Zinātnieki: Ekspedīcija uz Marsu iespējama tuvāko triju gadu laikā

Ekspedīcija uz Marsu ir iespējama gada līdz triju laikā, pieļauj zinātnieku komanda, kas Havaju salās ir beigusi gadu ilgu pētījumu, kurā viņi uzturējās vidē, kas atbilst apkārtnei, kāda ir uz Marsa, raksta BBC.

Kopš 2015.gada 29.augusta sešu zinātnieku grupa dzīvoja namā, kur nebija svaiga gaisa, svaiga ēdiena un iespējas uz privātumu.

Eksperti lēš, ka misija ar cilvēku piedalīšanos varētu notikt gada vai triju gadu laikā.

Havaju Universitātes vadītā un NASA sponsorētais zinātnieku pētījums ir ilgākais kopš Krievijas – līdzīgi veiktas – misijas, kas ilga 520 dienas. Pēc Havaju salās notikušā pētījuma zinātnieki pauda pārliecību, ka misija būs veiksmīga.

„Es varu teikt savu personīgo viedokli, un domāju, ka misija uz Marsa tuvā nākotnē ir reāla,” sacīja Siprins Verso – komandas loceklis no Francijas. „Es domāju, ka tehnoloģiski un psiholoģiski šķēršļi var būt pārvarami,” norādīja Verso.

Grupas vadītāja Karmela Džonstone gan atzina, ka tieši privātuma trūkums ir bijis visgrūtākais laiks eksperimentā. „Tas ir kā būt visu laiku ar istabas biedriem, no kuriem nav iespējams aizbēgt,” viņa paskaidroja.

Zinātniece no Vācijas Kristiāna Henike eksperimenta gaitā pārliecinājusies, ka ir iespējams iegūt ūdeni no šķietami sausas augsnes. 

Kopumā komandā bija četri amerikāņi – pilots, žurnālists, arhitekts un ģeologs, franču astrobiologs un vācu fiziķe. Galvenais uzdevums bija izpētīt cilvēka spēju pielāgoties iespējamajiem dzīves apstākļiem uz Marsa un ceļā uz Marsu.

Pētījuma laikā sešiniekam bija jāiemācās dzīvot ar limitētiem resursiem un izvairīties no personiskiem konfliktiem. Katram ēkā bija guļammaiss un galds.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Vairāk

Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt