Nedzirdīgajiem

Kultūras ziņas

Nedzirdīgajiem

Dienas ziņas

Kā izdzīvot mežā? «Vides fakti» dodas nakšņot dabā

LTV raidījums “Vides fakti” kopā ar Andžeju Reiteru devās diennakts pārgājienā dabā. Pārgājiens sākās mežā netālu Cesvaines, un tas plānots pa Tirzas upes gultni. Tā laikā atrasta un ierīkota nakšņošanas vieta, pagatavota maltīte, izfiltrēts ūdens dzeršanai un aplūkota apkārtne.

Vērot dabu un apkārtni

Dodoties no Cesvaines uz meža apvidu, pa ceļam sastaptas meža zvēru, tostarp aļņa pēdas. Andžejs rāda uz dzīvnieku iemītu ceļu; “Šajā te vietā iet dzīvnieku ceļi – tur ļoti precīzi var redzēt, kur iziet ārā. Un te ir lielas pēdas, aļņi, stirnas. Pagaidām nevienu vairāk neredz no dzīvniekiem. Nu, ceļš viņiem te ir, tā kā būs mums interesanti.”

Viņš mudina izpētīt apkārtni: “Nu, re! Mūsu draugi izskatās, ka ir bijuši un šis ir diezgan izteikts cūku rakums.”

Andžejs mudina mežā vērot dabu: “Kad tu vēro, tu vari ieraudzīt ļoti daudz ko, kas nav redzams.” Viņš pamana dzīvnieku iestaigātu taku: “Te ir tāda, kā mums Brīvības iela, vesela trase. Un viņi te iet katru dienu, to var redzēt ne tikai pēc pēdām, bet burtiski tāds kā tunelis aiziet. Un uz šo pusi, kur vairāk nomīdīta zāle, pagriežas. Šajā vietā ir tādas kā krustceles, un te aiziet otrs ceļš. Tās nav mašīnas, bet ļoti, ļoti iestaigāts.”

Tirzas upes krasti ir auglīgi, mežs ir dažāds, un viss vajadzīgais pārgājienam tur atrodams. Spriežot pēc ļoti patīkamās smaržas, mežā atrodami aveņu dzinumi, kas noderēs aukstajai zupai. Savukārt nātres ir labs dzelzs avots. Arī tās iecerēts ēst.

Andžejs norāda uz kādu būtisku noteikumu, ko vērts atcerēties mežā:

"Pie izdzīvošanas pati galvenā lieta ir visu laiku rēķināt un ekonomēt spēkus. Nekādā gadījumā tas darbs nedrīkst būt lielāks, nekā mēs patērējam tam kalorijas.

Un mums pēc tam būs jādabū kaut kas arī ēst. Šī vieta ir ideāla." 

Ugunskurs

Tā kā mežs ir ļoti sauss, ar uguni nākas būt ļoti piesardzīgiem – iecerēti divi mazi ugunskuri. Sākumā ugunskura vietā nogrābj lapas, tad ar mitrām dūņām apliek maliņas. Tāpat svarīgi blakus turēt vismaz mazu tvertni ar ūdeni. Sagatavotajā vietā tiek uzlikta ugunskura konstrukcija.

Uguni var pārnēsāt un paglabāt, atstājot oglītes piepē.

Ūdens filtrs

Vasarā ļoti būtiski piedomāt, vai būs ūdens, ko paredzies. Ūdens no upītēm noteikti jādestilē un jāfiltrē. Tam ir vajadzīgs trauks, ko var izveidot no bērza mizas. Jāatrod gluda miza, un tā no bērza jānogriež.

“Galvenā lieta – nekad to nedariet tikai izpriecas pēc. Tā ir galējā izdzīvošanas nepieciešamība,” piebilst Andžejs.

Šajā lietā ļoti svarīgs ir laiks, jo miza kļūst kokaina ļoti ātri. Ja tas notiek, mizu var iemērkt ūdenī. No izgrieztās mizas tiek veidota piltuve, kurā tiek izgriezti vairāki caurumi.

Tāpat vajadzīgas ogles no ugunskura un sūnas. Bērza mizas tūtiņā ūdens filtrs tiek veidots kārtās: liek sūnas, virsū ber smalkus pelnus no ugunskura, tad atkal sūnas un augšā pelnus.

Pirms lietot izfiltrēto ūdeni, vērts pagaidīt, kad pelni nosēžas trauka apakšā.

Naktsmītne

Kad ugunskurs ir iekurts, var doties meklēt vietu naktsmītnei. Netālu no upes izdodas atrast ieplaku, kur varēs celt naktsmītni. “Te mums varētu būt māja, kas prasīs ļoti maz ieguldīt darba.”

Savukārt meklējot materiālus, svarīgi atcerēties noteikumu: jo mazāk mežam nodarām pāri, jo labāk. “Ir vesela virkne koku, kas nav jāgriež, kuri ir zemē nokrituši. Tas būs arī galvenais materiāls, un tad ar mazajiem cirvīšiem mēs tos dabūsim taisnus,” saka Andžejs. Kopumā vajadzīgi aptuveni 20 koki.

Kad naktsmītnes karkass ir gatavs, naktsmītne jāsiltina: “Naktī temperatūra noteikti kritīsies, tādēļ viens no drošības elementiem ir siltās grīdas. Mēs izraksim bedrīti, kurā kurināsim garenu ugunskuru. Kad tas būs izkurējies un būs mazas oglītes, tikai tad liksim jumtu līdz galam.”

Naktsmītnes grīda jāapklāj ar zaļiem egļu zariem. Lai tos dabūtu, vajadzīgas kāpnes, kuras top turpat mežā.

Pa ceļam uz nometnes vietu, “ Vides fakti” salasīja cilvēku atstātos atkritumus – plastmasas pudeles. Tās sagriežot, top virves. Tad top kāpnes, kur pakāpienus sasien ar pašizgatavotām virvēm, kuras arī nedaudz piekausē pie kāpnēm.

Maltīte

Meža vakariņās būs oglēs cepti saldie kartupeļi un salāti.

Kartupeļi tiek cepti oglēs, kur vēlāk ies gulēt. Kad tie gandrīz gatavi, to pārgriež uz pusēm, iepilda sieru un liek nogatavināties.

Salāti top no tomātiem, gārsas un meža zemeņu lapiņām. Netiek laistas garām arī zaķskābenes un nātres. Ja nātres ēd zaļas, neaplejot ar karstu ūdeni, tās jāpakapā, lai asums pazūd.

LTV raidījumā "Gatavo dabā!" ir daudzas citas receptes maltītēm mežā.

Ļoti svarīga lieta, pirms doties mājās, – vienmēr jānodzēš ugunskurs, aplejot to ar ūdeni.

Saistītie raksti
Vide un dzīvnieki
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti