Lielākā daļa Baltijas stārķu pamet ligzdas un gatavojas migrēt uz ziemošanas vietām

Lielākā daļa Baltijas stārķu ir pametuši savas ligzdas un gatavojas migrēt uz ziemošanas vietām, informē Latvijas Universitātes bioloģijas institūtā. Galvenokārt, stārķi pulcējas laukos un pļavās, kur tie intensīvi barojas, lai uzkrātu tauku rezerves tālajam lidojumam.

Latviju stārķi pametīs augusta beigās vai septembra sākumā. Ornitoloģijas laboratorijas vadošā pētniece Māra Janaus uzsver, ka cilvēkiem no stārķiem nav jāuzmanās, bet gan otrādi.

Māra JanausPaula Dēvica
    „Drīzāk jau stārķiem ir jābūt uzmanīgiem un jābaidās no cilvēkiem. Tie var būt elektrības vadi, kur pārsvarā iet bojā jaunie, nepieredzējušie stārķi. Tās var būt šosejas, kur stārķi var nokļūt sadursmē ar automašīnām. Protams, stārķiem nepatīk ar ķīmiju saindēta barība, kādu diemžēl esam spiesti lietot lauksaimniecībā. Tādu ļoti tiešu briesmu un masveida apdraudējums baltajiem stārķiem nav,” stāsta Janaus.

    Vairākas putnu sugas jau jūlijā pametušas Latviju. Piemēram, kuitalas, kurām mēdz būt nesekmīga ligzdošanas sezona un līdz ar to nav radīti pēcnācēji.

    Saistītie raksti
    Vide un dzīvnieki
    Dzīve & Stils
    Jaunākie
    Interesanti