“Es šobrīd diezgan daudz konsultēju pacientus pa telefonu, cilvēkiem tiešām ir trauksme – nāk klāt kilogrami. Tad dodu uzdevumu izvārīt zupu no desmit dažādiem dārzeņiem. Šobrīd ir laiks, kad eksperimentēt,” rosina diētas ārste.
Dalītā šķīvja princips, ko izmantot iesaka Neimane, nozīmē, ka pusi no porcijas veido dārzeņi, piemēram, kāposti, burkāni, bietes, puravi, paprika, sēnes, kāļi, rāceņi vai seleriju saknes.
Ceturtdaļu sastāda olbaltumvielu produkti. “Te var labi izmantot sapirktos pākšaugus, pupiņas un lēcas, kas ikdienā mūsu ēdienkartē figurē pārāk maz. Tāpat tā var būt zivs, neliels gaļas gabaliņš, biezpiens vai olas,” stāsta diētas ārste.
Atlikušo ceturtdaļu sastāda ogļhidrātu avoti, kam labi var noderēt griķu un makaroni krājumi, ko daudzi tagad mājās ir izveidojuši. “Mani šī brīža topa putraimi ir grūbas – fantastiski garšīgs dažādākajās kombinācijās,” dažādībai iesaka Neimaine.
Kopīga gatavošana var būt arī veids, kā ģimenei mazināt spriedzi, ilgu laiku kopā uzturoties mājās. “Mans ierosinājums ir veidot meistarklases. Kāds no ģimenes locekļiem atrod recepti, un tad visi kopā to pagatavo, iesaistot arī pašus mazākos. Šādā veidā var pagatavot burvīgus ēdienus - daudz labākus par tiem, ko esam iepriekš ēduši ārpus mājām,” saka Neimene.
Dietoloģe arī vērš uzmanību uz apdomīgu iepirkšanos. Neziņā par rītdienu cilvēki iepērk pārāk daudz pārtikas ar īsu derīguma termiņu, kuru nākas mest ārā, jo visu apēst nav iespējams. “Tas ir saprotami – ir trauksme un neziņa, kas būs rīt, parīt. Divas nedēļas (ārkārtas stāvoklī) ir pagājušas. Tagad ir brīdis, kad var sākt plānot vairāk un paskatīties, vai neesam sapirkuši par daudz produktu, ko tagad metam ārā,” rosina Neimane.