4. studija

Vai pacienti rehabilitācijas centrā «Jaunķemeri» saņem pienākošos aprūpi?

4. studija

Ko darīt, ja dzīvoklis sāk pārvērsties par skudru pūzni?

Uz 4.studijas skatītāju jautājumiem atbild gastroenterologs Anatolijs Danilāns!

Danilāns: Lai tā helikobaktērija dzīvo, tikai nevajag ar viņu sakasīties

Ja helikobaktērijas neizraisa čūlu vai vēža risku, tās iznīdēšana ir nepareiza taktika, LTV raidījumā "4. studija" sacīja gastroenterologs Anatolijs Danilāns.

Danilāns stāstīja, ka zinātnieki pierādījuši - helikobaktērija “nākusi mums līdzi no tā laika, kad mēs norāpāmies no koka”, tā “mūs apciemoja ļoti sen”. Un, pēc Danilāna domām,  ilgi valdošais priekšstats, ka laba helikobaktērija ir “nosista helikobaktērija”, -  tā nav pareiza taktika.

Helikobakterija dara daudz slikta, tā var izraisīt kuņģu čūlas, var radīt kuņģa vēža draudus, bet lielākoties tā izraisa vien gastrītu maigā formā, kas nav kaitīgs.

Izrādās, helikobaktērija paT sargā barības vadu no vēža riska: ja ir šī baktērija, barības vada vēžu gadījumi ir trīs reizes retāki, teica Danilāns.

“Ja runa ir par barības vadu, šī baktērija nekādā veidā nav iznīcināma!” uzsvēra Danilāns.

Savukārt dedzināšanas sajūta rodas tieši tad, ja šī baktērija ir iznicināta. Turklāt tās iznīcināšana veicina caurejas. Helikobaktērija ir arī svarīga, lai būtu mazāk alerģisko slimību, bronhiālās astmas un ādas alerģisko izsitumu, stāstīja Dailāns.

Viņš arī piebilda, ka šīs baktērijas iznīdēšana var vairot aptaukošanās risku.

“Lai tā baktērija ir, ar vienu nosacījumu – nevajag ar viņu sakasīties, lai nav čūlas un smags gastrīts. Ja šādu lietu nav, to iznīdēt ir nepareizi,” pauda Danilāns.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt