Ārsts Nikolass Peroglu 1896.gadā izveidoja pirmo pistāciju plantāciju Eginas salā, aptuveni 80 hektāru platībā. Pirms tam atsevišķi koki tika audzēti Pilos un Figalijas reģionos un Zakintos salā, taču nebija iekoptu dārzu. Dakteris norādīja, ka pistāciju koki ir viegli kopjami, un riekstus var pārdot par augstu cenu. Salas iedzīvotāji uzklausīja mediķa ieteikumu un pie mājām, dārzos un laukos vīnogulāju vietā sāka stādīt pistāciju kokus, un to kultivācija izplatījās visā Grieķijā.
Šobrīd pistācijas ražo arī Megaras, Markopoulo, Ftiotidas, Evijas salas un Halkidiki reģionos. Grieķijā kopumā pistāciju koku plantācijas aizņem nekā 117 000 ha zemes, ik gadu saražojot 8000 līdz 10 000 tonnu pistāciju. Tomēr Eginas pistācijas jeb ‘kilarati’ neparastās un unikālās garšas un smaržas dēļ tiek uzskatītas kā pārākas arī par tām, kas tiek importētas no Turcijas, Irānas, Sīrijas vai ASV. Nabadzīgā un kaļķainā augsne, sausais klimats, ierobežotās apūdeņošanas iespējas un jūras tuvums nodrošina riekstus ar īpašām organoleptiskām īpašībām.
Vistas gaļas sloksnītes ar Eginas pistācijām un jogurta mērci
Sastāvdaļas:
500 g vistas stilbiņi sagriezti sloksnītēs
200 g sakaltušas maizes
75 g Eginas pistāciju (svaigas vai ceptas)
2 olas
100 g miltu
Sāls un pipari pēc garšas
Jogurta mērcei:
200 g grieķu jogurta
2 ēdk. kečupa
1 ēdk. sinepes
1 tjk. saldās paprika
1 tjk. karijs
no ½ citrona izspiesta sula
sāls un pipari pēc garšas
nedaudz svaiga timiāna un raudenes
Uzsilda cepeškrāsni līdz 160 grādiem. Vistas gaļu sagriež aptuveni 1 cm platās sloksnītēs. Uzber sāli un piparus. Pārtikas smalcinātājā līdz drupaču konsistencei sasmalcina maizi un pistācijas. Ja tiek izmantotas svaigas pistācijas, pievienojiet nedaudz sāli. Panējumam sagatavo trīs šķīvjus – vienā ieber miltus, otrā viegli sakuļ olas un trešajā ieber pistāciju-maizes maisījumu. Vispirms apviļā vistas gaļas strēmelītes miltos, pēc tam olā un tad maizes-pistāciju maisījumā. Cepeškrāsns cepamā pannā ieklāj cepamparīru, uz tā sakārto sagatavotās strēmeles tā, lai tās nesaskaras. Cep 25-30 minūtes līdz tās ir zeltaini brūnas.
Blenderī sakuļ visas jogurta mērces sastāvdaļas, līdz izveidojas viendabīga masa. Šo mērci var pasniegt kā piedevu arī pie ceptām zivīm vai jēra gaļas ēdieniem.
Labu apetīti!
Apmeklējot pistāciju festivālu Itālijā, Brontes pilsētā, grieķiem radās ideja organizēt līdzīgu pasākumu Eginas salā, kas ir slavena ar savām pistāciju plantācijām, tāpēc kopš 2009.gada septembra vidū pēc ražas novākšanas salas apmeklētājus priecē festivāls, gadatirgū piedāvājot nobaudīt un iegādāties dažādus ēdienus un dzērienus, kuru pagatavošanā izmanto pistācijas, kā arī citus produktus, ar ko lepojas Eginas sala, piemēram, medu un sieru. Ik gadu ciemiņi tiek izklaidēti ar plašu programmu bērniem, kā arī daudziem koncertiem, spēlēm, izstādēm, teātra uzvedumiem, atrakcijām, paraugdemonstrējumiem un semināriem. Gadatirgū iespējams iegādāties arī tematikai atbilstošas rotas, keramikas un citu materiālu roku darbu izstrādājumus un gleznas. Egina ir arī pazīstama kā mākslinieku sala, tās dārzi, ielas un ēkas ir izdekorētas ar dažādu mākslinieku darbiem. Katru gadu festivālu apmeklē vairāk nekā 20 000 cilvēku.
Ar ko Eginas pistācijas ir tik ievērojamas? Katrs rieksts satur tikai trīs vai četras kalorijas – vismazāk kā jebkurš cits rieksts. Eginas pistācijas satur daudz kālija, kas samazina stresa hormonu kortizolu vairāk nekā citi rieksti. Pistāciju lietošana uzturā samazina holesterīna līmeni asinīs un paaugstinātu asinsspiedienu.
No pistācijām gatavo daudz dažādu saldo ēdienu – ievārījumus, desertus, kūkas un cepumus, bet tās lieliski garšo arī makaronu, dārzeņu un gaļas ēdienos, piemēram, viena no Grieķijas šefpavāra Jorgos Jerardos receptēm, kurā tiek izmantotas Eginas pistācijas.