Dietologs: Ikdienas paradumus nedrīkst mainīt krasi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem un 8 mēnešiem.

Ja ir vēlme ko mainīt savos ikdienas uztura paradumos, to nedrīkst darīt krasi un radikāli, Latvijas Radio 2 padomu ciklā “Dzīvo vesels” uzsvēra ārsts, dietologs un Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs Andis Brēmanis. Speciālists ieteica uzturā lietot pilngraudu produktus, kvalitatīvu olbaltumvielu avotus un dārzeņus. 

“Ja gribat ko mainīt savos ikdienas paradumos, pirmais ieteikums būtu nedarīt to ļoti drastiski un radikāli, jo tas bieži vien beidzas ar fiasko otrās, trešās dienas vai varbūt otrās nedēļas izskaņā, jo dažkārt uzstādītie noteikumi ir pārāk šerpi un ne uzreiz pie tiem var pierast,” norādīja Brēmanis. 

Dietologs Andis Brēmanis: Ikdienas paradumus nedrīkst mainīt drastiski
00:00 / 02:48
Lejuplādēt

Tomēr nelielas izmaiņas savā ikdienas ēdienkartē gan varētu organizēt. “Protams, atkarībā no tā, kas par problēmu jums ir. Visbiežāk pie manis griežas ar liekā svara problēmu,” viņš stāstīja. 

Lai padarītu veselīgākus ikdienas uztura paradumus, Brēmanis ieteica vairāk lietot pilngraudu produktus.


“Tas nozīmē – rupja maize, nevis baltmaize, auzu putra, nevis mannas putra, brūni, melni vai sarkani rīsi, nevis balti rīsi, pilngraudu makaroni, nevis parastie. Tas ir pamats, kas vajadzīgs ogļhidrātu ziņā,” viņš skaidroja. 

“Tad kvalitatīvs olbaltumvielu avots – tā var būt gaļa, olas, piena produkti, zivtiņa, bet tas nav kūpinājums, tas nav desveidīgais, tas ir no svaiga produkta gatavots ēdiens. Tur atkal slinkums, laika trūkums un visi pārējie aizbildināšanās momenti nāk,” ārsts norādīja. 

“Obligāts ir dārzeņu, salātu, sautējumu vai kāda tipa papildinājums pie saucamajiem pusdienu otrajiem ēdieniem vai vakariņu ēdieniem, bez tā nu nekā,” viņš uzsvēra. 

Tāpat Brēmanis kliedēja mītu par to, vai ikdienas uzturā būtu jāatsakās no kartupeļiem. “Es teiktu, ka no kartupeļiem tā kategoriski nav jāatsakās, bet jāatsakās no tiem kartupeļiem, kas ir eļļaini, taukaini. Tie ir čipsi, frī kartupeļi, bet pats kartupelis vārītā vai krāsnī ceptā formā ir vērtīgs produkts, sevišķi papildinājumā ar dārzeņiem un zaļumiem,” viņš secināja. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti