Viļakas novadā audzē kartupeļus bioloģiskajai cietei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Piemājas saimniecībā „Ielejas” Viļakas novada Šķilbēnos bioloģiskās cietes kartupeļus audzē jau ceturto gadu, un to audzēšanā stingri ievēro mēness fāzes. Kartupeļus audzē vietās, kur ir pietiekoši daudz brīvu un ķimikālijām nepiesārņotu lauku.

Viļakas novada Šķilbēnu puses zemniece Irēna Bukša audzē aitas un ekoloģiskos cietes kartupeļus, jo uzskata, ka šī ir laba iespēja lauksaimniekam nopelnīt, apstrādājot arī nelielas zemes platības. „Bioloģiskās cietes ražošana – tas ir vienīgais veids, kur pašlaik vēl nepastāv kvotas. Nav iespējams saražot ne Latvijā, ne Eiropā, ne arī pasaulē tik daudz, cik bioloģiskā ciete ir vispār pieprasīta,” saka Irēna Bukša.

Piemājas saimniecībā „Ielejas” cietes kartupeļu audzēšana sākusies pirms četriem gadiem un kartupeļus realizē tepat Latvijas uzņēmumā – SIA „Aloja Starkelsen”. Bukša atzīst, ka, šo kultūru audzējot bioloģiski, jāievēro mēness fāzes un agrotehniskie pasākumi. Bukša uzsver, ka bioloģisko kartupeļu audzētāji var paļauties tikai uz sevi, laiku un Dievu. Tāpēc kartupeļi ir sastādīti kalna galā, kur vēju un saules aptvertā vietā slimības un vaboles spēj mazāk kaitēt.

Šobrīd Bukšas saimniecībā kartupeļi aug viena hektāra platībā, tomēr zemniece neatmet domu, ka platības varētu arī palielināt. Rūpnīca atrodas vairāk nekā 200 kilometru attālumā no saimniecības un transporta izdevumi arvien pieaug, tādēļ pasūtītājs nācis pretī kartupeļu audzētājiem. „Mums šogad pirmo gadu ir rasta iespēja, kad tālāk par 100 km rādiusā tām saimniecībām būs piemaksas vai arī segs transporta izdevumus neatkarīgi no kravu daudzuma,” saka Bukša.

Bioloģiskās cietes ražošana ir perspektīva un ļoti pieprasīta, ne velti Latvijas cietes ražotājs ekoloģisko produktu eksportē uz Ameriku un Eiropas valstīm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti