu ieceļ citā, augstākā līmenī ar papildu atbildību, nervozitāti.

"3 pavāru restorāna" dibinātājs šefpavārs Mārtiņš Sirmais
00:00 / 00:37
Lejuplādēt

Arī Lietuva vēl nav "Michelin" restorānu kartē, savukārt Igaunija tajā ir atrodama ar 34 restorāniem, galvenokārt Tallinā. Šefpavārs Ēriks Dreibants sacīja, ka arī pats pirms došanās uz ārvalstīm izpēta "Michelin" restorānu ceļvedi. Nesen Tallinā devies uz kādu ar vienu "Michelin" zvaigzni novērtētu restorānu – darba dienas vakarā tajā apmeklētāju nav trūcis. Uz jautājumu par Igaunijas pieredzi, kādu laiku jau esot "Michelin" restorānu ceļvedī, abi šefpavāri atceras kolēģu teikto, ka

tas bijis ļoti būtisks atspēriena punkts un tā būs arī Latvijā, kas līdz šim šajā reitingā nav bijusi.

Sirmais norādīja: "Tas liek galvenais sagrupēties iekšēji. Skaidrs, ka ir liela gastronomiskā tūrisma plūsma, kas, protams, ir sezonāla kā viņiem, tā mums. Bet, jā, iekļaušana "Michelin" ceļvedī viņiem devusi lielu švunku. Tie restorāni neceļ cenas, bet ir ātrāk norezervēti. Visai nozarei tas ir prestižs, un tu esi uz pasaules gastronomiskās kartes! Būšanai "Michelin" ceļvedī izdomāju stulbu salīdzinājumu, ka tas ir kā būt ierēdnim – tu zini, ka tu saņemsi algu. Jo ierasti restorānu vidē viss atkarīgs no rezervācijām.

Savukārt Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis norādīja: ""Michelin" zvaigznes ir tikai pirmais posms, mums visiem vēl daudz jāmācās, lai ēdiena izpildījums būtu radošāks un vēl vairāk šo zvaigžņu ir nākamajā periodā. Tas ir foršs moments, bet zvaigznes nav uz mūžu, tās ir jānotur. Vēl vismaz pāris restorānu var pienākt klāt, pavisam nedaudz iespringstot."

KONTEKSTS:

Pērn ziemā tapa zināms, ka Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) noslēgusi līgumu ar "Manufacture Francaise des Pneumatiques Michelin" 150 000 eiro apmērā par gastronomijas potenciāla analīzi Latvijā, paredzot, ka Latvijā "Michelin Guide" pētīs vairāk nekā 30 restorānu, pēcāk sniedzot atzinumu.

Savukārt šoruden pavēstīts par "Michelin" restorāna ceļveža oficiālu ienākšanu Latvijā. LIAA vēstīja, ka "Michelin Guide" inspektori paviesojušies ēstuvēs dažādās Latvijas vietās un neizpaliks arī zvaigžņotais novērtējums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti