Kāda “Pārtikas revidenta” skatītāja interesējās, cik bieži drīkst ēst mencu aknu konservus un vai pamats bažām par piesārņojumu šajā produktā, par ko mēdz rakstīt dažādās publikācijās.
Simanovska pauda, ka bažām ir pamats: “Mencas dzīvo vienā no piesārņotākajām jūrām pasaulē – Baltijas jūrā. Tajā ir sakrājies vēsturiskais piesārņojums, kas ir stabils un nenoārdās. Tam ir arī tādas īpašības, ka tas mēdz uzkrāties dzīvnieku taukos.”
Piesārņojums jūrā samazinās ļoti lēni un ilgā laika periodā.
Smagie metāli dažādos orgānos uzkrājas atšķirīgi – tas ir atkarīgs no dzīvnieku un zivju vielmaiņas procesiem, orgāna funkcijas un tauku satura. Daudzas kaitīgās vielas mencu aknās uzkrājas vides piesārņojuma rezultātā, nevis mencu aknu rūpnieciskās apstrādes procesā.
“Ir vairākas vielas, kas mencu aknu konservos var parādīties, piemēram, dzīvsudrabs, dioksīni un pesticīds DDT. Ēst, protams, var šādus konservus.
Nekāda akūta saindēšanās no tā neradīsies, bet šādi konservi arī nebūtu tas ēdiens, ko es ieteiktu lietot bieži,” skaidroja Simanovska.
Slimību un profilakses kontroles centra veselīga uztura ieteikumos akcentēts, ka no mencu aknu lietošanas uzturā īpaši jāizvairās sievietēm grūtniecības laikā.